Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το ελληνικό θρίλερ συνεχίζεται


6/7/2015

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου. Ήρθε η ώρα της τελικής ρήξης ή παραχωρήσεων έναντι της Ελλάδας;

Για «πύρρειο νίκη» κάνει λόγο πρωτοσέλιδο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας. Θα πρέπει να αποδειχθεί εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τσίπρα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αυτή δεν έχει διακριθεί για τις εποικοδομητικές της προτάσεις. Αντιθέτως φαίνεται να έχει διατηρήσει τα αντανακλαστικά που είχε αναπτύξει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. (…) Τώρα η αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεξιός κυβερνητικός του εταίρος θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την άβολη πολιτική πραγματικότητα. Αυτό θα είναι σκληρό για όλους τους συμμετέχοντες. (…) Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει καμιά βελτίωση. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καν αχτίδα φωτός στον ορίζοντα. Θα δείξει πόσο θα κρατήσει το αίσθημα θριάμβου στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όταν γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του υποσχέθηκαν πράγματα που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Πλέον, (….) είτε θα συμφωνήσουν με τους εταίρους σε ένα λογικό πρόγραμμα είτε θα αποτελέσουν άλλο ένα αρνητικό επεισόδιο στην ιστορία της χώρας τους. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αξίζουν πραγματικά κάτι καλύτερο».


«Υπάρχουν περιθώρια για παραχωρήσεις»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η ανάγνωση της Tageszeitung: «Είναι βέβαιο ότι οι ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης θα εκλάβουν το ‘όχι’ σαν πρόκληση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουν βεβιασμένα σκηνοθετώντας το Grexit. Για την ευρωζώνη υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια παραχωρήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η μεταρρυθμιστική πορεία. Επιπλέον είναι πλέον προφανές ότι τα δραστικά μέτρα περικοπών της τρόικας δεν λειτουργούν, αλλά βυθίζουν τη χώρα όλο και περισσότερο στην κρίση. Η ευρωζώνη λοιπόν θα έπρεπε να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων».

Η Nürnberger Nachrichten: «Θα καταφέρει τώρα η κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους και να τους ‘εκβιάσει’ έχοντας πλάτη το δημοψήφισμα, όπως έχει πει βουλευτής της; Αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Ήδη η επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει εξαιρετικά πικρή. Χωρίς την έκτακτη ρευστότητα δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της».

Η αυστριακή Der Standard: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ένα ριψοκίνδυνο παιγνίδι. Εντούτοις δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς διότι το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πόσο υψηλό δεν γνωρίζει κανείς ακόμη. Για την ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ οι εξελίξεις συνιστούν ένα δραματικό χτύπημα. Όταν μια χώρα προτιμά να καταρρεύσει από το να υποκύψει σε μια πολιτική την οποία θεωρεί ατελέσφορη, τότε το ευρωπαϊκό πρότζεκτ χάνει το ηθικό του θεμέλιο. Από νομική σκοπιά δεν μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να στείλουν οι πιστωτές στο ελληνικό έθνος τον δικαστικό κλητήρα και να το καταστρέψουν οικονομικά. Είναι δικαίωμά τους, διότι αυτοί είναι οι κανόνες. Εντούτοις εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δοκιμασίας, τότε κανείς δεν έχει να κερδίσει κάτι. Ούτε η Ελλάδα ούτε οι πιστωτές, πόσο μάλλον η Ευρώπη».


Grexit, το καλύτερο σενάριο

Κατηγορηματική είναι η ολλανδική De Telegraaf: «Μια νομισματική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνον εάν όλοι τηρούν τους κανόνες για υγιή δημοσιονομικά και εργάζονται υπέρ μιας οικονομίας η οποία είναι σε θέση να παράγει επαρκές χρήμα για την εξυπηρέτηση του χρέους. (…) Γι΄ αυτό και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν το καλύτερο σενάριο. Αυτό είναι οδυνηρό για τους πιστωτές της χώρας. Η διαδικασία όμως θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει κομμάτι της Ευρώπης και να μην οδηγηθεί στα χέρια άλλων δυνάμεων».

Το σχόλιο της γαλλικής Liberation: «(…) Θέλουμε να αποπέμψουμε μια χώρα η οποία αποδίδει την ανταρσία της στην εξαθλίωση; Θέλουμε να καταστρέψουμε το μεγάλο όνειρο της ενωμένης Ευρώπης, το οποίο συνόδευε τόσες γενιές μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Το όνειρο μιας Ευρώπης που στηρίζεται σε ανθρωπιστικές αξίες και η οποία είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στην παγκοσμιοποιημένη σκακιέρα; Υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτή την τραγωδία. Το δίλημμα είναι πλέον πολιτική λιτότητας ή πολιτική αποσύνθεσης της ΕΕ».

Πηγή Dutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου