20/3/2016
Ρεπορτάζ από τη Λέσβο και δημοσιεύματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαδικασία καταγραφής και επαναπροώθησης των προσφύγων κυριαρχούν σήμερα στον γερμανικό τύπο.
Στην έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων επικεντρώνονται σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αναφορές γίνονται παράλληλα στις ελλείψεις που υπάρχουν στην Ελλάδα για την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών. «Η εφαρμογή της συμφωνίας φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. «Λείπει ειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ασύλου, τεχνικός εξοπλισμός και προσωπικό ασφαλείας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας.» Παρακάτω στο άρθρο καταγράφεται ο τραγικός απολογισμός του Σαββατοκύριακου στα ελληνικά νησιά: «Δύο παιδιά πνίγηκαν στα ανοιχτά της νήσου Ρω όταν βούλιαξε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Επίσης δύο πρόσφυγες πέθαναν στη Λέσβο».
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt παρουσιάζεται η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε σήμερα στη Λέσβο. Εκεί «έφτασαν το πρωί της Κυριακής οι πρώτοι πρόσφυγες από την Τουρκία, οι οποία κατά τη συμφωνία θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στη χώρα». Για παράδειγμα ο Σύριος Χουσεΐν Αλί Μουχάμαντ, ο οποίος «γνωρίζει ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ισχύουν από την Κυριακή, όλοι οι νεοαφιχθέντες θα γυρίζουν στην Τουρκία. Ωστόσο ελπίζει να καταφέρει να πάει στη χώρα των ονείρων του, τη Δανία, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του: "Δε θέλω χρήματα, θέλω μόνο να πάρω το πτυχίο μου. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω". Αλλά και άλλοι πρόσφυγες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους νέους κανόνες» καταλήγει το άρθρο.
Εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΕ
Η ίδια εφημερίδα παραθέτει συνεντεύξεις του Γερμανού επίτροπου της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ καθώς και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ. Ο πρώτος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε ωστόσο τις ανησυχίες του ότι «δεν είναι διατεθειμένα και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν πρόθυμα στην ανακατανομή των προσφύγων» και ως εκ τούτου εκτιμά ότι η Γερμανία «θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντέξει ακόμη περισσότερο βάρος». Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι «η συμφωνία με την Τουρκία δεν αποτελεί παρά ένα μικρό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο – και ακόμη και σε αυτό το μικρό βήμα δεν είναι σίγουρο εάν στην πράξη όλα θα γίνουν όπως συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Οι Ανατολικοευρωπαίοι αλλά και κάποιοι άλλοι δεν επιθυμούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ακόμη και αν μιλάμε για μικρούς αριθμούς».
Πρόσφυγες και τουρίστες στη Μεσόγειο
Σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο κινείται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung της Κυριακής. Με τίτλο «Η Μεσόγειος ακριβαίνει» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των Γερμανών μετά από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και τα κράτη της Βορείου Αφρικής. «Υπάρχει μετακίνηση από την ανατολική προς τη δυτική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της τουριστικής εταιρείας TUI την Κυριακή στο Deutschlandfunk. Ενώ οι κρατήσεις για την Τουρκία μειώνονται, αυξάνονται την ίδια στιγμή οι κρατήσεις για την Ισπανία». Από αυτή την κατάσταση δεν μένει ανεπηρέαστη η Ελλάδα. Ωστόσο τα ταξιδιωτικά γραφεία «προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις επιθυμίες των πελατών τους, οι οποίοι επιθυμούν να παράσχουν εθελοντικά βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Ύστερα από σχετικό αίτημα θα μπορούσε για παράδειγμα να αυξηθεί το βάρος των αποσκευών σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες θα ήθελαν να πάρουν μαζί τους αγαθά για να προσφέρουν στους πρόσφυγες» καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου