Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% του ΑΕΠ το 2016 σε όρους μνημονίου


7/4/2018

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου διαμορφώθηκε στο 4,19% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου. Ξεπερνά κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ σε αξία φτάνει τα 7,4 δις ευρώ.

Το πλεόνασμα σε όρους Μνημονίου είναι αυτό που καθορίζει το αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα. Τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια υπεραπόδοση κατά 6,5 δις ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου που πέτυχε το ΓΛΚ αλλά και την εξίσου τεράστια υπερφορολόγηση και την "αποστράγγιση" της αγοράς που έλαβε χώρα το 2016 και συνεχίζεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και "ραπίζοντας" τον ιδιωτικό τομέα.

Πλέον επιχειρείται τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν από το ΥΠΟΙΚ ως "ασπίδα" για τα νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, καθώς ακόμη οι θεσμοί αμφισβητούν ότι είναι διατηρήσιμα.

Σε τι διαφέρουν οι μετρήσεις Μνημονίου και Eurostat

Η επίδοση του 2016 είναι κατά 0,3% υψηλότερη σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα που μετράται σε όρους Eurostat και ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν μια σειρά από τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των δύο δεικτών (πλεόνασμα κατά μνημόνιο και κατά Eurostat), που αναπροσδιορίζονται  σε κάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Είναι διαφορετική η μέτρηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από  τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για την στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ κλπ. Ο τρόπος μέτρησης του "μνημονιακού" πλεονάσματος περιλαμβάνεται αναλυτικά στο τεχνικό Μνημόνιο της Ελλάδας με τον ESM.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι υπολογισμένα βάσει κοινής μεθοδολογίας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΛΣΤΑΤ επεξεργάζεται στοιχεία που λαμβάνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα κοινοποιεί στη συνέχεια στην Eurostat. Η καταγραφή γίνεται με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Eurostat (σε εθνικολογιστική βάση ή κατά ESA2010). Έχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων δύο φορές το χρόνο, όπως και όλες οι στατιστικές υπηρεσίες ανά την ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Η αποστολή πρέπει να γίνεται πριν το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν το τέλος Μαρτίου και η πιστοποίηση γίνεται λίγες εβδομάδες αργότερα από την Eurostat (αυτή τη φορά θα γίνουν στις 24 Απριλίου).

Προαναγγελία υπερπλεονάσματος

​Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο εδώ και ημέρες για πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο φάσμα του 4% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ είναι να ανακοινώσει από την προηγούμενη Τρίτη πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ με βάση την πληροφόρηση που είχε από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ (με στοιχεία που έφταναν χρονικά έως την 15η Φεβρουαρίου), δηλώνοντας ότι μετά τις σημερινές ανακοινώσεις θα προσαρμόσει εκ νέου τις εκτιμήσεις του.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν δέχεται ότι οι επιδόσεις του 2016 θα έχουν σταθερότητα προβλέποντας 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά και έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων (ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων στο χρέος που δεν επιθυμεί ο γερμανικός άξονας).

Ο μνημονιακός στόχος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά για έναν "μεσοπρόθεσμο ορίζονται" που επιχειρείται να διευκρινισθεί στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα με το βασικό σενάριο να είναι η διατήρησή τους για μία 5ετία, δηλαδή έως το 2023.

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις το πλεόνασμα κατά ESA έφτασε το 2016 στο 1,3 δις ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), ενώ το ακαθάριστο χρέος διαμορφώθηκε στα 314,9 δις. ευρώ (179,0 % επί του ΑΕΠ). Οι δαπάνες έφτασαν στο 49% του ΑΕΠ από 54,2% του ΑΕΠ το 2015 και τα έσοδα στο 49,73% του ΑΕΠ, από 48,38% του ΑΕΠ έναν χρόνο πριν.

Η επίπτωση της στήριξης των τραπεζών πέρυσι ήταν οριακή (0,04% του ΑΕΠ). Επίσης καταγράφεται αναδρομική βελτίωση των δημοσιονομιών του 2015 κατά 1,6% του ΑΕΠ. Επιβάρυνση 0,1% καταγράφεται αναδρομικά στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2014.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου