9/4/2014
Των Chris Giles και Robin Harding
Μετά από 5 χρόνια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και παροχή ρευστότητας, η επιστροφή στην ομαλότητα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. Οι φόβοι για ΗΠΑ, αναδυόμενες και ευρω-τράπεζες.
Τα αυξανόμενα επίπεδα χρεών, μετά από πέντε χρόνια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, μπορεί να διογκώσουν τους κινδύνους της επαναφοράς της νομισματικής πολιτικής σε ομαλά επίπεδα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην εξαμηνιαία έκθεση Global Financial Stability Report, το ΔΝΤ τονίζει ότι «η αποκλιμάκωση συγκεκριμένων μέτρων νομισματικής τόνωσης, δεν έχει συνοδευτεί με τις απαραίτητες προετοιμασίες για το νέο περιβάλλον ομαλοποιημένης, αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.»
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους δυνητικούς κινδύνους της εξόδου των ΗΠΑ από την «ποσοτική χαλάρωση» επί τουλάχιστον ένα χρόνο, και τώρα φοβάται επιπλέον ότι η μακρά περίοδος πολύ χαμηλών επιτοκίων, θα δυσκολέψει ακόμη παραπάνω την έξοδο.
«Το μήνυμα είναι ότι χρειάζονται οπωσδήποτε στιβαρές χρηματοπιστωτικές κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής στροφή από την «κυριαρχία της ρευστότητας» στην «κυριαρχία της ανάπτυξης» στις αγορές,» σχολιάζει ο José Viñals, διευθυντής του τμήματος monetary και capital markets του διεθνούς οργανισμού.
Το ΔΝΤ, σχολιάζοντας ότι είναι πολύ κρίσιμης σημασίας «η στιγμή της εξόδου», προειδοποιεί ότι δεν θα είναι εύκολο να ομαλοποιηθεί η πιστωτική πολιτική, χωρίς να προκληθεί σοβαρή χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Οι φόβοι του ΔΝΤ για την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση (QE) και τα πολύ χαμηλά επιτόκια, προκύπτουν εν μέσω της βελτίωσης της συνολικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις προηγμένες οικονομίες, που συνδυάζεται με μικρή επιδείνωση της ευαισθησίας των αναδυόμενων οικονομιών.
Τα αυξανόμενα χρέη κρατών και επιχειρήσεων σε πολλές οικονομίες, βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Η κλιμάκωση των επιπτώσεων των αυξήσεων επιτοκίων, προειδοποιεί η έκθεση, απειλούν να προκαλέσουν συστημικές αντιδράσεις.
Ο κ. Viñals υπογραμμίζει την ευαισθησία των επιχειρήσεων σε αναδυόμενες αγορές, ως προς τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. «Οι αυξήσεις επιτοκίων, τα αποδυναμωμένα κέρδη και οι συναλλαγματικές υποτιμήσεις, μπορεί να ασκήσουν έντονες πιέσεις στις επιχειρήσεις των αναδυόμενων οικονομιών, αν ισχύσει το χειρότερο σενάριο. Σε αυτό το κακό σενάριο, οι εταιρίες αναδυόμενων χωρών που οφείλουν σχεδόν το 35% των χρεών σε κυκλοφορία, θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.»
Το χρέος των νοικοκυριών σε Βραζιλία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Τουρκία έχει αυξηθεί 40% και πλέον από το 2008. Οι καθαρές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές έχει τριπλασιαστεί από το 2009 ως το 2013.
Στους υπόλοιπους κινδύνους που συζητιούνται λεπτομερώς στο ΔΝΤ περιλαμβάνονται τα «καυτά σημεία» στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, η ανέλιξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας και η συνεχιζόμενη ευαισθησία του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης. «Για παράδειγμα, οι εκδόσεις υψηλής απόδοσης χρεογράφων στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία είναι σήμερα υπερδιπλάσια απ'όσο ήταν πριν την κρίση, ενώ τα spreads των υψηλής απόδοσης ομολόγων έχουν πέσε σε προ της κρίσης επίπεδα,» τονίζει ο κ. Viñals.
Τονίζει επίσης ότι το μέγεθος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας έχει διπλασιαστεί από το 2010, και καταλαμβάνει το 30%-40% του ΑΕΠ.
Για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, το ΔΝΤ συστήνει στους ρυθμιστές των αναδυόμενων αγορών πρώτα απ'όλα να βελτιώσουν την μακροοικονομική ανθεκτικότητα τα ων οικονομιών τους.
Την μεγαλύτερη όμως ευθύνη έχουν οι ΗΠΑ, που οφείλουν να ομαλοποιήσουν την πιστωτική πολιτική τους με σωστό συντονισμό, εκτέλεση και επικοινωνία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου