Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οι τιμές υποχωρούν αλλά μόνο διεθνώς


20/9/2014

Πετρελαϊκή... σταθερότητα

Οι τιμές στις αντλίες των πρατηρίων παραμένουν σχεδόν σταθερές, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» διεθνώς βρίσκονται στα χαμηλά των τελευταίων ετών. Tην αμόλυβδη βενζίνη σχεδόν κανένα πρατήριο δεν την διαθέτει κάτω από 1,61 λεπτά το λίτρο. Οι φόροι είναι υψηλοί και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Ωστόσο, οι τελικές τιμές είναι σε άμεση συνάρτηση με την τιμή του προϊόντος και πάνω σε αυτήν υπολογίζονται οι φόροι. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μόλις ένα στα δύο πρατήρια, κυρίως στην επαρχία, αποδεδειγμένα δεν? «κλέβει». Στη συγκεκριμένη αγορά το πάρτι καλά κρατεί και κάτι πρέπει να γίνει ώστε να? τελειώσει.

Πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα
Εκοψαν συντάξεις νεκρών...

Σίγουρα η είδηση ότι κανείς νεκρός πλέον δεν λαμβάνει σύνταξη(!) είναι θετικό γεγονός. Ωστόσο, είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν σε ένα σύγχρονο κράτος να χρειαστούν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να γίνει το αυτονόητο. Οι πολιτικοί που χειρίστηκαν το θέμα κατέβαλαν όντως φιλότιμες προσπάθειες και μπράβο τους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δείχνει πόσο διαβρωμένη είναι η Δημόσια Διοίκηση, ενώ κάτι που σε μία κανονική χώρα θα είχε επιλυθεί σε ένα λεπτό, στην Ελλάδα χρειάστηκαν δύο χρόνια και τώρα που το καταφέραμε, πανηγυρίζουμε. Ίσως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος, ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που δυστυχώς είναι πάρα πολλά.

Όλοι την «χτυπούν», αλλά αυτή στέκεται όρθια
«Σανίδα σωτηρίας» η φοροδιαφυγή

Δεν υπάρχει πολιτικός αρχηγός που όταν ήταν στην αντιπολίτευση να μην έβρισκε σανίδα σωτηρίας, στα λόγια τουλάχιστον, στη φοροδιαφυγή για να «βρει» χρήματα, όταν ανακοίνωνε το προεκλογικό του πρόγραμμα. Τελευταίο κρούσμα από τον Αλέξη Τσίπρα που «βρήκε» 3 δισ. Ακόμη και να δεχθούμε ότι έχει τον τρόπο, αλλά και τη βούληση να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή και να βρει αυτά τα 3 δισ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Το πρόγραμμα όμως, που ανακοίνωσε προφανώς είναι άμεσα πληρωτέο. Κατά συνέπεια για τον πρώτο χρόνο υπάρχει «έλλειμμα» ύψους 3 δισ. που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με δανεισμό, είτε να αυξηθεί ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι τιμές δεν λένε να υποχωρήσουν
Η εργαλειοθήκη έμεινε από εργαλεία...

Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση πέρασε ένα πραγματικό σοκ, λόγω του γάλακτος. Το υπουργείο Ανάπτυξης και ο τότε υπουργός Κ. Χατζηδάκης επέμεναν ότι εφόσον περνούσε η ρύθμιση για τις ημέρες διάρκειας του φρέσκου γάλατος, τότε οι τιμές θα υποχωρούσαν. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και τελικά επιλέχθηκε μία μεσοβέζικη λύση. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Οι τιμές δεν υποχώρησαν καθόλου. Προφανώς ή η εργαλειοθήκη δεν είχε τα κατάλληλα εργαλεία ή ακόμη χειρότερα δεν έχει πλέον εργαλεία. Την επόμενη φορά ας το σκεφτούν καλά οι κυβερνώντες ή αν πρόκειται να πραγματοποιήσουν μεταρρύθμιση ας την κάνουν σωστά, γιατί η συγκεκριμένη δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Χάθηκαν στην κοστολόγηση
Σοβαρότης... μηδέν

Στις αρχές της εβδομάδας αντιπολίτευση και κυβέρνηση κινήθηκαν σε ρυθμούς κοστολόγησης. Τόσο έλεγε ο ένας ότι κοστίζει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο έλεγε ο άλλος. Η ουσία του θέματος είναι μάλλον αστεία. Γιατί μπορεί ο καθένας να λέει τι θα κάνει, αλλά εκείνο που πρέπει πρωτίστως να αποδείξει είναι πού θα βρει τα χρήματα για το κάνει. Και η εξεύρεση χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να πείσει ότι «λεφτά υπάρχουν». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε, αλλά και η κυβέρνηση απάντησε μάλλον υπερβολικά. Καλές είναι οι εντυπώσεις, αλλά θα πρέπει να δουν και την ουσία του θέματος. Και όταν απαντάς σε «όνειρα θερινής νυκτός», ουσιαστικά νομιμοποιείς τα? όνειρα.

Το τέρας είναι γερά γραπωμένο
Το «ανέκδοτο» απολύσεις στο Δημόσιο

Ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση είναι οι απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα βλέπουμε ανακοινώσεις για το πόσοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί. Και είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν μετά από όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, να χρειάζεται τόσο μεγάλος κόπος, και τόσος χρόνος προκειμένου να πάει σπίτι του κάποιος που ούτως ή άλλως ήταν στο σπίτι του, δηλαδή ποτέ δεν είχε πάει στη δουλειά του ως όφειλε. Στον ιδιωτικό τομέα χρειάζονται δύο ή τρεις ημέρες και στο Δημόσιο χρειάζονται δέκα χρόνια. Το «τέρας» έχει μεγάλες ρίζες που δεν βγαίνουν εύκολα.

Οι αποκρατικοποιήσεις έμειναν... από λάστιχο
Κόπωση και πολιτικές σκοπιμότητες

Στην αρχή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μείνει... στον δρόμο από λάστιχο. Το 2014 θα είναι το πραγματικό Βατερλό, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα έσοδα θα είναι περίπου μηδενικά. Ούτε καν ο «Αστέρας» δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε δύο μήνες θα κλείσει ένας χρόνος από την ώρα που έκλεισε το deal για τον ΔΕΣΦΑ και η επιχείρηση δεν έχει μεταβιβαστεί στους Αζέρους. Τα δύο εν λόγω project ίσως ολοκληρωθούν εντός του έτους, αλλά τα έσοδα για το Δημόσιο μετά βίας θα φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου