19/12/2014
Προπληρωμή του 100% του ποσού για τα εμπορεύματα που εισάγουν οι εμπορικοί αντιπρόσωποι στην Ελλάδα ζητούν τις τελευταίες δέκα ημέρες οι ξένοι προμηθευτές. Το σκηνικό ξυπνά μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα από τα όσα συνέβαιναν στον κλάδο του εξωτερικού εμπορίου από τα τέλη του 2011 έως τις εκλογές του 2012, λόγω τότε της πολύμηνης ρευστότητας στην πολιτική σκηνή της χώρας και των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η επανάληψη του φαινομένου, έστω και εάν ακόμη δεν έχει πάρει τις διαστάσεις του 2011, προκαλεί προβλήματα τόσο στις εισαγωγές για τελική κατανάλωση όσο και στις εισαγωγές πρώτων υλών, απειλώντας την εγχώρια παραγωγή.
O πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ) κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης, τόνισε ότι προπληρωμή του συνόλου της παραγγελίας απαιτούν πλέον οι προμηθευτές από την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία. Οι προμηθευτές δέχονται ακόμη εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι γνωστό ότι είναι περιορισμένη η χρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το εμπόριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ήταν τέτοιο που οι ξένοι προμηθευτές αρνούνταν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες και έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις-πελάτες τους υποχρεώνονταν -όσοι μπορούσαν- να απευθυνθούν σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα.
Για να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες αυτής της εκ νέου αλλαγής στάσης των ξένων προμηθευτών και της αναταραχής που προκαλείται στο εξωτερικό εμπόριο, αρκεί να πούμε ότι παρά τη σχετική σταθερότητα που είχε επικρατήσει μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012, οι συναλλαγές με τους ξένους προμηθευτές ομαλοποιήθηκαν μόλις μετά τον Αύγουστο του 2013. Από τότε και μέχρι πρόσφατα οι προμηθευτές ζητούσαν από τους Έλληνες πελάτες τους προπληρωμή του 30%-50% της παραγγελίας και αποπληρωμή αυτής έναντι των φορτωτικών εγγράφων.
Εντονη ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί και στους κόλπους των εξαγωγέων. «Στον κλάδο των εξαγωγών είχε σημειωθεί την τελευταία τριετία ένα μικρό θαύμα. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια στασιμότητα, μια κόπωση των εξαγωγών. Εάν σε όλη αυτή τη στασιμότητα υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα και μάλιστα μεγάλης διάρκειας, τότε δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες», τόνισε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Προβληματισμένος μεν, πιο συγκρατημένος δε εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Κυριάκος Λουφάκης. «Σαφώς δεν ζούμε ακόμη στιγμές του 2008. Οι πελάτες μας συνεχίζουν να ασφαλίζονται στο εξωτερικό. Μπορούμε ακόμη να ανοίγουμε πιστωτικές γραμμές. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσής της έπειτα από μια βαριά ασθένεια. Επομένως είναι ένας οργανισμός που μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί. Αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είχε πολύ μικρότερες συνέπειες αν συνέβαινε δύο χρόνια αργότερα, ενώ θα ήταν ακόμη χειρότερα αν συνέβαινε ένα χρόνο πριν».
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 4,4%, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1% είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές ανέκαμψαν και αυξήθηκαν κατά 7%.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου