18/2/2014
Γιγαντιαία αύξηση, της τάξης του 48%, παρουσίασαν το 2013 οι παράνομες διελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Ίλκα Λαϊτίνεν.
Στην κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτρόπων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική πολιτική που έγινε τη Δευτέρα, στην ελληνική Βουλή, ως χώρας προεδρεύουσας στην ΕΕ, ο Λαϊτίνεν ανέφερε ότι συνολικά, περίπου 700.000.000 διελεύσεις έγιναν το 2013 στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Από αυτές, πρόσθεσε, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων ήταν 48% υψηλότερος από ότι ο αντίστοιχος αριθμός του 2012, φτάνοντας συνολικά τις 170.000.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή, η άρνηση εισόδου φαίνεται πως σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2012, φτάνοντας τις 128.000 περιπτώσεις. Οι αιτήσεις για άσυλο, σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν ιλιγγιώδη αύξηση κατά 32%, ξεπερνώντας δηλαδή τις 350.000 το 2013.
«Ένας ενδιαφέρον και σημαντικός αριθμός είναι ο αριθμός των πραγματικών επιστροφών από τα κράτη - μέλη. Το 2013 ήταν 160.000, 11% μεγαλύτερος ο αριθμός των πραγματικών επιστροφών από το 2012» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαϊτίνεν, ενώ πρόσθεσε ότι στις βασικές εθνικότητες που εμπλέκονται στις παράνομες διελεύσεις των συνόρων είναι Σύριοι, κάτοικοι της Ερυθραίας, του Αφγανιστάν και της Αλβανίας.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, 70.000 διακινητές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στα σύνορα - αριθμός όμως χαμηλότερος κατά 11% από τον αντίστοιχο του 2012.
«Αυτό είναι κάτι το ενδιαφέρον και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό τον αριθμό» σχολίασε ο Λαϊτίνεν και πρόσθεσε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ισχυρισμούς σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων για να προωθούν τις επιχειρήσεις τους.
«Αυτό πάντα με κάθε επιφύλαξη, αλλά αυτό μας δείχνουν οι εμπιστευτικές πληροφορίες. Το trafficking ανθρώπων είναι μια από τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες Ε.Ε., είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά» παραδέχθηκε.
Από την πλευρά της η Επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, επισήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές που θα βελτιστοποιούν τα οφέλη που προέρχονται από τη μετανάστευση και αναφερόμενη στην Ελλάδα χειροκρότησε τη στάση του πρωθυπουργού και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, τονίζοντας ότι «εργάζονται σκληρά ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα κράτησης, όπου οι συνθήκες δεν είναι εντελώς ευθυγραμμισμένες με αυτά που ζητάει η ΕΕ. «Η κράτηση εφαρμόζεται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό και ανεξαρτήτως με το λόγο για τον οποίο βρίσκεται κανείς στην επικράτεια και ο χρόνος κράτησης είναι υπερβολικά μακρύς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να διαφυλαχθεί το δίπολο ασφάλειας και ελευθερίας εντός της Ένωσης με κοινές πολιτικές στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων» επισήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «η προσπάθεια της Ε.Ε., να διαχειρισθεί τη μετανάστευση, προαπαιτεί την οικοδόμηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, προέλευσης και διέλευσης μεταναστευτικών ροών, σε στέρεες και πολύ συγκεκριμένες βάσεις».
Την ανάγκη να προληφθούν οι όποιες τυχόν κρίσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον και να έχουμε μια Ευρώπη των πολιτών, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης, συμπληρώνοντας ότι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προσέγγισης, στο επίκεντρο όλων θα πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου