Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Εσθονική επιστολή εξισώνει ναζισμό με κομμουνισμό


30/8/2017

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ρέινζαλου, ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση της Ελλάδας να μην συμμετέχει στην ημερίδα για τα "εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων" που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Με τη θέση πως "δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό" ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ρέινζαλου, έδωσε τη δική του απάντηση προς τον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή, με αφορμή την άρνηση της Ελλάδας να παραβρεθεί στην ημερίδα που οργανώθηκε στο Ταλίν, με αντικείμενο τα "εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων".

"Οι αξίες μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η τήρηση των νόμων και δεν βλέπω εναλλακτική σε αυτά. Γι' αυτό και είμαι αντίθετος σε όποια ιδεολογία ή πολιτική κίνηση αντιτάσσεται σ' αυτές τις αξίες. Με αυτό το σκεπτικό, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίστηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν έθνη και κοινωνικές ομάδες και να κρίνουν ότι άλλες είναι ανάξιες να απολαύσουν το μέλλον τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να εκπαιδευτούν από την αρχή και να καταδικαστούν στη μιζέρια, χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ή να υποφέρουν στην εξορία" φαίνεται να αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την επιστολή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ο Εσθονός υπουργός υποστηρίζει ότι όλα αυτά έχουν κριθεί από την ιστορία, ενώ αναφέρεται ακόμη και στην ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» ως παράδειγμα για το πώς και τι έμαθαν οι Εσθονοί για την ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, εκφράζει την απορία του γιατί οι Έλληνες δεν έχουν μάθει τι συνέβη στα σοβιετικά γκουλάγκ και επισημαίνει ότι "πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των αυταρχικών δικτατοριών".

Όπως αναφέρεται, "στην ελευθερία και τη δημοκρατία, καθένας έχει το δικαίωμα στις θρησκευτικές και πολιτικές του απόψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες ή πράξεις να καταστραφούν λαοί ή κοινωνικές ομάδες. Από σεβασμό στα αθώα θύματα, δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Δεν έχει καμία διαφορά για ένα θύμα εάν έχει δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος της Άριας φυλής ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική τάξη που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των αυταρχικών δικτατοριών".

Πηγή

Απάντηση του Εσθονού υπουργού Δικαιοσύνης σε Κοντονή-Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι και τα σοβιετικά γκούλαγκ

30/8/2017

«Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς τους υπουργούς Δικαιοσύνης που έχουμε την υποχρέωση της τήρησης του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης», απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Ούρμας Ρέινσαλου, στον Έλληνα ομόλογό του εξηγώντας του ότι δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα που παρέθεσε στην επιστολή-άρνησης συμμετοχής στο συνέδριο για τα κομμουνιστικά εγκλήματα.

Ο υπουργός συνεχίζει: «Είμαι αντίθετος σε κάθε ιδεολογία ή πολιτική κίνηση η οποία καταστρατηγεί τις αρχές μας, της Δημοκρατίας, του κράτους-δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό αυτή την οπτική δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη, κοινωνικές ομάδες και εξανάγκασαν σε επανεκπαίδευση ανθρώπους και πληθυσμούς τούς οποίους εξόρισαν σε ακατοίκητες, απομακρυσμένες εκτάσεις».

Ο Εσθονός υπουργός θυμίζει στον Κοντονή ότι όλες οι δικτατορίες, είτε των ναζί, είτε των φασιστών, είτε των κομμουνιστών καταλήστεψαν τους πολίτες τους, αλλά και τους πολίτες των κρατών που κατέκτησαν ή προσάρτησαν από το δικαίωμα στην προσωπική αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτους δικαίου.

Ο κ. Ρέινσαλου παραθέτει δεκάδες παραδείγματα συγκρίνοντας τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στο μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, με τα σοβιετικά γκούλαγκ στα οποία εστάλησαν Εσθονοί. Μιλάει για τους διωγμούς της KGB, παραθέτει παραδείγματα διωγμών και θυμίζει στους Ελληνες ότι όπως αυτοί έχουν την εμπειρία της κατοχής, έτσι και οι Εσθονοί έζησαν δύο κατοχές, μία των ναζί 1941-44 και μία των σοβιετικών 1944-1991.

Ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί πως ο κομμουνισμός είχε και θετικά στοιχεία, όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας υπουργός, παρ’ ότι αναγνωρίζει τον ρόλο του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά των ναζί. Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε τις περιοχές όπου είχε προελάσει αλλά αντίθετα επέβαλε τη δική του κατοχή.

Τέλος, ο Εσθονός υπουργός εξηγεί πως μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι ακρότητες των σοβιετικών, θυμίζει ότι ο ίδιος ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση επί σοβιετικού καθεστώτος και καταλήγει ότι το μάθημα του κομμουνισμού το πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά με τις ζωές τους πολλοί λαοί, χώρες και πολίτες.

«Όλοι δικαιούνται να έχουν τις δικές τους θρησκευτικές, ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες επιβολής αυτών των απόψεων πάνω σε άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέινσαλου.

Ακόμη, ο Εσθονός υπουργός απέστειλε στον Έλληνα ομόλογό του το ψήφισμα της 2ας Απριλίου 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ολοκληρωτισμό και τη Συνείδηση.

Η επιστολή εδώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου