10/4/2014
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές μετά από τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι αυτή αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν.
Στον απόηχο του θετικού κλίματος που αρχίζει δημιουργείται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν χαιρέτισε χθες την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, εξέλιξη που περιέγραψε ως «σημαντικό σταθμό», τονίζοντας παράλληλα ότι αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και οι οποίες συνετέλεσαν στη μείωση του ελλείμματος και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην χώρα.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι επισημάνσεις για την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση «παρακολούθησης των διεθνών δημοσιονομικών δεδομένων» (Fiscal Monitor Report), στην οποία σημειώνεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2013, που αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, να αυξηθεί στο 3% το 2015 και στο 4,5% το 2016. Σημειώνεται, επίσης, η σταδιακή συρρίκνωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Το ΔΝΤ καλεί τη Γερμανία να δράσει υπέρ της ανάπτυξης
Την ίδια ώρα, σε ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να περιορίσει τα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου πληρωμών της, έτσι ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη, όχι μόνο στην ίδια τη Γερμανία αλλά και στις χώρες της περιφέρειας. Η στάση αυτή του ΔΝΤ προκάλεσε την αντίδραση του Γερμανού υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος λίγο πριν από την άφιξή του στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο, απάντησε πως «οι χώρες που έχουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους είναι και αυτές που έχουν τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης».
Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος των πλουσιότερων κρατών σταθεροποιείται, αλλά παραμένει «σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», καθώς κινείται κατά μέσο όρο γύρω στο 107% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), και παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το χρέος των αναπτυσσόμενων οικονομιών, που βρίσκεται στο 34% του ΑΕΠ. Με χρέος 244% το 2014, η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 175% και την Ιταλία με 135%.
Προειδοποιήσεις για αποπληθωρισμό
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα οι πολιτικές λιτότητας αναμένεται να επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης των περισσότερων βιομηχανοποιημένων χωρών, πλήττοντας την οικονομική ανάκαμψη.
Τέλος, το Ταμείο τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής υψηλότερης φορολόγησης των πλουσιότερων πολιτών και επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Άλλωστε, είχε προτείνει στο παρελθόν να επιβληθεί έκτακτος φόρος ύψους 10% στις περιουσίες των πολιτών της ευρωζώνης, πρόταση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου