15/2/2014
Ο περιβαλλοντολόγος Νίκολας Στερν αποδίδει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ΗΠΑ και Βρετανία στην κλιματική αλλαγή
Η έντονη κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει τόσο τις βορειοανατολικές αμερικανικές πολιτείες όσο και τη Βρετανία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ζούμε πλέον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εάν δεν αντιμετωπισθεί, θα προκαλέσει μελλοντικά συγκρούσεις και πολέμους.
Δεύτερο κύμα χιονοπτώσεων χτύπησε χθες την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ καθηλώνοντας 6.500 πτήσεις, ενώ ένα εκατομμύριο σπίτια στις νότιες περιοχές της χώρας παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τουλάχιστον 20 θάνατοι - οι περισσότεροι σε τροχαία - αναφέρθηκαν στον Νότο, καθώς το πρώτο κύμα πλήττει τώρα την Τζόρτζια, τη Νότια και Βόρεια Καρολίνα και την Αλαμπάμα. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στις βορειοανατολικές πολιτείες, όπου το δεύτερο κύμα ψύχους ξεκίνησε από χθες, με την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη να έχουν τουλάχιστον 20 πόντους χιόνι.
Μια νέα θύελλα με βροχή, χιόνι και αέρα πλήττει από χθες τη Νοτιοδυτική Βρετανία, ενώ οι επιπτώσεις της προηγούμενης έχουν προκαλέσει χάος στις συγκοινωνίες και προβλήματα σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα έντονες βροχοπτώσεις και κάνουν λόγο για 1,6 ίντσες βροχής μέσα σε 8 ώρες καθώς και για ανέμους 80 μιλίων την ώρα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η κυβέρνησή του «πολεμά σε κάθε μέτωπο. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει πριν βελτιωθεί επειδή αντιμετωπίζουμε άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας». Αναφέρθηκε μάλιστα «στη μεγαλύτερη επιχείρηση άντλησης υδάτων στην ιστορία της χώρας, στην περιοχή του Σόμερσετ», όπου χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να συμβάλουν στην προσπάθεια.
ΡΕΚΟΡ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ. Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλούν οι προειδοποιήσεις του Νίκολας Στερν, του ειδικού που συνέταξε το 2006 την έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ο οποίος καλεί σε άμεση λήψη μέτρων για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες. Ο Στερν παρατηρεί ότι «τα επίπεδα ρεκόρ της βροχόπτωσης και το πλήθος των καταιγίδων που έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε όλη τη Βρετανία αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι ότι ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τέσσερις από τις πέντε πιο βροχερές χρονιές στη Βρετανία έχουν σημειωθεί μετά το 2000. Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν και οι επτά πιο θερμές χρονιές. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται πιο έντονες».
Ο Στερν, που είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής Γκράνθαμ της London School of Economics και πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας, σημειώνει ότι «την ίδια στιγμή η Αυστραλία γνωρίζει την πιο θερμή χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, με πρωτόγνωρους καύσωνες και μεγάλες πυρκαγιές. Στα τέλη Δεκεμβρίου, στην Αργεντινή σημειώθηκαν πολλοί και έντονοι καύσωνες, ενώ περιοχές της Βραζιλίας χτυπήθηκαν από πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων. Και η υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό στη διάρκεια του Νοεμβρίου προκάλεσε τον κυκλώνα Χαϊγιάν, τον ισχυρότερο τροπικό κυκλώνα που έχει χτυπήσει ξηρά οπουδήποτε στον κόσμο, προκαλώντας τον θάνατο 5.700 ανθρώπων στις Φιλιππίνες».
Και καταλήγει: «Αυτό είναι ένα μοντέλο κλιματικής αλλαγής που δεν θα ήταν σωστό να αγνοήσουμε. Η διακυβερνητική ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο σε ένα μοντέλο ακραίων καιρικών φαινομένων που αλλάζει από το 1950, με περισσότερους καύσωνες και βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου, καθώς η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου. Από τα επιστημονικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η ομάδα αυτή κατέληξε ότι κατά 95% η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας από τα μέσα του 20ού αιώνα οφείλεται στις εκλύσεις αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην αποψίλωση των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Εάν δεν περιορίσουμε τις εκλύσεις αερίων, αντιμετωπίζουμε δραματικές επιπτώσεις καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί 4 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, έως το τέλος του αιώνα. Αυτό θα προκαλέσει μαζικές μεταναστεύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τις περιοχές που θα πληγούν. Και αυτό θα οδηγήσει σε συγκρούσεις και πολέμους, όχι σε ειρήνη και ευημερία».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου