Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Independent: Γιατί τόση οργή στην Ουκρανία;


27/1/2014

Η εφημερίδα σε άρθρο της εξηγεί την κρίση σε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι εικόνες από το «Μαϊντάν» («Πλατεία» στα ουκρανικά) θυμίζουν σήμερα χιονισμένο πεδίο μάχης, με 200.000 αποφασισμένους διαδηλωτές απέναντι στα ΜΑΤ. Σύννεφα από μαύρους καπνούς σκεπάζουν το Κίεβο, φωτιές τυλίγουν τα κουφάρια αυτοκινήτων, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και τρεις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί. Γιατί τόση οργή; Η βρετανική εφημερίδα The Independent εξηγεί την κρίση σε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Πότε και γιατί κατέβηκε ο κόσμος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας;

Το κίνημα του «Μαϊντάν» άρχισε ειρηνικά, εδώ και δύο μήνες. Λίγες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους, μετά την άρνηση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, και την στροφή του προς την Μόσχα, για χρηματοδότηση και εμπορική συνεργασία.

2. Αν αυτά συνέβησαν τον Νοέμβριο, γιατί κλιμακώνεται η λαϊκή εξέγερση σήμερα;

Ο κόσμος όχι μόνο δεν έφευγε, αλλά γινόταν κάθε μέρα πιο πολύς. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων, και η περιστολή της πολιτικής ελευθερίας, την οποία διέταξε, ενοχλημένο, το καθεστώς με νόμο-εξπρές, την «Μαύρη Πέμπτη» (16 Ιανουαρίου). Πίσω από την αγανάκτηση του κόσμου στην πλατεία είναι η φτώχεια, και η μαζική, ανεξέλεγκτη διαφθορά. Ιδίως η νεολαία εκφράζει την οργή της, και τις επιθυμίες της, μέσα από ένα φιλοευρωπαϊκό λόγο. Πολλοί είναι εμπνευσμένοι από το κίνημα Occupy.

3. Ποια είναι η πολιτική αντιπολίτευση, και τι ζητάει;

Διασπασμένη, και χωρίς πραγματικό ηγέτη, αποτελείται από τρία κόμματα: το «Μπατίφστσινα» («Πατρίδα»), που συνεχίζει να επιβιώνει παρά τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, το νέο κόμμα «Ουντάρ» («Χτύπημα»), με επικεφαλής τον φιλοαμερικανό μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο, και το ακροδεξιό, ακραία αντιρωσικό κόμμα«Σβομπόντα» (Ελευθερία). Με ρίζες στα ντόπια «τάγματα ασφαλείας» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία συμμάχησαν με τη ναζιστική Γερμανία, αυτό το κόμμα έκανε το ντεμπούτο του στο Κοινοβούλιο, το 2012, και μέλη του πρωταγωνιστούν στις διαδηλώσεις.

Η αντιπολίτευση θέλει διάλυση της κυβέρνησης και εκλογές, αλλά ο Γιανουκόβιτς είναι πολύ δεμένος με την Ρωσία για να κάνει εύκολα πίσω, ιδίως τώρα που η συμφωνία με τον Πούτιν του έδωσε να διαχειριστεί ζεστό χρήμα 15 δισ. δολαρίων.

4. Ποιος κλιμάκωσε την βία;

Η ακροδεξιά οργάνωση Pravyj Sector (Δεξιός Τομέας) ήταν πίσω από τις πρώτες συγκρούσεις. Βόμβες μολότοφ ρίχνουν και μέλη της οργάνωσης «Μπράστβο» («Αδελφότητα»), φασίστες που περιγράφουν την ιδεολογία τους σαν «χριστιανορθόδοξο εθνικοαναρχισμό». Στην πλατεία δραστηριοποιούνται και ένοπλοι παραστρατιωτικοί της οργάνωσης «Ουκρανός Πατριώτης». Οι σωματώδεις οπαδοί τους είναι πανταχού παρόντες στην Πλατεία. Στέκονται πάνω στα οδοφράγματα, φορώντας κράνη και μάσκες του σκι, κραδαίνοντας ρόπαλα και σπασμένα μπουκάλια, και είναι εκείνοι που συγκρούονται με τα ΜΑΤ.

Η διαβόητη μονάδα «Μπερκούτ» του υπουργείου Ασφαλείας απάντησε με επίσης ωμή βία. Τρεις ακτιβιστές έχουν σκοτωθεί από σφαίρες, και η εικόνα του εξευτελισμού ενός διαδηλωτή, που τον έγδυσαν και τον φωτογράφιζαν γυμνό πάνω στο χιόνι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας κατακραυγή.

5. Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Με τέτοιον διχασμό, μάλλον θα συνεχιστεί, για κάποιον καιρό ακόμη, το αδιέξοδο. Ο Γιανουκόβιτς, που εξελέγη δημοκρατικά το 2010, έχει ακόμη ισχυρή βάση στήριξης στα ανατολικά και στα νότια της χώρας. Και έχουν υπάρξει αντιδιαδηλώσεις από τους οπαδούς του. Αν οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση δεν αποτρέψουν την κλιμάκωση της βίας, με κάποιον συμβιβασμό, οι εξελίξεις θα είναι δυσοίωνες. Πολλοί φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου