Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Το υπόμνημα Μπάνου στο ΣτΕ με τη «γραμμή» Siemens


28/3/2015

Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου για τις υποχρεώσεις της γερμανικής εταιρείας

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την Τετάρτη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος «άδειασε» με επίσημη δήλωσή του τον πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αναστάσιο Μπάνο για τη «γραμμή» Siemens, που κατηγορείται ότι τήρησε στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προηγούμενη ημέρα. «Δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας» επανέλαβε και στο «Βήμα» ο κ. Βαρουφάκης, ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και πολιτικά και ηθικά για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου». Όπως πρόσθεσε, προσανατολισμός του υπουργείου είναι «η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο».

Από τη θέση του εκπροσώπου των συμφερόντων του Δημοσίου, ο κ. Μπάνος βρέθηκε απέναντι στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, ενώ είχε προηγηθεί και η επίσημη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για πλήρη διαλεύκανση. Δεν έλαβε υπόψη και τις ενστάσεις του συντονιστή κατά της διαφθοράς κ. Ιωάννη Τέντε, ο οποίος, παρότι επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, διαμαρτυρόταν επειδή δεν υλοποιείται η συμφωνία - «Το Βήμα» έχει δημοσιεύσει στις 31.8.2014 και σχετική επιστολή του. Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο κ. Μπάνος είχε και ηθικό τουλάχιστον κώλυμα καθώς συμμετείχε στο αρχικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία με τη Siemens επί  Χάρη Παμπούκη.

«Πλήρης ικανοποίηση»

Ο εκπρόσωπος των αντιδίκων της Siemens κ. Γιάννης Κυριακόπουλος επισημαίνει στο «Βήμα» ότι η προφορική εισήγηση Μπάνου ενώπιον του ΣτΕ είχε πάθος υπέρ της συμφωνίας, ενώ και στο υπόμνημά του, γίνεται αναφορά σε όλους τους όρους της σύμβασης και σημείο προς σημείο εμφανίζει το Ελληνικό Δημόσιο να ικανοποιείται σε όλα από τη γερμανική εταιρεία.

Προς έκπληξη των εκπροσώπων που προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κατά της συμφωνίας (Σωματείο Ελλήνων Φορολογουμένων) ο κ. Μπάνος ενώπιον του 4ου τμήματος επιχειρηματολόγησε ακόμη και για την έλλειψη νομιμοποίησης για τους προσφεύγοντες. Στο υπόμνημά του αναφέρεται ότι «τα νομικά θέματα που εγείρονται από το σωματείο στην αίτηση ακύρωσής τους εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Εποπτείας»

Όσο για την πρόοδο στην... υλοποίηση της συμφωνίας παραθέτει:

Για την παροχή ύψους 80 εκατ. ευρώ από τη Siemens μέσω της διαγραφής απαιτήσεων σε βάρος του Δημοσίου από τη γερμανική εταιρεία δέχεται ότι οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 74.678.020 ευρώ ενώ προεξοφλεί ότι υπάρχουν απολεσθέντα τιμολόγια και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από μελλοντικές απαιτήσεις της εταιρείας.

Σχετικά με την παροχή ύψους 90 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας από το 2012 από την εταιρεία αναφέρει και ενδεικτικά πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα: Ως πρώτη δράση αναφέρεται η καταπολέμηση της διαφθοράς με διάθεση ανιχνευτικών μηχανημάτων στα τελωνεία (12,5 εκατ. ευρώ) και ποσό 16,8 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Συντονιστή κατά της Διαφθοράς - το ποσό δεν έχει εισπραχθεί ακόμη και αφορά: το 1,5 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη μηχανοργάνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και την υποστήριξη των δικαστικών αρχών, τα 4 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πληροφορικού συστήματος στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς και τα υπόλοιπα 11,3 εκατ. για τον Εθνικό Συντονιστή. Για τα χρήματα που δεν έχουν καταβληθεί υπάρχει άφθονη αλληλογραφία μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών και της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Πρόοδος υπάρχει πράγματι στα προγράμματα υποτροφιών, ενώ ο πάρεδρος έχει «δική του» ανάγνωση για την επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη χώρα. Αναφέρεται στο υπόμνημα ότι αυτή η επένδυση «που ήταν συμβατική υποχρέωση της εταιρείας επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 157 εκατ. ευρώ συνολικά για τη Siemens Ελλάς και για δύο ακόμη εταιρείες του γερμανικού κολοσσού» διασφαλίζοντας, όπως λέει, τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα με προσωπικό που τότε αριθμούσε τα 600 άτομα.

Ισχυρός παράγων

Ο πάρεδρος του ΝΣΚ κ. Αναστάσιος Μπάνος ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εντολή να εκπροσωπήσει το Δημόσιο στη συγκεκριμένη υπόθεση ως μια συνήθη εντολή έχοντας ωστόσο διαμορφώσει άποψη εντελώς διαφορετική από την επίσημη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο άλλοτε ισχυρός του υπουργείου Οικονομικών επί όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων εκπροσώπησε το Δημόσιο και εναντίον των απολυμένων της ΕΡΤ, ενώ θεωρείται ότι συμμετείχε ενεργά και στη σύνταξη του νόμου για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. Κατέθεσε ως μάρτυρας και στη Βουλή για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ στη δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο διατύπωσε στις 3 Μαρτίου την άποψη ότι «ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ως μέλημα να κρατήσει όρθια τη χώρα και ότι η πολιτική του βούληση ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου