Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Η «εκδίωξη» των τροϊκανών


10/8/2014

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Είναι μερικά πράγματα που ευχόμαστε να είναι όπως τα έχουμε φανταστεί, αλλά στην πραγματικότητα παραμένουν οδυνηρά για τον τόπο και τους ανθρώπους. Η αναφορά γίνεται για τα δημοσιεύματα που αφορούν την «εκδίωξη» της τρόικας από την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι η τρόικα σχηματίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τη «δημιούργησε» ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος γνωρίζοντας τους μηχανισμούς τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΔΝΤ, γρήγορα ενημέρωσε την Αθήνα και τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να απευθυνθεί στο Ταμείο, επειδή είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Δεν είναι δύσκολο να «σπάσει» η τρόικα και εάν οι Ευρωπαίοι και ο κ. Ντράγκι το αποφασίσουν, θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Υπάρχει, όμως, μια λεπτομέρεια στην οποία δεν δίνει κανείς σημασία. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το καταστατικό του προβλέπει ότι οι επιθεωρήσεις θα γίνονται για όσο διάστημα το Ταμείο εκταμιεύει τις δόσεις. Επίσης, επειδή η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ και ανεξάρτητα από το τέλος ή όχι του «Ελληνικού Προγράμ­μα­τος», θα «μπερδεύεται στα πόδια σας», όπως μου είπε στέλεχος του Τα­μείου. Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν ένα πρωί η Αθήνα ξεπληρώσει τα δανεικά του ΔΝΤ, οι κατά καιρούς επισκέψεις θα γίνονται, σε άλλο φυσικά επίπεδο.

Η αποχώρηση της τρόικας πρέπει να γίνει με άλλους όρους και αφού αρχίσει ο λαός να νιώθει πως οι κόποι και οι θυσίες του από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν πιάσει τόπο. Διαφορετικά, η αποχώρηση των δανειστών, την οποία ποθούμε όλοι μας διότι δεν αντέχεται πια αυτή η υποτιμητική για τη χώρα και τον λαό αντιμετώπιση, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Οι αγορές, που ελέγχουν το οικονομικό σύστημα έχοντας αλώσει τα υπουργεία Οικονομικών των μεγάλων χωρών του πλανήτη, μπορεί να σύρουν την Ελλάδα στο σημείο εκκίνησης, όταν η χώρα είχε οδηγηθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, επειδή έτσι επέλεξαν οι πολιτικοί ταγοί του τόπου.

Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει κάνει υπερπροσπάθεια και γεγονός είναι ότι η τρόικα αποδέχεται τελικά το πλεόνασμα το οποίο αμφισβητούσε. Γι' αυτό δεν πρέπει να κάνει βεβιασμένες ενέργειες πριν νιώσει ότι πατά γερά στα πόδια της...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου