20/2/2014
Τα... σκήπτρα της ακρίβειας κρατούν τα τρόφιμα λόγω της απουσίας αγροτικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και της ατολμίας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξέλιξη των τιμών το 2013 και την οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.
Επίσης ένα άλλο γεγονός που κάνει απλησίαστες τις τιμές των προϊόντων παρά την πτώση τους, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μείωση των μισθών, αλλά και η αύξηση της φορολόγησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό με 586 ευρώ, ενώ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση. Αυτή ισούται με 88,9 μονάδες όταν η βάση είναι το 100.
Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σκορδάς, σημείωσε την καλύτερη μεταβολή των τιμών στην ΕΕ των «28», με τις μεγαλύτερες μειώσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε παρουσιάζοντας σειρά από στατιστικά στοιχεία και πίνακες, υπάρχει ακαμψία στα προϊόντα διατροφής και συγκεκριμένα σε γαλακτοκομικά και αβγά. Ετσι σε ετήσια βάση το νωπό γάλα ανέβηκε κατά 3,46%, το γιαούρτι κατά 3,39%, τα νωπά λαχανικά κατά 2,94%, η φέτα αυξήθηκε κατά 2,56%, τα σκληρά τυριά ακρίβυναν 2,49%, το νωπό μοσχάρι 1,42% και οι νωπές πατάτες 0,54%.
Ο υφυπουργός απέδωσε τις ανατιμήσεις στην «ανελαστικότητα της ζήτησης και στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων». Τόνισε ακόμη την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, υποδεικνύοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των τιμών στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, -3,08% από αύξηση 5,59% που ήταν τη χρονιά 2012-2011, η οποία ήταν αποτέλεσμα της θέσπισης περισσότερων εκπτωτικών περιόδων αλλά και Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα είναι ανοιχτά.
Στο θέμα των τροφίμων ο κ. Σκορδάς, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε, έδειξε την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ετσι ενώ τα ημερομίσθια στον αγροτικά τομέα έπεσαν κατά 5,05%, εντούτοις ανέβηκε το κόστος κεφαλαίου κατά 10,63% και τα ενοίκια της γης κατά 0,49%.
Επίσης αυξήσεις σημειώθηκαν και στους σπόρους, στην ενέργεια, στα λιπάσματα (5,17%) αλλά και στα γεωργικά μηχανήματα. Ταυτόχρονα μειωμένη ήταν κατά 21,5% η παραγωγή νωπών φρούτων, κατά 21% του ελαιολάδου, ενώ υποχώρησε κατά 15,3% η παραγωγή αβγών και κατά 35,9% των ελιών.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών τονίζοντας: «Η ακρίβεια δεν χτυπιέται με μάχη μίας ημέρας και ούτε με νεροπίστολα και σφεντόνες, αλλά με μεταρρυθμίσεις».
Ο ίδιος απέδωσε τις υψηλές τιμές στον κλάδο των τροφίμων και στην υψηλή φορολογία και στους υψηλούς συντελεστές του ΦΠΑ. Πάντως σε αυτόν τον τομέα δεν είχε να ανακοινώσει κάτι, παραπέμποντας τις όποιες παρεμβάσεις για ελάφρυνση στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Μεγάλες μειώσεις σημειώνονται επίσης στην κατηγορία των ενοικίων κατοικιών (-9,38%), του οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των υπολογιστών (-8,65%), της ασφάλισης (-8,56%), στα είδη προσωπικής φροντίδας (-2,47%), στα ξενοδοχεία (-2,06%), στα μη αλκοολούχα ποτά (-3,97%), στην εκπαίδευση (-4,07%), στις οικιακές συσκευές (-3,24%) κ.ο.κ.
Σε άλλους κλάδους επίσης που διαπιστώθηκε αύξηση τιμών ήταν στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό με αύξηση 2,97%, στη στέγαση με 0,08% και στην υγεία με 0,75%.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, πέρα από την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά, έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει και στη διαμόρφωση νέου πλαισίου σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική εμπόρων και βιομηχάνων. Πρόκειται για την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων και παροχών που κάνουν οι προμηθευτές στους λιανεμπόρους.
Τέλος, ο κ. Σκορδάς παρατήρησε και τις μεγάλες μεταστροφές στην καταναλωτική συμπεριφορά, σημειώνοντας πως το 40% της κατανάλωσης γίνεται από προσφορές και το 30% από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου