Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η βιομηχανία πεθαίνει, αλλά παραμένει ακριβή



16/8/2014

Πέφτουν οι τιμές στην Ευρώπη, συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ελλάδα

Σε αντίθετη πορεία κινούνται το τελευταίο διάστημα οι τιμές στη βιομηχανία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αν και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες ρίχνουν τις τιμές, στην Ελλάδα για τρίτο μήνα ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) κινήθηκε ανοδικά.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και στη χώρα μας καταγράφεται αποπληθωρισμός για δέκατο έκτο συνεχόμενο μήνα, στην πραγματικότητα οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη ανακάμπτει ταχύτερα, εξαιτίας και των κερδών από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που έχουν οι βιομηχανίες ρίχνοντας τις τιμές τους. Στον αντίποδα, η Ελλάδα παλεύει να επιτύχει τους στόχους μιας αναιμικής ανάπτυξης, αλλά, παρά τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους, οι τιμές παραμένουν στα ύψη.

Σε πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ οι αναλυτές, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονται ότι το πρόγραμμα απέτυχε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις εξαγωγές, παρά τις περικοπές μισθών.

Η παραδοχή του ΔΝΤ αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία παρουσίασαν για τον μήνα Ιούνιο αύξηση 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρά τον αποπληθωρισμό που καταγράφει ο δείκτης τιμών καταναλωτή (-1,1%).

Ωστόσο, η εικόνα στα περισσότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι τελείως διαφορετική. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η πτώση των τιμών συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, στην ευρωζώνη οι τιμές παραγωγού υποχωρούν τον Μάιο 0,1% σε μηνιαία και 1% σε ετήσια βάση.

Η πτώση στο σύνολο της Ευρωζώνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποκλιμάκωση τιμών στον τομέα της ενέργειας κατά 2,8% και κατά 1,2% στον τομέα των ενδιάμεσων αγαθών. Αντίθετα, αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3% στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών, κατά 0,5% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 0,8% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Ακόμα, όμως, και χωρίς το ευνοϊκό στοιχείο της σημαντικής πτώσης του ενεργειακού κόστους κατά 2,8%, οι τιμές στην ευρωπαϊκή βιομηχανία υποχώρησαν κατά 0,2%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού έπεσαν σχεδόν σε όλη την ευρωζώνη, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να παρουσιάζεται σε Βέλγιο και Λιθουανία (-4,8%), Κύπρο (-4,3%) και Σλοβακία (-3,7%). Αντίθετα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, με άνοδο 1,1%, και ακολουθούν οι Ρουμανία (+0,8%), Σουηδία (+0,7%), Εσθονία και Ιρλανδία (+0,5%).

Κυριαρχούν οι εισαγωγές
Προφανώς, η σταθερή αύξηση των τιμών προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά ακόμα και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μήνα Μαΐου του 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου του 2013, παρουσίασε μείωση κατά 4,9%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική παραγωγή συνεχίζει να νοσεί, με την αγορά να συνεχίζει να κατακλύζεται με εισαγόμενα προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Εξηγώντας το φαινόμενο της ανόδου των τιμών, στέλεχος ελληνικής βιομηχανίας αναφέρει στο «Κ» ότι «είναι άμεση ανάγκη η προσαρμογή του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα σε αντίστοιχα επίπεδα με της Ευρώπης». Και προσθέτει: «Θα δώσει σημαντική ώθηση στις εξαγωγές και στην ελληνική βιομηχανία και, κατ΄ επέκταση, στην ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι στην αγορά δείχνει να αλλάζει κάτι, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μη χαθεί το παιχνίδι. «Τώρα είναι η περίοδος που θα πρέπει να επενδύσουμε όλοι στην ελληνική οικονομία, με στόχο να στηρίξουμε την εσωτερική αγορά», λένε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου