Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τέσσερις χώρες διεκδικούν τα ελληνικά δίκτυα ηλεκτρισμού


11/9/2014

Στην τελική του ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των ελληνικών δικτύων, δηλαδή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και  «ζεστές» για την απόκτηση του εμφανίζονται και οι τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτόν, δηλαδή οι Ιταλοί, οι Κινέζοι, οι Βέλγοι και οι Καναδοί.

Σαν μεγάλο πάντως φαβορί προβάλει η Ιταλική ΤΕΡΝΑ. Η υποψηφιότητά της έχει γίνει ακόμη πιο «δυνατή» μετά και την είσοδο τον Αύγουστο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που την ελέγχει της κινεζικής State Crid of China Corporation (SCCG), η οποία επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό.

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι είτε το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας θα αποσυρθεί υπέρ της TERNA, είτε οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν κοινή προσφορά.

Παρόντες ωστόσο δηλώνουν και οι Βέλγοι της ELIA, του διαχειριστή του δικτύου υψηλής τάσης του Βελγίου.

«Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσω αυτού να ενισχύσουμε τη θέση μας ως leader, σε ό,τι έχει να κάνει με την επίγεια και την υποθαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει τον Αύγουστο η εκπρόσωπος της εταιρείας Barbara Verhaegen στην εφημερίδα L’ Echo.

Ισχυρό ωστόσο παραμένει το ενδιαφέρον και της καναδικής PSP Investments (κατέχει το 40% στο Ελευθέριος Βενιζέλος). H τελευταία φαίνεται διατεθειμένη να παραμείνει στο παιχνίδι ως το τέλος, κάτι που είχε επισημάνει και προ μερικών εβδομάδων κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πατρί Σαρμπονό.

Εφόσον οι τέσσερις ζητήσουν παράταση από για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που κανονικά εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου, η ΔΕΗ που έχει προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό προτίθεται να τους τη δώσει.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις στελέχους του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις μνηστήρες πρόκειται να λάβουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα σχέδια τόσο της συμφωνίας μετόχων που θα συναφθεί μεταξύ Δημοσίου και προτιμητέου επενδυτή, όσο και τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών που θα συναφθεί μεταξύ πωλητή και προτιμητέου επενδυτή.

Αμέσως μετά θα κληθούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, και εφόσον ζητήσουν παράταση προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, θα τους δοθεί περιθώριο μέχρι και το Νοέμβριο.

Σε καλό δρόμο το ντιλ ΔΕΣΦΑ-Socar

Σε καλό δρόμο για να κλείσει εντός του έτους βρίσκεται και η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, που θα φέρει περί τα 212 εκατ. ευρώ στα ταμεία των ΕΛΠΕ και 188 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.

Προ ημερών σε τροπολογία που προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενσωματώθηκε ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου της καθετοποιημένης επιχείρησης μετόχου εάν αυτή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας ή της ΕΕ (πχ δεν χρηματοδοτεί έργα υποδομών εγκεκριμένα και απαραίτητα για την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας). Το ίδιο ισχύει αν ο μέτοχος δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ και τις αρμοδιότητες ελέγχου της ΡΑΕ και εάν διαπιστωθεί ότι συναρτά τις αποφάσεις του με την προμήθεια φυσικού αερίου είτε από την Ελλάδα ή από την Ε.Ε.

Με την προσθήκη αυτή ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των Βρυξελλών και ολοκληρώνεται η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες η αποστολή της νέας πιστοποίησης από τη ΡΑΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών να απαντήσουν. Η απάντησή τους προεξοφλείται ότι θα είναι θετική αφού η νομοθετική ρύθμιση έγινε με βάση τις παρατηρήσεις της Κομισιόν στο πρώτο σχέδιο πιστοποίησης της ΡΑΕ. Έτσι το Νοέμβριο αναμένεται να δοθεί το τελικό πράσινο φως και ο φάκελος ΔΕΣΦΑ να πάει στο ΤΑΙΠΕΔ για την υπογραφή των τελικών συμβάσεων και την εξόφληση του τιμήματος για την εξαγορά του 66% της εταιρείας από την πλευρά της SOCAR.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου