Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

«Δεν θα ήταν σωστό να αποκλεισθεί η Ελλάδα από το ΟΜΤ»



22/1/2015

Στην τελευταία συνέντευξη σε ξένο μέσο πριν τις εκλογές ο Γκίκας Χαρδούβελης επιχειρηματολογεί υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. «Στενεύει ο χρόνος για τη νέα κυβέρνηση».

Λίγο πριν τις αναμενόμενες επίσημες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) η Ελλάδα ασκεί πιέσεις για να μην εξαιρεθεί. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξηγεί γιατί η Ελλάδα χρειάζεται όσο καμιά άλλη χώρα το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).


Κατά του αποκλεισμού της Ελλάδας...

«Είμαστε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αποπληθωρισμού, με το υψηλότερο ποσοστό χρέους και τα υψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ. Θεωρητικά με βάση το ύψος του αποπληθωρισμού και το στόχο για σταθερότητα των τιμών που έχει θέσει η ΕΚΤ είμαστε οι ιδανικοί παραλήπτες αυτού του προγράμματος» υπογραμμίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών περιγράφει τα μεγάλα, σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, προβλήματα του ιδιωτικού τομέα λόγω των δυσκολιών χρηματοδότησης του δημοσίου τομέα. Συγκρίνοντας με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, αναφέρει ότι οι ελληνικές πληρώνουν 3% έως και 4% περισσότερο για επιτόκια δανεισμού και χαρακτηρίζει ως αποτυχία της νομισματικής πολιτικής, εάν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση μέσα στην ευρωζώνη.

«Δεν βρίσκω προσωπικά σωστό να αποκλεισθεί η Ελλάδα σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ως οικονομολόγος μπορείτε να πείτε σε μια χώρα με τέτοιο ποσοστό αποπληθωρισμού ότι την τιμωρείτε ακόμη περισσότερο αποκλείοντάς την από την αγορά κρατικών ομολόγων;» διερωτήθηκε ο Χαρδούβελης.


«Περιορισμένα τα χρονικά όρια της όποιας νέας κυβέρνησης»

Απαντώντας στην τρέχουσα φιλολογία περί επιφυλάξεων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΟΜΤ λόγω των επικείμενων εκλογών ο Γκίκας Χαρδούβελης επιμένει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνδέσει τις πολιτικές εξελίξεις με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Οι εκλογές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και να δοθεί έμφαση στις εξελίξεις των τιμών». Ο υπουργός Οικονομικών, στην τελευταία του συνέντευξη σε ξένη εφημερίδα αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά επιμένει στην εκτίμηση ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει έχει εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες κινήσεων και θα πρέπει να περάσει άμεσα στη δράση, γιατί οι αρνητικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων θα γίνουν άμεσα εμφανείς στην οικονομία. Εκείνο που θα πρέπει να κάνει είναι, ή να ολοκληρώσει τον έλεγχο με την τρόικα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου για να καταβληθεί η τελευταία δόση ύψους 7,2 δις ευρώ, ή να ζητήσει χρονική παράταση για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη άνεση χρόνου χωρίς να χαθεί το ποσό.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου