11/8/2016
Οι τελευταίες προτάσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Γερμανία προκαλούν ερωτηματικά και αντιδράσεις στον γερμανόφωνο τύπο. Ωστόσο δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων.
«Η (Χριστιανοδημοκρατική) Ένωση σχεδιάζει νέο αντι-τρομοκρατικό πακέτο» επιγράφεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα γράφει ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό «εκδηλώνεται σύγκρουση για την ενδεδειγμένη πολιτική αντίδραση στην ανασφάλεια πολλών ανθρώπων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ και στο Άνσμπαχ. Την Τετάρτη ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επέλεξε να κρατήσει δημοσίως αποστάσεις από τον κατάλογο σχετικών αιτημάτων που είχαν συντάξει οι χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας και η απαγόρευση της μπούργκας». Έντονη κριτική και από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν: «Είναι τεράστιο λάθος να θεωρείται γενικώς ύποπτος όποιος κατέχει δύο διαβατήρια» δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην Süddeutsche Zeitung.
Επιφυλάξεις εκφράζει και η συντηρητική Die Welt του Βερολίνου. Στο κύριο σχόλιό της από τη μία πλευρά τονίζει ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών της (Χριστιανοδημοκρατικής) Ένωσης, καθώς και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών κάνουν το καθήκον τους, συντάσσοντας λίστες με νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι, για παράδειγμα, η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας δύσκολα θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μπορεί κάποιος να διαθέτει την τουρκική υπηκοότητα, να μην μπορεί να πάρει και τη γερμανική, αλλά παρόλα αυτά να παραμένει στη Γερμανία. Οπότε ποιο είναι το όφελος από την κατάργηση της διπλής υπηκοότητας;».
«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός»
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχωρεί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ στην εφημερίδα General-Αnzeiger της Βόννης, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις επίκαιρες εξελίξεις στην Τουρκία, στη Ρωσία και στην ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για την ενδεχόμενη μερική άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισημαίνει: «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος των προσπαθειών μας δεν είναι η διατήρηση των κυρώσεων, αλλά η επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Γι αυτό τις έχουμε συνδέσει, σκοπίμως, με την πρόοδο στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Εάν υπάρξει απτή πρόοδος, μπορούμε να σκεφτούμε και μία αλλαγή στο καθεστώς κυρώσεων. Δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά επενδύουμε πολύ χρόνο εργαζόμενοι σε αυτήν την κατεύθυνση. Επί του παρόντος επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της ασφάλειας στην κοιλάδα του (ποταμού) Ντον, η οποία θα διασφάλιζε την τήρηση της συμπεφωνημένης εκεχειρίας».
Πολλές οι ερωτήσεις και για την ορθή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επιμένει ότι, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, «πρέπει να αναζητήσουμε την απευθείας επαφή» με την Τουρκία, αντί να επικοινωνούμε μόνον με «δημόσιες διακηρύξεις και δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες». Συνοψίζοντας, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ επισημαίνει: «Είναι φοβερά εύκολο να κάθεσαι σε μία καρέκλα και να απαιτείς μία σκληρή πολιτική και διπλωματική απάντηση. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Τερματισμό των συνομιλιών, σιωπή, σύγκρουση; Θα ήταν ανεύθυνο κάτι τέτοιο. Το ορθόν είναι να παραμείνουμε σε επαφή με την Τουρκία, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζονται δυσκολίες στις διμερείς μας σχέσεις».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου