Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ενισχύσεις για ανέργους: «Λίγο αργά»;


17/9/2014

Την παροχή βοήθειας σε περίπου 500 απολυμένους της εταιρείας «Nutriart» (πρώην «Κατσέλης») εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο δράσεων που χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό «ταμείο για την παγκοσμιοποίηση».

Επιπλέον, αντίστοιχη βοήθεια δίνεται σε 505 άνεργους νέους, ενώ 150 δικαιούχοι θα λάβουν ενίσχυση έως 15.000 ευρώ για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης. Τη σχετική εισηγητική έκθεση του Κοινοβουλίου υπογράφει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος. «Είναι μια καλή πρωτοβουλία» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Βέβαια πρέπει να πούμε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Είναι μία πρωτοβουλία που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επικυρώνει μέσα από την έκθεση που φέρει το όνομά μου, αλλά ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής εργασίας».


Το «ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση» ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία της Κομισιόν και αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομ. ευρώ μέχρι το 2013. Χρηματοδοτεί δράσεις επανένταξης στην αγορά εργασίας για όσους χάνουν τη δουλειά τους όταν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλείνει ή μεταφέρει την έδρα της σε χώρα χαμηλού εργατικού κόστους.

Πέρσι η ΕΕ παρέτεινε τη λειτουργία του ταμείου μέχρι το 2020, προβλέποντας για πρώτη φορά και ενισχύσεις για μικρές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενους.

«Ενίσχυση» δεν σημαίνει άμεση επιδότηση, αλλά χρηματοδότηση της μετεκπαίδευσης ή επανεκπαίδευσής για τον δικαιούχο, ώστε να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Γιώργος Κύρτσος: «Εκεί τίθενται ορισμένα θέματα. Τα έθεσαν οι συνάδελφοι διακριτικά, για παράδειγμα: ποια είναι η ποιότητα των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ή τέλος πάντων προσπάθειας επιστροφής στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα; Δεν είναι καλά τα αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα. Δηλαδή ξοδεύουμε αρκετά χρήματα, αλλά είμαστε πολύ πίσω στην επαγγελματική κατάρτιση με προοπτική να βρει ο άλλος την επόμενη θέση εργασίας. Διότι η επαγγελματική εκπαίδευση είναι κάπως πρόχειρη κατά την άποψή μου».


Ελάχιστες «δράσεις» με ελληνικό ενδιαφέρον

Η οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα για την επανεκπαίδευση εργαζομένων της Nutriart ανέρχεται σε περίπου 6,1 εκατομ. ευρώ και συμπληρώνεται από εθνικούς πόρους. Μικρότερη βοήθεια εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία. Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα ενισχύεται από το «ταμείο για την παγκοσμιοποίηση», ενώ στην Ισπανία, για παράδειγμα, μόνο η επαρχία της Αραγονίας είχε προσφύγει στο ταμείο τρεις φορές μέχρι τα τέλη του 2013. Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να κερδίσει περισσότερα;

«Εντάξει, υπάρχει μία στενότητα κονδυλίων» τονίζει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. «Όταν είσαι Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποθέτω ότι κρατάς το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, γιατί έρχεται το Συμβούλιο και συνεχώς κουρεύει τα λεφτά του προϋπολογισμού, επομένως η Επιτροπή πρέπει να παίξει με τις προδιαγραφές. Κι από την άλλη είσαι υποχρεωμένος να μοιράσεις το παιχνίδι. Δηλαδή μπορεί η Ελλάδα να έχει το ρεκόρ στην ανεργία, αλλά εξετάζεις και τι γίνεται στην Ισπανία, δεν πρέπει να απογοητευθεί και η Ρουμανία...».

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Απαντώντας στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει επαρκή κονδύλια από το «ταμείο για την παγκοσμιοποίηση» ο Έλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει στην Deutsche Welle: «Είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Συμφωνώ μαζί σας ότι από αυτό το ταμείο, το οποίο έχει πολύ μικρούς πόρους, η Ελλάδα- που έχει ρεκόρ στην ανεργία- έχει αξιοποιήσει πάρα πολύ λίγα. Η δική μας επιδίωξη είναι και οι πόροι του ταμείου να αυξηθούν, γιατί υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αυτά τα χρόνια για εργαζομένους και ανέργους και φυσικά η Ελλάδα να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Για το ότι αυτά δεν έχουν συμβεί υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες- προφανώς μεγάλες».


«Απορρύθμιση» των εργασιακών σχέσεων;

Μεγάλες ευθύνες βλέπει όμως ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Κομισιόν. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη- και στην Ελλάδα: «Είναι ένα πείραμα που αφορά σε όλη την Ευρώπη. Αν δείτε τις πολιτικές που προωθεί η Κομισιόν στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, είναι η αντικατάσταση κανονικών θέσεων εργασίας, στις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και κάποια ελάχιστη προστασία, από θέσεις εργασίας χωρίς καμία προστασία και χωρίς κανένα δικαίωμα».

Θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα της ανεργίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσκάλεσε στο Στρασβούργο 30 από τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών για συνέντευξη Τύπου και συναντήσεις με ευρωβουλευτές και με τo γαλλικό συνδικάτο CGT. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι η υπόθεσή τους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι καθαρίστριες είχαν μονιμοποιηθεί με βάση παλαιότερη κοινοτική οδηγία, αλλά τώρα η μονιμοποίηση «ανακαλείται» εκ των υστέρων με βάση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2010.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου