Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Η θαυματουργή ανάρρωση της Αθήνας»


10/4/2014

Η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανών σχολιαστών αντιμετωπίζει θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές μετά από τέσσερα χρόνια. Για «μία καλή μέρα για την Ελλάδα» έκανε λόγο ο επίτροπος Ανταγωνισμού Αλμούνια.

Την έξοδο της Αθήνας στις κεφαλαιαγορές χαιρέτισε η Κομισιόν διά στόματος του ευρωπαίου επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος έκανε λόγο για μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, μετά από συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Αθήνα. «Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες για την υπέρβαση μίας μεγάλης κρίσης» πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Σειρά σχολίων και ρεπορτάζ για το θέμα της έκδοσης του ελληνικού ομόλογου φιλοξενεί ο γερμανικός τύπος. Η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών αντιμετωπίζει μάλλον θετικά και αισιόδοξα το βήμα αυτό, δεν λείπουν όμως και οι πιο συγκρατημένες έως αρκετά επιφυλακτικές φωνές.


«Πολλά λεφτά για πολιτική των συμβόλων»

«Οι επενδυτές κατακλύζουν την Ελλάδα με λεφτά» γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφερόμενο στην επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τελικά διατέθηκαν 5ετη ομόλογα συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95%. Το πρακτορείο Dow Jones μεταδίδει ότι οι προσφορές άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ.

«Η θαυματουργή ανάρρωση της Αθήνας», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Die Welt, που τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από το στίγμα της χρεοκοπημένης χώρας. Ο σχολιαστής εκτιμά ότι η επιστροφή στις χρηματαγορές είναι ένα εντυπωσιακό νέο, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ μέσα σε μόλις δυο χρόνια μετά από μια επαπειλούμενη χρεοκοπία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών.

Η Bild διερωτάται εάν έχουμε ένα οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα, ενώ η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Επιστροφή των Ελλήνων», μολονότι η τρόικα δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένη με το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η εβδομαδιαία Die Zeit επισημαίνει ότι με την έκδοση 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση της χώρας. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει αλλά και μείωση των επιτοκίων, προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές απόδοση ύψους 5 %. Προφανώς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει πολλά λεφτά για την πολιτική των συμβόλων.


Η κρίση δεν ξεπεράστηκε

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι θα ήταν λάθος να συμπεριφέρεται κανείς λες και η κρίση ξεπεράστηκε: «Οι Έλληνες εξέδωσαν ομόλογα αξίας 3 δις ευρώ, ωστόσο συνεχίζουν να χρωστούν στους διεθνείς πιστωτές 240 δις ευρώ από διάφορα πακέτα διάσωσης. Πέραν αυτού, γεγονός είναι επίσης ότι ο προϋπολογισμός και η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο μια σειρά μεταρρυθμίσεων προχωρούν εξαιρετικά αργά ή και καθόλου».

Η Mannheimer Morgen επισημαίνει ότι «εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει και πάλι σε δυσκολίες –το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση- τότε περιμένει ήδη το πακέτο βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων, το οποίο είναι γεμάτο και με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Είτε το θέλει, είτε όχι, (ο γερμανός φορολογούμενος) παρέχει επίσης εγγυήσεις για το ομόλογο των Ελλήνων».

Η Neue Presse: «Η Αθήνα δανείστηκε 3 δις ευρώ από τις κεφαλαιαγορές. Μια απροσδόκητα σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα εάν οι επενδυτές έχουν πειστεί όντως από την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ή από τη βούληση της ευρωζώνης να παρέμβει, σε περίπτωση ανάγκης, εκ νέου χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων. Πρόκειται (…) για ένα μικρό βήμα εξόδου από την κρίση, πολύ πιο δύσκολη θα είναι η κοινωνική ανασύνταξη της χώρας, να δημιουργηθούν δηλαδή επιτέλους θέσεις εργασίας. Όσο το ένα τρίτο σχεδόν των νέων δεν έχουν δουλειά, δεν χρειάζεται καν να σκέφτεται κανείς το τέλος της κρίσης».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου