Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Π. Καμμένος στη «Ν»: Τα εθνικά θέματα είναι «κόκκινες γραμμές»



21/1/2015

Συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Προγραμματικές δεσμεύσεις για τη φορολογική πολιτική που θα ασκηθεί την επαύριο των εκλογών αλλά και για την περικοπή του χρέους θα ζητήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ξεκαθαρίζει στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε πάγωμα οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δύο ή τρία χρόνια και ρύθμιση χρεών μέχρι και σε 300 δόσεις.

Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας οικονομικά αφορολόγητων ζωνών στα νησιά και μείωσης του ΦΠΑ στο 5% για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στις νησιωτικές περιοχές. Ο κ. Καμμένος επιτίθεται παράλληλα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καταλογίζοντάς του ότι αντί να στηρίξει τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπερασπίστηκε τα επιχειρήματα της ΕΛΣΤΑΤ του Γιώργου Παπανδρέου…

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ένα σκηνικό πόλωσης, όπου τα περισσότερα μικρότερα κόμματα αγωνίζονται να εισέλθουν στη Βουλή. Εσείς πού θέτετε τον εκλογικό πήχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τις περισσότερες φορές αντί να μετρούν την πραγματική δημοσκοπική εικόνα εκφράζουν τις απόψεις εκείνων που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις ή εκείνων που τις πληρώνουν.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες -όπως στις εκλογές του 2012 δημοσκοπικά βρισκόμασταν εκτός- θα είμαστε πάλι στη Βουλή με τη δύναμη που ο ελληνικός λαός θα μας δώσει, προκειμένου να αποτελέσουμε τους εγγυητές για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με σεβαστές τις «κόκκινες γραμμές» που δημόσια έχουμε θέσει και να μην επιτρέψουμε την αλαζονεία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν ο σχηματισμός κυβέρνησης απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές;

Ναι, θα συμμετέχουμε. Θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τις προϋποθέσεις ότι θα είναι σεβαστές οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα, οι θέσεις μας για τη σχέση Εκκλησίας και Κράτους, η πολιτική την οποία έχουμε προτείνει για τη διαγραφή του χρέους μετά από Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και μια οικονομική πολιτική χαμηλής φορολόγησης που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν φορολογικό παράδεισο.

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θα χαράσσατε για τη συμμετοχή σας σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι «κόκκινες γραμμές» για εμάς είναι όρκος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ό,τι λέμε ισχύει για πάντα. Οι «κόκκινες γραμμές» είναι τα εθνικά θέματα, δεν συζητάμε για καμία οπισθοχώρηση στο όνομα της Μακεδονίας, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Δεν συζητάμε για καμία οπισθοχώρηση στο θέμα της Κύπρου, μη σκέφτονται σχέδια Ανάν ΙΙ. Δεν συζητάμε για οπισθοχώρηση στα ελληνοτουρκικά, με την έννοια να είναι ο πρωθυπουργός στο φυλάκιο στον Εβρο και την ίδια στιγμή το «Barbaros» να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και το ίδιο το κυπριακό κράτος και να κάνουν ασκήσεις ναυτικού αποκλεισμού του Καστελόριζου και τα αεροπλάνα να περνούν πάνω από την Ικαρία, πάνω από τους Φούρνους, πάνω από τον Αϊ-Στράτη και πάνω από το Καστελόριζο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχετε όμως σημαντική απόσταση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Θα απαιτήσετε προγραμματικές δεσμεύσεις;

Το βασικό θέμα για να υπάρχουν ξένες επενδύσεις αλλά και επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η μείωση της φορολογίας. Σε μία χώρα με 29% φορολόγηση στις επιχειρήσεις και 45% στα φυσικά πρόσωπα δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη όταν οι διπλανές χώρες έχουν δείκτες του 8%, του 9% και του 10%.

Για να υπάρχει προσέλκυση ξένων επενδύσεων απαιτείται πρώτα μείωση της φορολογίας με συνταγματική ισχύ νόμου, όπως στη ναυτιλία, με ποσοστό φορολόγησης κάτω από τα ποσοστά των γύρω χωρών. Θα απαιτήσουμε προγραμματικές δεσμεύσεις όσον αφορά το χρέος και θα απαιτήσουμε και δεσμεύσεις σε σχέση με τη φορολογική πολιτική. Δεν συμφωνούμε στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του νερού και δεν διαφωνούμε σε αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να επανέλθουν μισθοί και συντάξεις, να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν ανέργους, να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δίνοντας για δύο χρόνια τη δυνατότητα να «παγώσουν» αυτές οι οφειλές και εν συνεχεία να πληρωθούν σε 100, 200 και 300 δόσεις, να δοθεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η οικονομία.

Να απαγορευθούν άμεσα οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και να μπορέσει να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά.

Πρέπει να δοθούν δυνατότητες στους αγρότες να ξεκινήσουν την παραγωγή τους παίρνοντας αφορολόγητο πετρέλαιο για πέντε χρόνια και ξεκινώντας τις πολιτικές δημιουργίας φορολογικών παραδείσων σε όλη τη νησιωτική και την παραμεθόριο χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασαφηνίζει, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα Grexit υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί η πολιτική της λιτότητας. Τι περιθώρια διαπραγμάτευσης θα έχει, λοιπόν, η νέα ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές;

Την πολιτική της Ε.Ε. τη ρυθμίζουν τα κράτη της. Η γερμανική επικυριαρχία και η πολιτική της λιτότητας δεν έχουν αποδώσει πουθενά. Η λιτότητα πολεμιέται από τις περισσότερες χώρες του Νότου. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική της κας Μέρκελ. Η Ε.Ε. παραμένει η Ένωση των εθνών-κρατών όπως έβαλε την Ελλάδα ο Κ. Καραμανλής και ακόμα δεν έχει μεταβληθεί στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας.

Η Γερμανία θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή της ανεξαρτησίας των κρατών, της εθνικής κυριαρχίας και της χάραξης της πολιτικής, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν αυτοί οι οποίοι έχουν υπογράψει προσωπικές δεσμεύσεις στους δανειστές. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε λίστες τύπου Χριστοφοράκου της Siemens, λίστες Λαγκάρντ και λίστες Λουξεμβούργου.

Η εκλεγμένη κυβέρνηση από έναν λαό που ασκεί την εθνική κυριαρχία και παρουσιάζει μια οικονομική πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μπορεί να διαπραγματευτεί και με τους δανειστές.

Θεωρείτε απαραίτητη τη διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας ή θα αρκούσε διευκόλυνση με τη μορφή επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων;

Θεωρώ ότι απαιτείται διαγραφή του δημόσιου χρέους της χώρας, όπως ξεκάθαρα λένε οι περισσότεροι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, αλλά και η επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων του τύπου επιμήκυνση για 99 χρόνια με 0,5 επιτόκιο είναι ένα είδος διαγραφής του δημόσιου χρέους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προέβη σε δήλωση στήριξης του Αντ. Σαμαρά εν όψει των εκλογών. Πώς το σχολιάζετε;

Ο Αντώνης Σαμαράς προέβη σε δήλωση στήριξης του Γιάννη Στουρνάρα κατά της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι αντί να υπερασπιστεί τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς υπερασπίζεται τον Γιώργο Παπανδρέου, τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και τον κ. Στουρνάρα. Περαιτέρω σχόλια δεν χρειάζονται…

Τι προτείνετε για τη στήριξη της ναυτιλίας και την ενίσχυση του τουρισμού; Συμφωνείτε με όσους εκτιμούν ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε επιτυχίες σε αυτούς τους δύο τομείς;

Η κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει. Για τη ναυτιλία δεν μπορεί να ασκείται πολιτική. Στηρίζω την ύπαρξη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το Λιμενικό Σώμα απόλυτα συνδεδεμένο, τον διορισμό μόνιμου υφυπουργού Ναυτιλίας που προέρχεται όμως από τον χώρο της Ναυτιλίας, παραδείγματος χάριν του πρώην γ.γ. του IMO Θύμιου Μητρόπουλου.

Πιστεύω στη δημιουργία ενός cluster στη ναυτιλία, όπως επίσης και ελεύθερων ζωνών στην περιοχή του Πειραιά για να φέρουμε πίσω το crew Management, τις ναυλώσεις, το banking.

Θεωρώ ότι για τη ναυτιλία πρέπει να προχωρήσουμε σε δημιουργία φορολογικών παραδείσων στα νησιά μας, δημιουργώντας παράλληλο νηολόγιο για τα σκάφη αναψυχής, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα όχι μόνο την ποντοπόρο ναυτιλία αλλά ακόμα και τη ναυτιλία μικρών σκαφών.

Για την ενίσχυση του τουρισμού απαιτείται μείωση του ΦΠΑ στο 5% σε όλες τις δραστηριότητες του τουρισμού και η δημιουργία οικονομικών αφορολόγητων ζωνών στα νησιά του Αιγαίου και την παραμεθόριο. Ουσιαστικά να μετατρέψουμε το Αιγαίο, το Ιόνιο, αλλά και την παραμεθόριο στην Καραϊβική της Ευρώπης. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς.

Τι να κάνει στον τουρισμό όταν οι επισκέπτες ενός κρουαζιερόπλοιου δεν αφήνουν κατά μέσο όρο ούτε 50 ευρώ σε κάθε τους επίσκεψη στα λιμάνια;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου