2/7/2015
Wall Street Journal: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς αυτό που δεσμεύτηκε να μην κάνει, δηλαδή να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης
Στραμμένο στην Ελλάδα και για μια ακόμη ημέρα το βλέμμα του διεθνούς Τύπου. Τα δημοσιεύματα εστιάζουν στο πάγωμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών μέχρι το δημοψήφισμα, στις ουρές μπροστά από τα μηχανήματα ανάληψης τραπεζών σχολιάζοντας τον θυμό ενάντια στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ έντονα είναι και τα σενάρια για ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας ανατινάζει τον εκβιασμό των δανειστών» αναφέρουν οι Financial Times περιγράφοντας την δραματική κατάσταση με τις τράπεζες στην Ελλάδα και μια ευρωζώνη που βομβαρδίζεται από αντικρουόμενα μηνύματα, ενώ σε άλλο δημοσίευμα τονίζει ότι η Μέρκελ παίρνει τώρα εκδίκηση από τον Τσίπρα. «Με σιωπηρή αποφασιστικότητα η Μέρκελ κάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να βράζει στο ζουμί του, απορρίπτοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του το CNN επισημαίνει ότι «η ελληνική τραγωδία κινδυνεύει να μετατραπεί σε φάρσα». Με επικριτική διάθεση για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα,σημειώνει ότι «τα τελευταία γεγονότα σε καμία περίπτωση δεν έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης που είναι καταστροφική για την οικονομία και τους πολίτες της χώρας».
Στο πάγωμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών μέχρι το δημοψήφισμα εστιάζει το BBC, που φιλοξενεί πολλές αναλύσεις και άρθρα γνώμης για τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα. «Είναι το Grexit αναπόφευκτο;» διερωτάται ο Πολ Κίρμπι τονίζοντας με την Ελλάδα να είναι πλέον η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αθέτησε πληρωμή στο ΔΝΤ, χωρίς μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το μέλλον της χώρας στο ευρώ είναι θολό. Σε άλλη ανάλυση με τίτλο «Ο Τσίπρας και το τζογάρισμά του» ο Γκάβιν Χιούιτ αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες «η υπόλοιπη ευρωζώνη τον θέλει εκτός».
Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς αυτό που δεσμεύτηκε να μην κάνει, δηλαδή να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα τραπεζικό στέλεχος αναφέρει στους βρετανικούς Times, ότι τα χρήματα στις τράπεζες επαρκούν μόνο για 80 ώρες.
Είναι πλέον σαφές ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν θέλουν απλά η ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει», επισημαίνει ο Βρετανός αρθρογράφος Seumas Milne του Guardian, υπογραμμίζοντας πως ο πραγματικός σκοπός τους είναι η αλλαγή καθεστώτος.«Όλες τους οι ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε για να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν διχασμό ή να δυσφημίσουν την κυβέρνηση του Τσίπρα», προσθέτει το δημοσίευμα.
Ρεπορτάζ από τις ουρές μπροστά από τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών στην Αθήνα παρουσιάζει η Suddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας πως ο θυμός εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι αισθητό.
Χθες Τετάρτη το πρωί τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν στηθεί μπροστά από τα υποκαταστήματα πολλών τραπεζών, οι οποίες αν και αυτή την εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστές, εξυπηρετούσαν τους συνταξιούχους που δεν διέθεταν κάρτα αναλήψεων για να πάρουν τη σύνταξή τους. Στις πόρτες των τραπεζών, αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκονται φρουροί για να διασφαλίσουν ότι στο κατάστημα μπαίνουν μόνο συνταξιούχοι, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ανάληψη 120 ευρώ, την ώρα που τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης δίνουν μόλις 60 ευρώ.
Ένας από τους συνταξιούχος από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Suddeutsche Zeitung και ο οποίος εργαζόταν επί 20 χρόνια στο Ντόρτμουντ είπε ότι αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από τους συγγενείς του γιατί δεν είχε καθόλου στο σπίτι του. Ο άνδρας αυτός φαίνεται να έχει απογοητευτεί από τον Τσίπρα, τον οποίο αποκαλεί «το παιδί». Παρόλα αυτά παραδέχεται ότι φυσικά δεν φταίει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα πάντα. «Δεν πρέπει να υπογράφουμε τα πάντα». Όμως καταλήγει: «Τελικά πάντα οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν για τα λάθη του παρελθόντος».Ο άνδρας αυτός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ύψος της σύνταξής του, περίπου 300 ευρώ τον μήνα, αν και λαμβάνει και κάποια σύνταξη από τη Γερμανία.
Μια άλλη ηλικιωμένη κυρία είναι έτοιμη για πόλεμο: «Πρέπει τώρα να πολεμήσουμε, διαφορετικά θα χάσουμε ακόμη περισσότερα», είπε στον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδα. Φαίνεται εξοργισμένη με τα όσα γράφει ο ξένος Τύπος για τους Έλληνες, ότι είναι τεμπέληδες, καθώς η ίδια αναφέρει ότι εργάζεται όλη της τη ζωή. Μπροστά από τον δημοσιογράφο της Suddeutsche Zeitung περνά μια μητέρα με τη νεαρή κόρη της, η οποία ακούγεται να λέει: «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Με τα χρήματα που μπορούμε να πάρουμε από τις τράπεζες δεν μπορούμε παρά να αγοράσουμε κάτι για να φάμε. Μας καταπιέζουν. Το καταλαβαίνεις;».
Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, πως αξιωματούχοι γερμανικών υπουργείων συζητούν για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο παροχής υποστήριξης προς την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, το Der Spiegel γράφει ότι υπό την επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ιδεώδες μιας κοινότητας που μοιράζεται κοινές αξίες, έχει κοινούς στόχους και επιδεικνύει αλληλεγγύη όταν χρειάζεται.
Η Μέρκελ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα, σημειώνει το περιοδικό. Η Μέρκελ πιστεύει ότι μπορούμε «να περιμένουμε με την ησυχία μας». Η Μέρκελ ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη «είναι πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν». Θα πρέπει κανείς να βλέπει τον κόσμο πολύ εγωκεντρικά για να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμά το Spiegel.
Δυστυχώς η καγκελάριος κάνει λάθος, κάνει ένα μεγάλο λάθος και κάνει ένα επικίνδυνο λάθος, τονίζει το Spiegel.
Μόνο όταν κάποιος αντιμετωπίζει εγωκεντρικά και χωρίς αλληλεγγύη την Ευρώπη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν μια άλλη χώρα της ΕΕ βρίσκεται σε ανάγκη. Όταν η Μέρκελ λέει ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή, τότε εννοεί: Έχουμε διασφαλιστεί. Τα προβλήματα των άλλων δεν μας αγγίζουν.
Μόνο για όποιον έχουν μικρή σημασία οι ευρωπαϊκές αξίες της ανθρωπιάς και του δικαίου μπορεί να περιμένει ήσυχος την ώρα που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καταφέρνουν για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, να σιωπά αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
«Ο Τσίπρας έχει μπερδέψει τώρα ακόμα και τον λαό του» είναι ο τίτλος της γερμανικής Die Welt.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί τον λαό να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα που ούτε το ερώτημα του δεν είναι ξεκάθαρο, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερώτημα απευθύνεται μόνο σε ειδικούς.
Η εφημερίδα αναρωτιέται εάν η Ελλάδα παίζει ακόμα πόκερ και αναφέρεται σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «οι Έλληνες παίζουν μόνο πόκερ». Η Ευρώπη θεωρεί ότι αρκεί. Εκτός ίσως από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε συνέντευξη του στη γαλλική Liberation, ο Γάλλος οικονομολόγος Ρομπέρ Μποϊέρ, αναφέρει ότι οι πιστωτές και οι Ευρωπαίοι έχουν μία τιμωρητική λογική απέναντι στην Ελλάδα. Τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν δεν έχουν στόχο την επιστροφή της ανάπτυξης, αλλά την εξασφάλιση της πληρωμής του χρέους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι η ελληνική κρίση δείχνει αποκλίσεις εντός του γαλλογερμανικού «ζευγαριού».
Πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ έδειξαν σαφώς τη διαφορά των απόψεων τους στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, καθώς μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία μιλούσαν με μία φωνή, γράφει ο Monde.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου