Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για την Ελλάδα


15/8/12014

Η ελαφρά κάμψη της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, η «μίνι ύφεση» σε Γερμανία και Ιταλία και η στασιμότητα στη Γαλλία ανακινούν τους φόβους περί ενδεχόμενης επιστροφής της κρίσης στην Ευρώπη.

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση σχολιάζει: «Δεν είναι μία καλή μέρα για την οικονομία της Ευρώπης. (…) Ο μεγαλύτερος οικονομικός χώρος του κόσμου δεν αναπτύσσεται. Στο 0% κινήθηκε η ανάπτυξη μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.» Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δίνει αφορμή για προβληματισμό. Όπως υπογραμμίζει, «πριν από μερικούς μήνες γινόταν λόγος για προσεχές τέλος της ευρωκρίσης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία βγήκαν από το μηχανισμό στήριξης. Η Ιρλανδία υποσχόταν να περιστείλει το χρέος της ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Και τώρα αυτό: 0,0% ανάπτυξη. Και επιπλέον υψηλή ανεργία σε πολλά κράτη της ΕΕ.»


«Η αδυναμία της ευρωζώνης είναι ολοφάνερη»

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ευρωπαϊκό Νότο και σημειώνει: «Στις χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η οικονομία σημειώνει πάλι ελαφρά ανάκαμψη χάρη στα επώδυνα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο κίνδυνος της υποτροπής παραμένει μεγάλος.» Εστιάζοντας περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ελαφρά ύφεση (-0,2%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιτρέπουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» και παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αντλεί ελπίδα από τη νέα τουριστική άνθηση και την αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση.» Αντίθετα, «ανησυχία εμπνέει το ρωσικό εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των Ελλήνων. Σε περίπτωση που οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, η ελληνική οικονομία απειλείται με νέα κατάρρευση.»

Η βρετανική εφημερίδα Independent σχολιάζει τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει, «μέχρι πρότινος ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία τα προβληματικά παιδιά της ευρωζώνης. Τώρα οι ‘τρεις μεγάλοι', Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, είναι ξαφνικά εκείνοι που ανησυχούν τις αγορές.» Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσία επέφεραν βαρύ πλήγμα στις γερμανικές επιχειρήσεις και εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα δεν είναι ορατή. Η Independent τονίζει: «Αν η διαμάχη με τη Ρωσία διευρυνόταν, οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη θα ήταν σχεδόν αδιανόητες. Η ριζική αδυναμία της ευρωζώνης είναι ολοφάνερη.»

Πηγή Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου