19/9/2014
Νέο κούρεμα, νέο μνημόνιο, νέα έξοδος στις αγορές ή «λίγο απ΄όλα»; Στην Ευρώπη επικρατεί προβληματισμός για τα επόμενα βήματα στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι αριθμοί αρχίζουν να ευημερούν (με εξαίρεση το δυσβάσταχτο χρέος). Αλλά και κανείς δεν γνωρίζει εάν η βελτίωση θα είναι βιώσιμη. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος παρατηρεί ότι όλοι εκφράζονται με καλά λόγια για την ελληνική οικονομία, αλλά προειδοποιεί ότι τα «καλά λόγια» μπορεί να κρύβουν και κάποια ιδιοτέλεια: «Οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές κατά βάθος δεν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, διότι θα τους δημιουργούσε σημαντικά πολιτικά προβλήματα» λέει στην Deutsche Welle o Έλληνας ευρωβουλευτής.
Kαι εξηγεί: «Θα πήγαινε για παράδειγμα η κ.Μέρκελ να πει στην Ομοσπονδιακή Βουλή φέρτε 25-30 δισ. εγγύηση για το ελληνικό πρόγραμμαʼ και θα έδινε μία μεγάλη ευκαιρία στην ̔Εναλλακτική για τη Γερμανίαʼ να ενισχύσει το ακροατήριό της. Κι αν η κ.Μέρκελ έχει δυσκολίες να εξηγήσει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, σκεφτείτε τι έχει να πάθει ο Ολάντ, αν πάει στη δική του Βουλή να ζητήσει -μέσω του πρωθυπουργού- περισσότερα χρήματα ή περισσότερες εγγυήσεις για την Ελλάδα. Επομένως όλοι ξορκίζουν το σενάριο του νέου ελληνικού προγράμματος. Το ξορκίζει βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν θέλει νέο μνημόνιο. Γι' αυτό είναι υποχρεωμένοι να λένε καλά λόγια».
«Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους»
Παρόμοια άποψη -αλλά με πιο έντονη διατύπωση- εκφράζει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα ως μέλος της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας. Μάλιστα, ο Βέλγος ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «υποκρισία» στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος: «Ο Σαμαράς λέει ‘είμαστε εντάξειʼ και είναι λογικό να το λέει, γιατί θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του. Στην υπόλοιπη Ευρώπη φοβούνται τόσο πολύ ότι κάποιος άλλος, ο Τσίπρας για παράδειγμα, μπορεί να διαδεχθεί τον Σαμαρά, ώστε υποκρίνονται κι εκείνοι και λένε ‘πράγματι, στην Ελλάδα είναι εντάξειʼ. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι στην Ελλάδα θερίζουν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ενώ το χρέος όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται. Ο ρεαλισμός μας αναγκάζει να παραδεχθούμε ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για μία «ρύθμιση» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ο Φίλιπ Λάμπερτς: επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων ή ακόμη και μερική διαγραφή. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η το ΔΝΤ, που πιέζει από την αρχή του προγράμματος για αναδιάρθρωση του χρέους, θα βρει τελικά «κοινή γραμμή» με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες για πιθανό χρηματοδοτικό κενό το 2015 διαψεύδονται μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οριστική απάντηση δεν αναμένεται πριν από την ολοκλήρωση των στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες.
Έξοδος στις αγορές αντί μνημονίου;
Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει βγει από το μνημόνιο στα τέλη του 2014, το όποιο κενό θα καλυφθεί με νέες εκδόσεις ομολόγων. Αλλά όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, «αυτό έχει τα εξής προβλήματα: πρώτον, το κόστος δανεισμού στις αγορές είναι μεγαλύτερο από το κόστος δανεισμού με ένα νέο μνημόνιο. Και δεύτερον, δημιουργούνται προσδοκίες στην Ελλάδα ότι φτάνουμε μαζί με το τέλος του μνημονίου και στο τέλος της επιτήρησης, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, δηλώνει αισιόδοξος -αν και προβληματίζεται για την «επόμενη μέρα». «Σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα. Δεν θα υπόκειται σε επιτήρηση, θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Πρέπει κατ΄αρχήν να δείξουμε σεβασμό στα επιτεύγματα της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα βέβαια πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα ανταποκριθούμε από κοινού στις προκλήσεις του μέλλοντος».
Πρόσφατα ο Μάνφρεντ Βέμπερ επισκέφθηκε την Ελλάδα και φάνηκε να δίνει μία νέα διάσταση στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς έκανε λόγο για αναπτυξιακή πολιτική και νέες επενδύσεις. Το επαναλαμβάνει μιλώντας στην Deutsche Welle: «Μέχρι σήμερα η τρόικα προσπαθούσε να πιέσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Τώρα μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο. Δεν είναι μόνο αυτές οι χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά η Ευρώπη συνολικά. Και η πρόκληση της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη» τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου