Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σόιμπλε: Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος


20/10/2015

Χείμαρρος για την κατάσταση στην Ελλάδα ήταν για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στην Liberation σημείωσε πως στην συμφωνία του Ιουλίου η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία ήρθε μέσα από τη διαπραγμάτευση 19 υπουργών Οικονομικών.

Η συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας έγινε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί το βράδυ στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE όπου μεταξύ άλλων ο Σόιμπλε κλήθηκε να μιλήσει και για την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη υπογραμμίζει ότι η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε πως δεν ήταν αφού τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η διστακτική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά τους τελευταίους έξι μήνες πριν τις εκλογές, προεξοφλούσαν την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  είχε συναντήσει εκείνη την εποχή στο Βερολίνο.

«Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα ότι αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει»,

Αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, υποστήριξε πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.

«Ο Τσίπρας έλεγε ανοησίες»

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν» σημείωσε ο Σόιμπλε.

Όσον αφορά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, που εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα, τόνισε πως στην ερώτηση εάν η λιτότητα είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος θα πρέπει αν θυμόμαστε την κατάσταση που υπήρξε το 2009. «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.

Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα.  Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα , στις αρχές του 2010, τους είπαμε: «Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Γι' αυτό χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες για να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα. Η Ελλάδας είναι ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες».

Η προσωρινή έξοδος από την ευρωζώνη

Αναφορικά με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Σόιμπλε «δανείστηκε» τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος. Πάντα αναρωτιόμουν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην ευρωζώνη.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», τόνισε ο. Σόιμπλε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου