16/6/2015
Των Peter Spiegel, Stefan Wagstyl και Kadhim Shubber
Υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις καθώς εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει οι ηγέτες να ασχολούνται με θέματα όπως το ασφαλιστικό και οι φόροι. Μετά το Eurogroup θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Aξιωματούχοι της Ευρωζώνης συζητούν τη διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Ελλάδα μετά από αυξανόμενους φόβους ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.
Σύμφωνα με δυο αξιωματούχους, οι συζητήσεις για μια έκτακτη Σύνοδο ανακινήθηκαν σε συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας τη Δευτέρα, μια μέρα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.
Υποστηρίζουν ότι, παρότι η ιδέα συζητήθηκε, υπάρχει αξιοσημείωτη αντίσταση έναντι της διεξαγωγής της εκ μέρους των πιστωτών, δεδομένου ότι τεχνικά θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και οι φόροι δεν είναι δικαιοδοσία των προέδρων και των πρωθυπουργών της ΕΕ.
«Αν δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών δεν θα υπάρχει κάτι να συζητηθεί και μεταξύ των ηγετών», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα δεν προγραμματίζει να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο Eurogroup, δείχνοντας ότι η χώρα δεν θα κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις για να ξεκλειδώσει την διαδικασία και να αποφύγει την πτώχευση.
Δήλωσε στην Bild ότι «το Eurogroup δεν είναι το φόρουμ για την παρουσίαση θέσεων και σχεδίων τα οποία δεν έχουν προηγουμένως συζητηθεί και τύχει διαπραγμάτευσης σε χαμηλότερο επίπεδο».
Η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη να βρει λύση αλλά οι πιστωτές πρέπει να πάρουν τις προτάσεις της Αθήνας σοβαρά για να τελειώσει το αδιέξοδο, είπε ο Έλληνας υπουργός, ζητώντας από την Αγκελα Μέρκελ να ηγηθεί.
Εκπρόσωπος του Donald Tusk, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα είναι υπεύθυνος για να συγκαλέσει τη σύνοδο δήλωσε πως δεν υπάρχουν τώρα σχέδια για έκτακτη κλήση των ηγετών.
«Το επόμενο αποφασιστικό βήμα είναι το Eurogroup», είπε ο Preben Aaman. Οποιαδήποτε επόμενα βήματα θα αποφασιστούν υπό το πρίσμα του αποτελέσματος του Eurogroup. Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μια συμφωνία γίνεται ευκολότερη ή πιο συμφέρουσα με το πέρασμα του χρόνου.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η ιδέα συζητήθηκε αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι μια συμφωνία για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα αποδεσμεύσουν τη δόση των € 7,2 δις, κι η οποία είναι απαραίτητη ώστε η Αθήνα να αποφύγει τη χρεοκοπία, παραμένει αβέβαιη. Κι όλα αυτά λίγο πριν από ένα eurogroup που πολλοί πιστεύουν ότι θα οδηγήσει είτε σε συμφιλίωση των μερών είτε στην ρήξη.
Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε δημοσίως ότι δεν θα παρουσιάσει νέες συμβιβαστικές προτάσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Κατά συνέπεια η συζήτηση στο eurogroup, όπως κάποιοι αξιωματούχοι αναφέρουν, θα μπορούσε να λήξει πρόωρα.
Επιπλέον, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η απόφαση της Αθήνας να στείλει στο eurogroup τον κ. Βαρουφάκη, το μαχητικό υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, θα μπορούσε να αποκλείσει εξ' αρχής την επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να συνεργαστούν απ' ευθείας με τον κ Τσίπρα, τον οποίο θεωρούν ως πιο ρεαλιστικό διαπραγματευτή από τον υπουργό Οικονομικών.
Οι δύο πλευρές εξακολουθούν όμως να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να αποτελέσει μία αποδεκτή λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, λίστα, την οποία η Αθήνα θα κληθεί εν συνεχεία να υιοθετήσει ώστε να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια διάσωσης και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η χρεοκοπία θα μπορούσε δε να συμβεί το νωρίτερο σε δύο εβδομάδες, όταν λήγει η προθεσμία για τα € 1,5 δις του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Αθήνα μέχρι στιγμής προβάλλει αντιστάσεις στις προτάσεις των πιστωτών για περικοπές στις συντάξεις του δημόσιου τομέα και για αύξηση των φόρων σε ευαίσθητα είδη όπως η ηλεκτρική ενέργεια. Οι πιστωτές επιμένουν ότι είναι ανοιχτοί σε ιδέες για εξοικονόμηση πόρων μέσω αντικατάστασης αυτών των μέτρων, αλλά μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί με αξιόπιστες προτάσεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου