Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μόνο πέντε μέρες για την επίτευξη συμφωνίας...


7/7/2015

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ η Ελλάδα πρέπει το αργότερο μέχρι την Κυριακή να έχει έρθει σε συμβιβασμό. Άγκελα Μέρκελ: H Eλλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα βοήθειας περισσότερων ετών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η καταληκτική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων λήγει την επόμενη Κυριακή. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πολυετές πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλίσει τη μη έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, ενώ αναμένονται «λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις» μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να τεθούν στη συνέχεια στο γερμανικό κοινοβούλιο ώστε η γερμανική κυβέρνησης να λάβει εντολή διαπραγμάτευσης. Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε δε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ESΜ, ενώ υπογράμμισε ότι η ευθύνη για θέματα που αφορούν το ευρώ είναι θέμα και των 19 κρατών μελών.

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να διασφαλίζει την παροχή αυτής της ελάχιστης ρευστότητας που ήδη παρέχει μέχρι την Κυριακή.

Νωρίτερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το κτίριο της Κομισιόν δήλωσε ότι «η ευρωζώνη έχει την πολιτική βούληση να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στην Ελλάδα». Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν υπέβαλε σήμερα προτάσεις προς τους εταίρους και δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο. Ας σημειωθεί ότι μη υποβολή προτάσεων στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup προκάλεσε δυσφορία στους περισσότερους υπουργούς, οι οποίοι έλαβαν τη διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι θα υποβληθούν μέσα στις επόμενες ώρες παράλληλα με το αίτημα για ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αναφορικά με το πρόγραμμα, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε απόψε ότι θα έχει διάρκεια 2 ή 3 χρόνια.


Κρίσιμη η αυριανή τηλεδιάσκεψη

Στο μεταξύ στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup αναμένεται να κριθούν οι προτάσεις που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα η Αθήνα προσπαθεί να πετύχει τη συναίνεση των εταίρων για την παροχή ρευστότητας άμεσα, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες και να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις. Είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν είναι καν σίγουρη, ωστόσο για πρώτη φορά έχουν δημιουργηθεί θετικές προσδοκίες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και η υπογραφή κοινής δήλωσης στήριξης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των δανειστών και γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.


Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα υπό μορφή ενός οδικού χάρτη συζητήθηκαν πριν από τη Σύνοδο σε κοινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο Γιούνκερ, ενώ στη συνάντηση κλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων είναι η αποπληρωμή ομολόγων ύψους 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Αμέσως μετά η κυβέρνηση θέλει να επιτευχθεί η μεγάλη συμφωνία για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τον ΕSM. Πάντως, οι εταίροι θέλουν μια ενδιάμεση συμφωνία για παράδειγμα τριών μηνών, για να δώσει δείγμα γραφής η κυβέρνηση και μετά να υπάρξει η μεσοπρόθεσμη συμφωνία.


Κομβικής σημασίας ο ρόλος του Ντράγκι

Το βέβαιο είναι πως για να ανοίξουν οι τράπεζες και να δοθεί ρευστότητα στην Ελλάδα, θα χρειαστεί η συνδρομή της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, για να αυξήσει τον ELA στην χώρα μας η ΕΚΤ ζητάει να μπει η Ελλάδα σε πρόγραμμα ώστε να έχει τη χρηματοδοτική κάλυψη των εταίρων και των δανειστών ή να της δοθούν διαβεβαιώσεις ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος προέβλεψε ότι οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα ληφθούν μέσα στη βδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις σοβαρές και αξιόπιστες στους θεσμούς. Στις σημερινές συζητήσεις έκανε παρεμβάσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ) αλλα και τον πρωθυπουργό, τους οποίους παρότρυνε να προχωρήσουν σε συμφωνία για το καλό της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή Dutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου