9/9/2016
Για μια ακόμα φορά στενεύουν τα χρονικά περιθώρια στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Τους καλοκαιρινούς μήνες η Αθήνα δεν έκανε και πολλά πράγματα. Μήπως όμως επιταχύνει εισερχόμενη στην τελική ευθεία;
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ οικοδεσπότης της άτυπης υνόδου του Eurogroup στην Μπρατισλάβα δήλωνε υποδεχόμενος τους ομολόγους του από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ότι «οι καλοκαιρινές διακοπές τέλειωσαν». Και πράγματι τελείωσαν, κυρίως για την Ελλάδα, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν να μάθουν από τον έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο αν εφαρμόστηκαν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 10,3 δις ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο.
Από τη πλευρά της πάντως η Κομισιόν ανακοίνωσε επισήμως ότι η Ελλάδα μετουσίωσε μόλις 2 από συνολικά 15 προαπαιτούμενα. Κυρίως στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων και την μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εκνευρισμένους υπουργούς Οικονομικών ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωνε: «Έχουν πάρει το δρόμο τους τα 13 εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά». Αντιδρώντας ο αυστριακός υπουργός Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και αυτό θέλουμε να γίνει σήμερα σαφές».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε βελτίωση. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει διορία για να προωθήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει στους εταίρους αποτελέσματα. Υπό αυτή την προϋπόθεση θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση των 2,8 δις ευρώ. Σε περίπτωση όμως που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τότε ενδέχεται να μην λάβει το εν λόγω ποσό. Ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως αντέδρασε με ψυχραιμία λέγοντας: «Δεν είναι καινούργιο ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν λίγο πριν την εκπνοή της διορίας». Αναφερόμενοι σε τομείς, στους οποίους καταγράφονται καθυστερήσεις, κύκλοι της ΕΕ κάνουν λόγο για την υπηρεσία αποκρατικοποίησης δημόσιας περιουσίας, η οποία υπάρχει ακόμα μόνο στα χαρτιά. Πριν από περίπου ένα χρόνο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών έθεταν ως στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις τα 50 δις. Όμως το αναμενόμενο έσοδο από τις αποκρατικοποιήσεις έχει συρρικνωθεί πλέον σε μονοψήφιο αριθμό δις, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ.
Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα»
Την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα οι μισητοί θεσμοί για να ξεκινήσουν την δεύτερη αξιολόγηση παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα απαιτούμενα από την πρώτη αξιολόγηση που δεν έχουν εφαρμοστεί. Για το λόγο αυτό πρώτη αποστολή των θεσμών είναι να διαπραγματευτούν με την ελληνική πλευρά χρονοδιαγράμματα και μεθόδους, δήλωνε ευρωπαίος αξιωματούχος. Από την δεύτερη αξιολόγηση εξαρτάται και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε πάντως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να συζητηθεί και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια στιγμή ζητούσε από την Ελλάδα να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Β. Σόιμπλε ερωτήθηκε για την Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την συνεδρίαση του Eurogroup: «Όταν συναντώνται σοσιαλιστές αρχηγοί κομμάτων τότε τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι ιδιαίτερα έξυπνο», είπε ο Γερμανός υπουργός.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου