31/7/2014
Την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης τράβηξε η δικαστική απόφαση για τους πιστολέρο της Μανωλάδας, σύμφωνα με την οποία αθωώθηκε ο επιχειρηματίας καθώς και ο ένας εκ των τριών επιστατών, ενώ στους άλλους δύο επιστάτες επιβλήθηκαν ποινές - χάδι, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι
Για «σκανδαλώδη ετυμηγορία που καταδικάστηκε από πολιτικούς και αντιρατσιστικές ομάδες» κάνει λόγο η Guardian, η οποία επισημαίνει ότι «η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να αθωώσει αγρότες που παραδέχτηκαν ότι πυροβόλησαν 28 εργάτες από το Μπαγκλαντές επειδή τόλμησαν να ζητήσουν τους επί μήνες μη καταβληθέντες μισθούς τους έχουν προκαλέσει οργή στη χώρα».
«Ως Έλληνας νιώθω ντροπή», δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος των θυμάτων Μωυσής Καραμπεΐδης, μετά τη «σοκαριστική», όπως τη χαρακτηρίζει η Guardian απόφαση του δικαστηρίου. «Η απόφαση αυτή είναι εξοργιστική και ντροπιαστική... το δικαστήριο επέδειξε φρικτή συμπεριφορά απέναντι στα θύματα».
«Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης στην Ελλάδα, όπου το βιωτικό επίπεδο έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης, η υπόθεση έχει πυροδοτήσει μαζική αγανάκτηση», σχολιάζει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δείχνουν τους μετανάστες να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής.
«Οι Έλληνες φραουλοπαραγωγοί είχαν συμβουλευτεί κορυφαίους εγκληματολόγους προκειμένου να τους υπερασπιστούν σε ένα δικαστικό δράμα που κράτησε πάνω από ένα μήνα», επισημαίνει το δημοσίευμα το οποίο καταλήγει με τη δήλωση του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή αντιρατσιστικού κινήματος: «Τα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων της φραουλοβιομηχανίας δεν μπορούν να βγαίνουν από τους πυροβολισμούς των επιστατών στα φραουολοχώραφα».
Με τίτλο «Αγρότες που πυροβόλησαν 28 Μπαγκλαντεσιανούς φραουλεργάτες επειδή παραπονέθηκαν για απλήρωτους μισθούς έξι μηνών έφυγαν ελεύθεροι από ελληνικό δικαστήριο» η Daily Mail κάνει λόγο για «μια σπάνια περίπτωση κριτικής πάνω σε δικαστική απόφαση». «Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων της Ελλάδας δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν “ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα”», αναφέρει η εφημερίδα.
Στην αθωωτική απόφαση για τον ιδιοκτήτη της φάρμας εστιάζει και το αμερικανικό δίκτυο Fox News επισημαίνοντας τις «συχνά απεχθείς συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών στα ελληνικά χωράφια» που «έχουν προκαλέσει διεθνή προσοχή».
Αντίστοιχο ρεπορτάζ παραθέτει και η Malaysiandigest συνοδεύοντάς το με τη φωτογραφία ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές, από τους εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Εφετείο της Πάτρας, ο οποίος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου