18/6/2015
«...και δυστυχώς είναι μεγαλύτερος από την οργή της»
Για την ανάγκη μιας τολμηρής απόφασης από πλευρά της Καγκελαρίου -κάτι που η ίδια έχει αποφύγει συστηματικά σε όλη τη διάρκεια της θητείας της- κάνει λόγο δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο ο μεγάλος φόβος της Μέρκελ για Grexit ίσως σημάνει το τέλος μιας επιτυχημένης πολιτικής διαδρομής σχεδόν δέκα χρόνων.
Την ώρα που οι εκκλήσεις προς την Γερμανίδα καγκελάριο να λάβει δράση προκειμένου να τερματιστεί η μακρόχρονη κρίση πληθαίνουν, η γνωστή ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι ο λόγος που η Μέρκελ καθυστερεί τόσο να πάρει την μεγάλη απόφαση είναι... ο φόβος: αν και έχει βαρεθεί τα «καμώματα» του Τσίπρα, είναι δέσμια της γερμανικής Ιστορίας.
«Η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελλάδα μπορεί και να φέρει σε απρόσμενο πέρας το δεκαετές της success story ως ηγέτης», γράφει στο Politico ο γερμανός δημοσιογράφος Νικολάους Μπλομ, ο οποίος αποτελεί επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας του Der Spiegel.
«Η Γερμανίδα καγκελάριος ποτέ δεν ήταν γνωστή για τις τολμηρές της πολιτικές. Ανεξαρτήτως του θέματος που διακυβεύεται, αντιπαθεί βαθιά να ρισκάρει περισσότερα από τα απολύτως αναγκαία. Οι Γερμανοί αποκαλούν την πολιτική της πολιτική των μικρών βημάτων. Μέχρι τώρα επικροτούν αυτήν την προσέγγιση και την στέρεα αξιοπιστία που συνεπάγεται. Έτσι εξηγείται και η επανεκλογή της αλλά και τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που απολαμβάνει. Επομένως, το νέο ερώτημα είναι: θα τερματίσει το ελληνικό δράμα αυτό το αξιόλογο success story;», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος προσθέτοντας:
«Πιθανόν, καθώς σε αυτό το σημείο το θέμα είναι είτε μικρά βήματα είτε αξιοπιστία. Για πρώτη φορά, η καγκελάριο δεν μπορεί να τα έχει και τα δύο ταυτόχρονα».
Και συνεχίζει:
«Η Μέρκελ θα μπορούσε άμεσα να κάνει ένα τεράστιο, ριψοκίνδυνο βήμα: να αφήσει να συμβεί το Grexit. Ίσως είναι η πιο σημαντική απόφαση που καλείται να πάρει από την αρχή της θητείας της, σχεδόν πριν από δέκα χρόνια.
Αν αρνηθεί, σύντομα ίσως υποχρεωθεί να προδώσει δύο βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται από την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης, πέντε χρόνια πριν: Την παρουσία του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και την προσφορά νέας οικονομικής βοήθειας μόνο σε αντάλλαγμα συμφωνιών που διέπουν δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτός είναι ο φόβος της Άγκελα. Σχεδόν με κάθε κόστος θέλει να αποφύγει το Grexit. Τη στάση αυτή διατηρεί από το καλοκαίρι του 2012, ωστόσο από τις αρχές του 2015 η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε την οικονομική της εκτίμηση.
Σήμερα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι το Grexit δεν θα έκανε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην ευρωζώνη από την παραμονή της Ελλάδας. Παρόλα αυτά όμως, η καγκελάριος είναι ακόμη αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια. Αυτή τη φορά το επιχείρημά της είναι καθαρά πολιτικό -και πολύ γερμανικό επίσης.
Κατά την Μέρκελ η νομισματική ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα στην μακρά μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία, γι' αυτό και δεν θέλει να το θέσει υπό αμφισβήτηση. Αλλά το Grexit, τουλάχιστον κατά την Μέρκελ, θα έκανε αυτό ακριβώς. Επιπλέον δεν επιθυμεί με τίποτα να χρεωθεί η Γερμανία την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη οδηγώντας έτσι την Ένωση σε αχαρτογράφητα νερά. Γι' αυτό και προτιμά να ξοδέψει εκατοντάδες ακόμη ώρες σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με τον Τσίπρα παρά να του δείξει την έξοδο.
Ωστόσο, όλο και λιγότερο Γερμανοί συμμερίζονται την αγωνία της Μέρκελ, παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Είτε πρόκειται για τους πολίτες είτε για την βιομηχανία των Γερμανών βιομηχάνων.
Όλα τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πλήρες τρίτο πακέτο διάσωσης μέχρι το τέλος του 2015. Πώς άραγε θα ψηφιστεί κάτι τέτοιο στην Bundestag; Για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, ίσως αυτή είναι η στιγμή που η Μέρκελ θα απομονωθεί από το ίδιο της κόμμα.
«Επομένως, αυτό φοβάται περισσότερο η Μέρκελ: Grexit ή μη Grexit; Σε αντίθεση με όλες τις οικονομικές ενδείξεις παρόλες τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκβιάσει την υπόλοιπη Ευρώπη και παρά την ζημιά που θα προκαλέσει στο ανάστημά της στη Γερμανία, είναι το Grexit που φοβάται περισσότερο η Μέρκελ.
Έχει ξεκάθαρα βαρεθεί τα καμώματα του Τσίπρα. Παραμένει όμως αιχμάλωτη της γερμανικής ιστορίας. Ο φόβος της είναι πιο δυνατός από την οργή της. Κρίμα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου