Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ο Ρέντσι τρέμει την πολιτική μετάσταση


3/7/2015

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ενισχύει τα αντιευρωπαϊκά κόμματα της Ιταλίας, προσφέροντας μια νέα ατζέντα σε ηγέτες όπως ο Μπέμπε Γκρίλο. Οι φόβοι για τις πολιτικές επιπτώσεις από μια έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η στάση του Μπερλουσκόνι και τα αποθέματα στήριξης στον Ρέντσι.

Ο Μπέμπε Γρκίλο, ο κωμικός και ηγέτης του ιταλικού λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, ήταν τόσο χαρούμενος για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα την περασμένη εβδομάδα που άρχισε να κάνει σχέδια για να ταξιδέψει στην Ελλάδα για την περίσταση.

«Δύναμη στον λαό, όχι στις τράπεζες» έγραψε ο κ. Γκρίλο στο blog του, καθώς ανακοίνωνε ότι θα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή για να εμψυχώσει τον ετοιμοπόλεμο Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο ενθουσιασμός του κ. Γκρίλο αποκαλύπτει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η κόντρα για την Ιταλία και την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι: μπορεί να ενισχύσει την διογκούμενη κάστα των κομμάτων που είναι κατά του ευρώ και να υπονομεύσει την πολιτική δύναμη και την ατζέντα του νέου και μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού.

«Από την οικονομική και χρηματοπιστωτική άποψη, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε ο Σάντρο Γκότσι, στενός συνεργάτης του κ. Ρέντσι σε ευρωπαϊκά θέματα. «Αλλά το θέμα είναι πολιτικό. Σε μια στιγμή που θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προχωρήσουμε προς μια μεγαλύτερη οικονομική ενότητα, το να χάνουμε κομμάτια στην πορεία είναι κάτι που μας ανησυχεί πολύ».

Ο Ενρίκο Λέτα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε στην καθολική εφημερίδα Avvenire, ότι η ελληνική κρίση μπορεί τελικά «να ανοίξει το δρόμο για την αποδοχή του λαϊκισμού» στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ειδικά αν τα δεινά της Ελλάδας εξαπλωθούν και συντρίψουν την εύθραυστη ανάκαμψη της Ιταλίας.

Ο Βιντσέντσο Σκαρπέτα, αναλυτής του Open Europe, συμφώνησε. «Η Ιταλία είναι πιθανότατα η χώρα της ευρωζώνης όπου η πολιτική μετάσταση θα είναι η πιο σημαντική» ανέφερε. «Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμη» προειδοποίησε.

Το κόμμα του κ. Γκρίλο είναι το δεύτερο πιο ισχυρό στην Ιταλία και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων σύμφωνα με τους τελευταίες δημοσκοπήσεις και είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, γιατί υποστηρίζει εδώ και καιρό για κάτι ανάλογο στην Ιταλία.

Πολλά άλλα κόμματα δείχνουν συμπάθεια για τον κ. Τσίπρα, αφήνοντας τον κ. Ρέντσι, που είναι επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, σχετικά μόνο του όσον αφορά την προτίμηση υπέρ ενός «ναι» την Κυριακή.

Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη γιατί για δεκαετίες οι Ιταλοί είναι μεταξύ των πιο θερμών υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αλλά η πολυετής κρίση έχουν αναγκάσει πολλούς να το ξανασκεφτούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, το 56% των Ιταλών θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, αρκετά χαμηλότερο ποσοστό από ότι στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ισπανία. Ενώ το 64% των Ιταλών βλέπουν ευνοϊκά την Ε.Ε., μόλις το 11% πιστεύει ότι η οικονομική ενοποίηση έχει ενισχύσει την οικονομία τους, βρήκε η έρευνα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λίγκας του Βορρά, του τρίτου ισχυρότερου κόμματος της Ιταλίας, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στηρίζει το «όχι» στην Ελλάδα γιατί «δεν μπορείς να ξεφτιλίζεις ανθρώπους», αν και τόνισε πως δεν θα στήριζε μια «μονομερή» έξοδο της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα.

Στα άκρα του πολιτικού φάσματος, η επικεφαλής της ακροδεξιάς Τζιόρτζια Μελόνι συνέκρινε τους θεσμούς της Ε.Ε. με μια «επιτροπή μοναχικών λύκων» και ο ακροαριστερός ηγέτης Νίκι Βέντολα καταδίκασε «την κοινωνική σφαγή που προκαλούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που καταστρέφουν το όνειρο της Ε.Ε».

Εν τω μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, του τέταρτου μεγαλύτερου της Ιταλίας, αναγκάστηκε να παρέμβει για να διευκρινίσει την στάση του στην ελληνική κατάσταση, όταν κάποια από τα μέλη του κόμματος μπήκαν στον πειρασμό να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος πιστεύει πως έπεσε το 2011 από μια συνωμοσία των ξένων, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει το «χειρότερο είδος αριστερού, ένα μείγμα αντικαπιταλιστικής δημαγωγίας και ιδεολογίας που έχει καταστροφικά αποτελέσματα».

Μια πηγή παρηγοριάς για τον κ. Ρέντσι τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η μεγαλύτερη πιθανή απειλή για την Ιταλία – να ξεφορτωθούν οι επενδυτές τα ιταλικά ομόλογα και να επαναφέρουν την χώρα στην κρίση του 2011 – δεν φαίνεται πιθανή.

Παρά το γεγονός ότι το προφίλ τους ενισχύεται, τα αντιευρωπαϊκά κόμματα της Ιταλίας παραμένουν εξαιρετικά διχασμένα και δεν φαίνεται να αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τον κ. Ρέντσι.

Μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι μια νίκη του κ. Τσίπρα θα είναι τελικά εναντίον τους. Αν η ρήξη με τις Βρυξέλλες οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή και χάος στην ώρα, τότε θα εξασθενήσει η δυναμική αυτών των επιχειρημάτων στην Ιταλία.

«Ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται πολύ χαρούμενος αυτήν την στιγμή» ανέφερε ανώτατο στέλεχος ιταλικής εταιρείας.

«Είναι ένα πράγμα να δίνουμε ηθική στήριξη και να δείχνουμε συμπάθεια στον ΣΥΡΙΖΑ και να τους λέμε από χίλια χιλιόμετρα μακριά “λιώστε τους Γερμανούς». Είναι άλλο να τους ακολουθήσουμε και να βρεθούμε στο ίδιο χάος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου