30/7/2014
Οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής με τα hedge funds συνεχίζονται στη Ν. Υόρκη. Από τη συμφωνία εξαρτάται το αν η χώρα οδηγηθεί και πάλι στη στάση πληρωμών. Αμερικανός αναλυτής επισημαίνει τις ευθύνες της χώρας.
H αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την Αργεντινή, η οποία βρίσκεται ενώπιον της χρεοκοπίας. Πρόκειται για την τρίτη χρεοκοπία σε διάστημα 28 χρόνων. Η πρόεδρος της χώρας Κρίστινα Κίρχνερ επιμένει για το αντίθετο, όμως πολιτικοί παρατηρητές παρομοιάζουν τις δηλώσεις της ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Νομικό δίλημμα
Για την κυβέρνηση της χώρας φταίει το κεφάλαιο και τα hedge funds που το μόνο στο οποίο αποβλέπουν είναι το κέρδος, ποντάροντας στην κατάρρευση των καταχρεωμένων οικονομιών. Από την οπτική γωνία των αμερικανών επενδυτών η κατάσταση είναι σαφής. Όποιος έχει χρέη, θα πρέπει να τα επιστρέψει.Το ζήτημα είναι ότι η Αργεντινή έχει οδηγηθεί σε ένα νομικό δίλημμα. Η χώρα είχε συμφωνήσει με το 97% των πιστωτών της ότι θα τους επιστρεφόταν το 30% των χρημάτων τους και τα υπόλοιπα θα διαγράφονταν. Ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους. Αλλά σε αύτη τη συμφωνία υπήρχε και μια ρήτρα, ότι οι τότε πιστωτές θα είχαν το δικαίωμα να εγείρουν νέες οικονομικές αξιώσεις σε περίπτωση που η Αργεντινή κατέληγε σε άλλη συμφωνία με τους υπόλοιπους πιστωτές. Αυτοί οι πιστωτές είναι τα hedge funds. Ήδη όμως η διαφωνία με τα hedge funds έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στη Αργεντινή από το χρέος της αυτό καθεαυτό. Για πολύ καιρό η χώρα πίστευε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνης της, υποστηρίζει ο Γος Ρόσνερ, σύμβουλος και αναλυτής, που έχει ειδικευτεί στην κρίση χρέους της Αργεντινής.
Εφαρμογή των όρων δανεισμού
«Πρόκειται για μια ιδεολογία που λέει ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν άλλο στον κόσμο. Οι θετικές επιπτώσεις τυχόν συμφωνίας, όπως χαμηλά επιτόκια, πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, θα έφερναν στην Αργεντινή 70 δις. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, η Αργεντινή άφησε να διαφύγουν άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό ύψους 50 δις, σε σύγκριση με τους γείτονές της».
Η πλειοψηφία των κατοίκων που «θα πληρώσουν τη νύφη», τάσσεται υπέρ της επιστροφή τους χρέους, υπογραμμίζει ο Ρόσνερ, επικαλούμενος πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Οι περισσότεροι ξέρουν τι συμβαίνει και θέλουν λύση. Ξέρουν ότι η ανάληψη χρέους μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, και για τους δανειστές και για τους οφειλέτες. Και ότι θα πρέπει να αποδέχεται κανείς τους όρους αποπληρωμής του χρέους όταν δανείζεται με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ο Γος Ρόσνερ εκφράζει τη λύπη του για την πορεία της Αργεντινής. Θα μπορούσε να είναι το αστέρι της Ν. Αμερικής, πόλος έλξης επενδύσεων. Αλλά με άλυτο το πρόβλημα του χρέους, αντιμετωπίζει την απειλή μιας ακόμη χαμένης δεκαετίας.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου