19/3/2014
Ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χαιρετίζεται ως συμβολισμός ότι η ευρωκρίση τελείωσε, σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος. Ή ότι η χώρα δεν θα υλοποιήσει ποτέ τις σκληρές μεταρρυθμίσεις.
«Συμφωνία την τελευταία στιγμή», είναι ο τίτλος άρθρου στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. «Αυτό που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τριμηνιαίος έλεγχος ρουτίνας της τρόικας, ολοκληρώθηκε επιτέλους χθες μετά από 6 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων», επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Χωρίς ανακοίνωση της τρόικας
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στον σχολιαστή είναι ότι δεν υπήρξε γραπτή ανακοίνωση από την τρόικα χθες το βράδυ, έτσι ώστε να δοθούν λεπτομέρειες και από τη δική της πλευρά για τη συμφωνία. «Σύμφωνα με στοιχεία από κύκλους της Κομισιόν, λόγω της αναχώρησης ήδη από χθες βράδυ της τρόικας, δεν βρέθηκε χρόνος για την τελική επεξεργασία του κειμένου», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα, που διευκρινίζει στη συνέχεια ότι η συμφωνία αποτελεί την προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αφού πρώτα ληφθεί και η σχετική απόφαση από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Το περιοδικό Focus, στη διαδικτυακή του έκδοση, παρατηρεί ότι παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στις θέσεις της μέχρι τέλους, η τρόικα έδωσε τελικά το πράσινο φως μεταθέτοντας ορισμένα βασικά θέματα διαφωνίας, όπως πχ. οι απολύσεις στο δημόσιο, για το φθινόπωρο. Η οικονομική εβδομαδιαία επιθεώρηση Wirtschaftswoche μάλιστα αξιολογεί το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα και πάλι στην ελεύθερη αγορά για τη χρηματοδότηση του χρέους της ως μια συμβολική κίνηση για ότι η ευρωκρίση τελείωσε.
«Δεν θα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»
Όμως, δεν βλέπουν όλοι με την ίδια θετική διάθεση και ενθουσιασμό τη χθεσινή συμφωνία και τους φιλόδοξους, όπως χαρακτηρίζονται, στόχους της κυβέρνησης. Η Wirtschaftswoche γράφει ότι η τρόικα διαβλέπει την ανησυχία της τρόικας ότι η Ελλάδα θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Οικονομικοί κύκλοι τη από Royal Bank of Scottland, και συγκεκριμένα ο Μάικλ Μιχαηλίδης, εμπειρογνώμων σε θέματα επιτοκίων, θεωρεί ότι τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στη χώρα ποτέ ορισμένες από τις πιο σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η τρόικα. «Η τρόικα έρχεται τώρα να διαπιστώσει ότι επέμενε περισσότερο από όσο έπρεπε στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας παρά στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, όταν το 2010 το χρέος της ήταν της τάξης του 10%», επισημαίνει.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου