Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Levy Institute: Το σενάριο για αύξηση ΑΕΠ 7% και δημιουργία 550 χιλιάδων θέσεων εργασίας


19/2/2014

Σύμφωνα με τη μελέτη του Levy Institute, εάν υιοθετηθεί το σενάριο για παράλληλο εγχώριο νόμισμα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7% το 2014, επηρεάζοντας ελάχιστα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Περιληπτικά, η κυβέρνηση θα πετύχει να προσφέρει δουλειές με ένα κατώτατο μισθό για την παραγωγή υπηρεσιών στον καθένα που θα μπορεί και θα θέλει να δουλέψει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική, που θα δώσει το κέντρο βάρους στην απασχόληση όσον αφορά στις ωφέλειες που θα έχει από το παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα.


Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 550 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο.

Το επίπεδο των μισθών θα είναι αρκετά χαμηλό για να δημιουργήσει κίνητρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αλλά αρκετά υψηλό για να διασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός μισθός στη μετά-τρόικα περίοδο έχει καθιερωθεί στα 586 ευρώ, που σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε ετήσια δαπάνη 7,5 δισ. ευρώ.

Οι μηνιαίο μισθοί, φόροι και ένα μέρος της άμεσης κατανάλωσης θα πληρώνεται σε Geuro. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η απασχόληση των 550 χιλιάδων εργαζομένων τελικά θα συμβάλλει με τέτοιες προϋποθέσεις σε μία πρόσθετη έμμεση ενίσχυση της απασχόλησης περίπου 156 χιλιάδων και θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ κατά 12 δισ. Geuro, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή.
Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν κατά 4 δισ. Geuro, αποτιμώντας τελικά το πραγματικό κόστος του όλου εγχειρήματος σε λιγότερο από 3,5 δισ. Geuro.

Εάν ο κατώτατος μισθός πάει στα 751 ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι το όλο πρόγραμμα δεν θα κοστίσει περισσότερα από 4,5 δισ. Geuro.
Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, όπου θα δημιουργηθεί ένα πρωτογενές έλλειμμα σε Geuro, το βασικό αποτέλεσμα σε ευρώ δεν θα επηρεαστεί ουσιαστικά και θα παραμείνει θετικό.

Ένα από τα βασικά ρίσκα έχει να κάνει με μία εξέλιξη κατά την οποία η κυβέρνηση που θα βρίσκεται στα πράγματα δεν θα έχει ουσιαστική βοήθεια σε κεφάλαια από το εξωτερικό, με ενδεχόμενο να επιδεινωθεί εκ νέου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σε μία τέτοια περίπτωση η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αγνοήσει τις υποχρεώσεις της ως προς το χρέος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου