Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς η «χαλάρωση» στις ιδιωτικοποιήσεις συνδέεται με το χρέος και την προεδρική εκλογή


29/7/2014

Μπορεί οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις να «χρεώθηκαν» στην απελθούσα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, πολλοί ωστόσο συνδέουν τους αργούς ρυθμούς του κρατικού μηχανισμού με την επικείμενη έναρξη της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης, όπως λένε τα στελέχη αυτά, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν και να μετατεθούν στο μέλλον.

Το γεγονός θα διευκόλυνε τα μέγιστα την κυβέρνηση που έχει ήδη αρχίσει την αναζήτηση των 180 βουλευτών οι οποίοι απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές. Το μόνο που δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν κάποια στελέχη της, είναι πολιτικούς «σκοπέλους» σαν αυτούς των ιδιωτικοποιήσεων.

Από τα τρένα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που βρίσκονται μπροστά της, μέχρι τα μικρά και τα μεγάλα ακίνητα, καμία αποκρατικοποίηση δεν είναι «πολιτικά» εύκολη. Το έδειξε ο θόρυβος με τις «προς πώληση παραλίες» όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, πολλές από τις προς αποκρατικοποίηση δημόσιες εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένες, κάτι που φυσικά ισχύει και για τα προς αξιοποίηση ακίνητα.

Μια «χαλάρωση» επομένως του προγράμματος ίσως βολεύει πολλούς. Μεταξύ αυτών, και την αξιωματική αντιπολίτευση που διαφορετικά θα πρέπει εφόσον γίνει κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της για επανακρατικοποίηση των στρατηγικής σημασίας δημοσίων εταιρειών. Αγνωστος "Χ" σε όλα τα παραπάνω είναι η στάση που θα τηρήσει σε μια τέτοια περίπτωση η τρόικα.

Η στάση της Κομισιόν

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, η Κομισιόν συμβάλλει και αυτή με το δικό της τρόπο στις καθυστερήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να πιέζει για επίσπευση σε άλλους διαγωνισμούς προκειμένου να καλυφθεί το κενό των εσόδων. Αλλωστε η ασφυκτική πίεση που υπήρχε άλλοτε από την τρόικα για την επίτευξη των στόχων (σσ: στο επτάμηνο έχουν εισπραχθεί μόλις 400 εκατ. ευρώ από τον ετήσιο στόχο του 1,5 δισ. ευρώ) δεν φαίνεται να υπάρχει.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο ΔΕΣΦΑ που έχει κολλήσει κοντά ένα χρόνο στις Βρυξέλλες, και η ολοκλήρωσή του μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Προς μετάθεση οδηγείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και άλλος ένας μεγάλος σε εξέλιξη διαγωνισμός, η πώληση του 67% του ΟΛΠ, όπου και εδώ η Κομισιόν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Μετά από το πρόσφατο "οκέυ" των Βρυξελλών για το φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ-Cosco πολλοί εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός θα μετατεθεί χρονικά (σσ: υπάρχει και η πιο ακραία εκδοχή που μιλά για ναυάγιο).

Το ΣτΕ και η ΕΥΑΘ

Ενεργό ρόλο στον εκτροχιασμό των στόχων έχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου και έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί πάνω από 80 συνολικά προσφυγές. Πρόσφατη είναι η απόφασή του με την οποία ναυάγησαν οι διαγωνισμοί πώλησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Αν και φυσικά ουδείς το ομολογεί επίσημα, στην πραγματικότητα αρκετοί υπουργοί ένοιωσαν ανακούφιση από την απόφαση του ΣτΕ. Εχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από το συντριπτικό "'όχι" του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Από εκεί και πέρα, καθοριστικός είναι και ρόλος των κρατικών υπηρεσιών που "ξεχνούν" να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να προκηρυχθούν ή να ολοκληρωθούν διαγωνισμοί με συνέπεια αυτοί να σέρνονται για μήνες.

Η παραπάνω εικόνα κάνει τους "καχύποπτους" να πιστεύουν ότι η κίνηση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπούσε στο να δείξει "χαρακτήρα" στην τρόικα, και πως στην πραγματικότητα δεν βιάζεται.

Ποιες εκκρεμότητες παραλαμβάνει η νέα διοίκηση

Σε κάθε περίπτωση, και με βάση τουλάχιστον το υφιστάμενο πρόγραμμα (σσ: δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί εκ νέου) η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει δύο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Πρόκειται για τον εν εξελίξει διαγωνισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τα οποία οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Σεπτέμβριο, όσο και για τους διαγωνισμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας τροχαίου υλικού Rosco για τις οποίες οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση το Ταμείο δεν προσδοκά έσοδα μέσα στο 2014.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις (Ελεγκτικό Συνέδριο, κλπ), θα έχουμε φτάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Το ίδιο ισχύει και για άλλους σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, έσοδα από τους οποίους δεν αναμένονται πριν από το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Το 2015 βλέπουν στο ΤΑΙΠΕΔ ως χρονιά άντλησης των πρώτων εσόδων και στο θέμα της τιτλοποίησης ακινήτων.

Πολύ νωρίτερα ωστόσο, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, και με αφορμή την προεδρική εκλογή, μπορεί να έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές..

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου