19/3/2014
«Ψαλιδίζονται» συνεχώς τα αναμενόμενα για φέτος έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αφού το τελευταίο εξάμηνο έχει προκηρυχθεί μόνο ένας μεγάλος διαγωνισμός, αυτός για τον ΟΛΠ, ενώ δεν έχει τηρηθεί ούτε το δύο φορές αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων.
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, το ΤΑΙΠΕΔ, έχει αναθεωρήσει τον ούτως ή άλλως άκρως φιλόδοξο στόχο για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ φέτος από ιδιωτικοποιήσεις, σε 2,8 δισ. ευρώ, που και πάλι όμως θεωρείται λίαν φιλόδοξος.
Κάποιοι μιλούν ήδη για επίπεδα λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ, εικόνα που έχει μεταφερθεί και στην τρόικα κατά τις πρόσφατες συναντήσεις της διοίκησης του Ταμείου, χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές νούμερο.
Το γιατί ο πήχης χαμηλώνει συνεχώς είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Δικαστικές εμπλοκές, προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρεμβάσεις της Κομισιόν και κυβερνητική ολιγωρία, έχουν σαν αποτέλεσμα το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να αναθεωρείται πολύ συχνά, σχεδόν κάθε τρίμηνο.
Ο κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων που δεν έγιναν είναι μακρύς, και περιλαμβάνει εκτός της ΔΕΠΑ, την Εγνατία Οδό (εδώ και ένα χρόνο κυβερνητικά στελέχη ανακοινώνουν ότι είναι θέμα εβδομάδων), του ΟΛΘ (εδώ και καιρό λέγεται ότι έχει βάλει βέτο το ΠΑΣΟΚ), των ΕΛΠΕ (είχε ειπωθεί ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί παρά την εμπλοκή με τη ΔΕΠΑ όπου τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%), και της ΕΥΔΑΠ (πολλές ακόμη οι εκκρεμότητες με το Δημόσιο και όχι μόνο).
Δυστοκίες
Στο μακρύ κατάλογο των δυστοκιών συγκαταλέγεται ακόμη ο ΟΔΙΕ όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη αλλά κινδυνεύει με ακύρωση αν δεν γίνουν νομοθετικές αλλαγές στο ισχύων φορολογικό καθεστώς. Θολό επίσης τοπίο επικρατεί με την παραχώρηση των 28 κτιρίων του Δημοσίου, όπου είχε παρέμβει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συνολικά 5 μεγάλοι διαγωνισμοί δεν έχουν προκηρυχθεί, 1 βρίσκεται σε εξέλιξη και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες (ΟΔΙΕ), και 1 έχει ολοκληρωθεί (28 κτίρια), χωρίς να είναι σαφές αν το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει το οριστικό πράσινο φως.
Άγνωστη επίσης είναι και η τύχη του σχεδίου τιτλοποίησης εσόδων από κρατικά ακίνητα, για το οποίο πάντως το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει εδώ και καιρό να βελτιωθεί το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές.
Τα προσδοκώμενα έσοδα
Στην περίπτωση που κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, το ΤΑΙΠΕΔ θα καταγράψει σημαντικά έσοδα , παρ’ ότι ο επενδυτής θα καταβάλει το τίμημα σε δόσεις, ενώ επιπλέον 180 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η οποία όμως τελεί ακόμη υπό την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 260 εκατ. ευρώ από την πώληση των 28 κτιρίων του Δημοσίου, και από εκεί και πέρα οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις του 2014 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι του ΟΛΠ (28 Απριλίου οι προσφορές), και των περιφερειακών αεροδρομίων (6 Ιουνίου οι προσφορές).
Όπως και να έχει, τα φετινά έσοδα θα είναι αρκετά περισσότερα από το σχετικά φτωχό 2013, όταν είχαν κυμανθεί στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, (κυρίως λόγω της πώλησης του 34% του ΟΠΑΠ), αλλά θα υπολείπονται των στόχων που είχαν τεθεί για φέτος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου