Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

«Die Welt»: Οι Έλληνες φοβούνται την πιθανή εισφορά επί των καταθέσεων


30/1/2014

Η προσοχή του δημοσίου ταμείου στρέφεται στα διαμερίσματα των πολιτών

Η πρόσφατη συζήτηση για ενδεχόμενη εισφορά επί των καταθέσεων για τη μείωση του δημοσίου χρέους θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική κεφαλαιαγορά προειδοποιούν χρηματοπιστωτικοί εμπειρογνώμονες στην Αθήνα. «Και μία φήμη ακόμα θα μπορούσε να προκαλέσει διαφυγή κεφαλαίου και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα», δηλώνει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόσφατα η Bundesbank είχε και πάλι πυροδοτήσει τη συζήτηση για ενδεχόμενη εισφορά επί των περιουσιακών στοιχείων: Χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας να καλέσουν άπαξ τους πολίτες τους σε περίπτωση ανάγκης να πληρώσουν, πρότεινε στη μηνιαία της έκθεση.

Οι Έλληνες και οι Κύπριοι έχουν πικρή πείρα με τέτοια βήματα. Όταν την άνοιξη του 2013 η Κύπρος βρέθηκε ενώπιον χρεοκοπίας, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ επέμειναν στο να συμμετέχει και η ίδια η χώρα στη διάσωση. Δεκάδες χιλιάδες καταθέτες των μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών έχασαν 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100.000 ευρώ.

Το σοκ ήταν και παραμένει μεγάλο: «Από τη μια μέρα στην άλλη έχασα 47.000 ευρώ» δήλωσε η Κατερίνα Ανδρέου, μια νοικοκυρά από τη Λευκωσία που είχε καταθέσει όλα της τα χρήματα στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου που στο μεταξύ κατέρρευσε. «Οι καταθέσεις των γονιών μου και οι δικές μου εξαφανίστηκαν».

Το προηγούμενο φθινόπωρο το ΔΝΤ έφερε προς συζήτηση ενδεχόμενη εισφορά επί της περιουσίας της τάξεως του 10%, προκειμένου οι χώρες της ευρωζώνης να μειώσουν το υψηλό τους χρέος. Έκτοτε αναζωπυρώνεται συνεχώς  η συζήτηση περί ενός φόρου για τους πλούσιους για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεώρησε στις Βρυξέλλες -  - μετά από διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πρόταση της Bundesbank – αναγκαίο να πει: «Μου έρχονται στο νου οι χώρες που έχουν πρόγραμμα, με τις οποίες είχα να κάνω, το ένα ή το άλλο, όπου χωρίς πολύ φαντασία θα μπορούσα να φανταστώ τι εννοούσε η Bundesbank». Μία επίσημη αντίδραση από πλευράς του ελληνικού υπουργείου οικονομικών δεν υπήρξε.

Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς προειδοποιήσεις από το Eurogroup να κάνει περισσότερα προκειμένου να βγει από την εξαθλίωσή της. Πολλοί επικριτές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι πλούσιοι Έλληνες μπόρεσαν να βγάλουν από τη χώρα μεγάλα ποσά. Εμπειρογνώμονες του υπουργείου οικονομικών αντίθετα υπογραμμίζουν τις προόδους τις οποίες η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όσον αφορά τη φορολόγηση και των περιουσιακών στοιχείων.

Λόγω των προβλημάτων με την συγκέντρωση των φόρων η Ελλάδα έπρεπε να είχε βάλει τα θεμέλια για να μπορεί να φορολογεί περιουσιακά στοιχεία. Πολλοί πολίτες κατέχουν διαμερίσματα, προς τα εκεί στρέφεται η προσοχή του δημοσίου ταμείου. Κάποιος που για παράδειγμα δηλώνει 20.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα, αλλά κατέχει και ένα διαμέρισμα 200 τ.μ. σε προάστιο των Αθηνών, εκείνο θα του προσμετρηθεί και θα φορολογηθεί ετησίως για συνολικό εισόδημα 28.000 ευρώ.

Η εφορία θεωρεί ότι κάποιος που βγάζει μόνο 20.000 ευρώ δεν μπορεί να διατηρεί ένα τέτοιο διαμέρισμα και για το λόγο αυτό διαθέτει κρυφό εισόδημα. Αν κάποιος έχει επίσης ένα εξοχικό, αυτό εξακολουθεί να αυξάνει το «υποθετικό» συνολικό εισόδημα. Αυτό το μέτρο αποτελεί μια έμμεση φορολόγηση της περιουσίας.

Αυτό παρουσιάζει για πολλούς φορολογούμενους στη χώρα που βρίσκεται σε κρίση μια μεγάλη ρύθμιση και επιβάρυνση – ορισμένοι θα πρέπει να αγγίξουν τις καταθέσεις τους. «Ο φόρος επί της περιουσίας πραγματοποιείται στη χώρα μας ήδη εδώ και τρία χρόνια» δηλώνει ο Δημήτρης Βογιατζής, μεσίτης ακινήτων στην Αθήνα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου