Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Λεφτά το Μάρτιο με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις


2/3/2015

Η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να υιοθετεί στοιχεία του προγράμματος διαμηνύει ο πρόεδρος του Eurogroup. «Κλείνει το μάτι» για εκταμίευση μέρους των 7,2 δις ευρώ. Διστακτική η ΕΚΤ για τα έντοκα.

H Ελλάδα πρέπει σύντομα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να κερδίσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη εν όψει των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας του Μαρτίου, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ως πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε στους Financial Times πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και αυτόν τον μήνα στην «πρώτη εκταμίευση» των 7,2 δις ευρώ που απομένουν για την Ελλάδα από τη διάσωση των 172 δις.

Αλλά οι πόροι θα μεταφερθούν μόνο αν η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία για εβδομάδες έχει αντισταθεί στο να εφαρμόσει μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης ,διακηρύσσοντας το θάνατο του μνημονίου, υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν άμεσα και οι δύο πλευρές.

«Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή το Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις».

Οι παρατηρήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης για τον κίνδυνο να στερέψει γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση από χρήματα για την πληρωμή των χρεών της και για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών της, παρά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για παράταση της διάσωσης της Ε.Ε. για άλλους τέσσερις μήνες.

Με βάση την παράταση, η οποία ολοκληρώθηκε τυπικά την Παρασκευή, η Αθήνα δεν θα λάβει πόρους από το πακέτο διάσωσης μέχρι να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, διαδικασία που πολλοί αναμένουν ότι θα κρατήσει μήνες. Όμως αξιωματούχοι από τους θεσμούς που εποπτεύουν την Ελλάδα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από ρευστό τις επόμενες δύο - τέσσερις εβδομάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην είναι σε θέση να καταβάλει πληρωμές 1,4 δις ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

H ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάσει το όριο των 15 δις ευρώ για τα έντοκα που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα. Αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι διστακτικοί να σηκώσουν το όριο, κι ορισμένοι υποστηρίζουν πως θα ήταν ανάρμοστο να προσφέρει η κεντρική τράπεζα τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι υπουργοί του έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν ασχολήθηκε με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση περισσότερων έντοκων, αλλά η αντιπρότασή του για ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ δείχνει πως οι αρχές της ευρωζώνης μπορεί να εγκρίνουν τα έντοκα ως μια λύση για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας αν καταλήξει σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

«Αν περάσουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο χωρίς να κάνουμε τίποτα, στο τέλος Απριλίου θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ανεξάρτητα από την πρόταση του Ολλανδού, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις ανέφεραν πως υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τέτοιους όρους. Για να λάβει η Ελλάδα το πρώτο μερίδιο από τις δόσεις θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ευρωπαίοι παράγοντες δήλωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δεσμευτεί σε τέτοια ζητήματα. Ένας ανέφερε πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις για επαφές μεταξύ Ελλήνων υπουργών και των στελεχών που θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες αυτές. Επιπρόσθετα, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν σημάδια ότι η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει ήδη να μαζέψει όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη στο Associated Press, o Γιάννης Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί πως πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των πληρωμών για τις λήξεις ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ, που ανέρχονται σε 6,7 δις ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα σχόλιά του έγιναν παρά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας ότι θα πληρωθούν εξ ολοκλήρου όλοι οι πιστωτές της Ελλάδας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου