Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

«Κλειδί» η άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων


11/7/2015

Την άμεση υιοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ζητούν οι Υπ. Οικ. της ευρωζώνης προσερχόμενοι στο Eurogroup. Δύσκολες αναμένονται οι σημερινές διαπραγματεύσεις, ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Την άμεση υιοθέτηση των μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική βουλή πριν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, ζητούν από την κυβέρνηση πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν απόψε στο Εurogroup. Διάχυτη είναι η δυσπιστία στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως προς την ικανότητα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει.

Τη δυσπιστία αυτή εξέφρασαν σήμερα πολλές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) και η Σλοβακία. Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αναλάβει συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις και συγκεκριμένα την υιοθέτηση όλων των μέτρων στις επόμενες μέρες ώστε να πάρει η χώρα τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Η συνεδρίαση του Εurogroup έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια καθυστέρηση λόγω των συνεχών διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.


Γαλλική βοήθεια στην επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων

 «Είμαστε εδώ σήμερα για να πετύχουμε σημαντική πρόοδο», δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το κλειδί για την έγκριση του προγράμματος αλλά και για την εξέταση του θέματος του δημόσιου χρέους είναι να ξεκινήσει άμεσα η κυβέρνηση την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε μέσω των προτάσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γάλλος ομόλογος του Μισέλ Σαπέν, συναντήθηκαν πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup, προκειμένου να κάνουν κάποιες προσαρμογές στις ελληνικές προτάσεις. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές ο κ. Σαπέν έχει φέρει μαζί του ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου του, οι οποίοι βοηθούν την ελληνική πλευρά, ώστε οι προτάσεις που συζητήθηκαν πριν από λίγη ώρα στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα προσαρμοστούν με τρόπο που να γίνει αποδεκτός από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.


Χ. Γεωργιάδης: «Καταστροφικοί οι τελευταίοι μήνες για την Ελλάδα»

 «Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια προοπτική για την Ελλάδα, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup», o υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. «Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, θεωρώ, όμως, πως σήμερα μπορεί να δημιουργήσουμε προοπτική», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θέση της Κύπρου ήταν και παραμένει, πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε πως είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για τη χώρα, και σίγουρα όχι οι επιλογές του λαϊκισμού, των συνθημάτων και των άκρων», είπε. Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».

«Πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου έχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει», δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο Ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βιμπς.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου