Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τα βασικά σημεία του συμβιβασμού 5 Αστέρων-Λέγκας


18/8/2018

Η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια υποβάλλουν προς έγκριση στους ψηφοφόρους τους σχέδιο συμβιβασμού για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων;

Τα μέλη των Πέντε Αστέρων θα πρέπει να ψηφίσουν στο διαδίκτυο για να εγκρίνουν την συμφωνία με την Λέγκα τη Βορρά. Το κόμμα του Σαλβίνι θα ζητήσει επίσης από τους οπαδούς του να εκφραστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ άλλων ο νέος «ιταλικός συμβιβασμός» προβλέπει την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την ανάγκη αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών. Με έμφαση στο δημοσιονομικό σύμφωνο όπως και  στην συμφωνία του Δουβλίνου αλλά χωρίς έξοδο από το ευρώ.


Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, χρήματα για ανέργους

Η Ιταλία πρόκειται επίσης να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, όπως ζητά ο Ματέο Σαλβίνι. Παράλληλα κύριο σημείο της συμφωνίας είναι η οικονομική βοήθεια στους άνεργους -με 780 ευρώ τον μήνα- για δυο χρόνια. Αυτή ήταν και η κύρια προεκλογική υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για να στηριχθεί η Κάτω Ιταλία, στην οποία η ανεργία έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι δε φορολογικές κλίμακες μειώνονται σε δυο στο 15% και στο 20% για όποιον ξεπερνά τις 80.000 το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ο Σαλβίνι προσπαθεί να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες της βόρειας Ιταλίας με μεγάλη μείωση της φορολογικής πίεσης. Θα πρέπει να διαπιστωθούν βέβαια οι επιπτώσεις σε τομείς όπως η δημόσια παιδεία και υγεία.

Το κόστος των δυο αυτών μέτρων σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται από 70 μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ και το γενικό λογιστήριο του ιταλικού κράτους αναμένεται -όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές- να ασκήσει αυστηρό έλεγχο.


Επιστροφή στο στάτους προ-Mάαστριχτ

Το πρόγραμμα των δυο ιταλικών αντισυστημικών κομμάτων ζητά επίσης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και «την επιστροφή στην προ- Μάαστριχτ προσέγγιση».

Αναφορικά με τα θέματα τέλος που αφορούν τη Ρωσία, η Μόσχα από την πλευρά της άφησε να διαρρεύσει ότι είναι ικανοποιημένη και ότι θεωρεί βέβαια πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αρθούν οι κυρώσεις.

Πάντως ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι από την πλευρά του προειδοποιεί: «Προσοχή, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί!»

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου