Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Αυξήθηκε κατά 1,9% το ΑΕΠ της Γερμανίας στη διάρκεια του 2016


13/1/2017
Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται το ΑΕΠ της Γερμανίας, προσφέροντας ασφαλή αποδεικτικά στοιχεία για τη βελτίωση της οικονομικής υγείας της ευρωζώνης, συνολικά. Συγκεκριμένα, το 2016 η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και φέτος, χάρη στην αύξηση των δαπανών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Το 2016 το ΑΕΠ ενισχύθηκε 1,9%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, με την αρωγή των χαμηλότατων επιτοκίων, των κρατικών δαπανών και των τεράστιων προσφυγικών ροών, που συνέτειναν στην εκτίναξη της ζήτησης. Συνολικά από το πρώτο τρίμηνο του 2011 έως το τρίτο του 2016 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 6,7%. Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων λειτούργησε αντισταθμιστικά προς τις ασθενέστερες εξαγωγές, οι οποίες επί χρόνια αποτελούσαν τον πυλώνα μιας οικονομίας όπου η μεταποίηση αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 προβλέπει ανάπτυξη 0,5% στη Γερμανία, μετά το 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία ενισχύθηκε 2%, συνεισφέροντας 1,1% στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας εν γένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιστοίχως, και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά κατά 4,2%, συνεισφέροντας 0,8% στο ΑΕΠ. Πρόκειται για τη δυναμικότερη αύξηση της κατανάλωσης εκ μέρους του δημοσίου από την επανένωση των Γερμανιών το 1992, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, Ντίτερ Ζαράιτχερ. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και με την αύξηση των συντάξεων.

Οικονομολόγοι και αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη, αν και με κάπως πιο αργούς ρυθμούς. «Η γερμανική οικονομία το 2017 θα παραμείνει σε καλή κατάσταση και θα παρατηρηθεί μικρή μετατόπιση του κέντρου βάρους στους μοχλούς ανάπτυξης από την εγχώρια ζήτηση στην πιο δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα», επισημαίνει ο Αντρέας Ρέες της Unicredit. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι και οι επιχειρηματίες προειδοποιούν πως οι κίνδυνοι δεν εξαλείφθηκαν. Λόγου χάριν, η άνοδος του πληθωρισμού κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου αναμένεται φέτος να περιορίσει την αγοραστική δύναμη των Γερμανών, αποδυναμώνοντας ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της ανάπτυξης. Πιθανώς να μειωθούν και οι κρατικές δαπάνες εξαιτίας των μειωμένων προσφυγικών ροών. Συν τοις άλλοις, η πιθανότητα να ακολουθήσει πολιτική προστατευτισμού στο εμπόριο ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και να ενταθεί ο κρατικός παρεμβατισμός στην Κίνα ίσως προκαλέσει πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές. Παρά ταύτα, τα δεδομένα του ΑΕΠ της Γερμανίας ενισχύουν τις προσδοκίες για επιτάχυνση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,3%. Κατά τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο ενισχύθηκε 1,5% και 3,2% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Μια βιώσιμη ανάκαμψη της ευρωζώνης επηρεάζει ευμενώς και τη Γερμανία, η οποία κατά τους οικονομολόγους θα εξασφάλιζε και τη δική της μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές, ψηφιοποίηση και εκπαίδευση.

Ο παράγων πολιτική αστάθεια

Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης παραμένουν σε σταθερά επίπεδα το 2017, ωστόσο η πολιτική αστάθεια που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει η Moody’s σε έκθεσή της. Οι σταθερές προοπτικές στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης για το 2017 αντανακλούν την πιθανότητα σταθερής αλλά υποτονικής ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, την ουδέτερη δημοσιονομική στάση και τη μέτρια μείωση του χρέους. Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2017-2018 θα είναι πιστωτικά ουδέτερη, ενώ οι μετρήσεις χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για κάποιες αλλά όχι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Εντούτοις, η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες υπονομεύει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. Κατά μέσον όρο, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει το 1,3% το 2017-2018, με τα ποσοστά όμως να αλλάζουν από χώρα σε χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου