14/2/2014
Χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ήταν η ύφεση στην Ελλάδα το 2013.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προσωρινές προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ μειώθηκε το 2013 κατά 3,7% σε σταθερές τιμές (2005) σε σχέση με το 2012. Τρία στοιχεία έχουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Capital:
•Για πρώτη φόρα έχουμε ηπιότερη από την αναμενόμενη ύφεση.
•Η ύφεση της... ύφεσης οφείλεται προπαντός στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας και εν προκειμένω στον τουρισμό.
•Ο αποπληθωρισμός, όμως, φαίνεται πως “ροκανίζει” το τζίρο της οικονομίας. Εξαιτίας αυτού, η οικονομία έχασε 12,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-13.
Πιο αναλυτικά:
1. Η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας ήταν για ύφεση 4%.
Είναι για πρώτη φορά από το 2009 που η ύφεση είναι τελικά ηπιότερη από ότι την ήθελαν οι επίσημες προβλέψεις που έχουν γίνει (3,7% έναντι 4%). Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα παίξει θετικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση του τελικού πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και του χρέους γενικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως η ύφεση το 2012 έφτασε το 6,4% και το 7,1% το 2011. Συνεπώς πέρσι η ύφεση ήταν σχεδόν υποδιπλάσια από τη διετία 2011 - 12 όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία έξι χρόνια.
2. Αν και στις εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνεται η συνεισφορά της καθεμιάς από τις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ (δαπάνη νοικοκυριών, δαπάνη γενικής κυβέρνησης, ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, εξαγωγές και εισαγωγές), η μέχρι και το γ΄ τρίμηνο εξέλιξη τους δείχνει πως η ηπιότερη από την προβλεπόμενη ύφεση φέτος οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
• Στην αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, λόγω του ιστορικού ρεκόρ άφιξης τουριστών από το εξωτερικό που σημειώθηκε πέρσι.
• Στην χαλάρωση της μείωσης της δαπάνης της γενικής κυβέρνησης στο τελευταίο εξάμηνο του έτους. Οι δραματικές περικοπές που υπέστησαν οι κρατικές δαπάνες το 2013 συνέπεσαν με το α΄ και β΄ τρίμηνο του έτους (πχ κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων).
• Στη αναχαίτιση της πτώσης του Ακαθάριστου Σχηματισμού Κεφαλαίου. Και αυτό γιατί η αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων έχει δημιουργήσει ορισμένες επενδύσεις, ενώ κάτι έχει αρχίσει και κινείται στο χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων.
Αυτές οι εξελίξεις δεν φαίνεται -στις γενικές τάσεις τους- να έχουν αλλάξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.
3. Ωστόσο δεν είναι τόσο καλά τα μηνύματα για την εξέλιξη του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές (δηλαδή στις τιμές που “τρέχουν” κάθε έτος). Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε πέρσι κατά 6,2%, δηλαδή ελάχιστα λιγότερο σε σχέση με το 2012 (-7%) και λίγο περισσότερο από το 2011 (6,1%).
Που οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ της ύφεσης σε σταθερές τιμές και της ύφεσης σε τρέχουσες τιμές;
Στην σημαντική πτώση του πληθωρισμού κατά τον τελευταίο χρόνο, απαντούν αναλυτές. Ενώ ο πληθωρισμός “έτρεχε” το 2012 με 1,5% , το 2013 έπεσε στο -0,9%.
Η πτώση των τιμών φέτος μείωσε ταυτόχρονα και το γινόμενο που καθορίζει το ΑΕΠ (τιμή x ποσότητα παραγωγής), εν προκειμένω κατά 6,2%, ακόμα και αν η παραγωγή μειώθηκε σε όγκο λιγότερο από ό, τι το 2012 (-3,7%).
ΥΠΟΙΚ: Καλύτερο των εκτιμήσεων το ΑΕΠ
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι "συνολικά, το 2013 το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους μειώθηκε κατά 3,7%, το οποίο αποτέλεσμα είναι καλύτερο από την αρχική πρόβλεψη".
"Σημειώνεται ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής", αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: "Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες".
"Επιπλέον, υποδηλώνει ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί, για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2014", αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 σε όρους όγκου, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι το ΑΕΠ των τριών προηγούμενων τριμήνων του 2013 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.
Την ίδια στιγμή η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι είναι σε διαδικασία επίλυσης ορισμένων θεμάτων σχετικά με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η εργασία αυτή εντάσσεται σε γενικότερο πρόγραμμα εργασίας της ΕΛΣΤΑΤ για τις μετρήσεις όγκου και τιμών στους εθνικούς λογαριασμούς και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Eurostat.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου