Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κονστάνσιο: «Σκληρό το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα»


17/5/2018

«Το πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής (για την Ελλάδα) ήταν υπερβολικά σκληρό. Και... δεν προέβλεψε την πλήρη κατάρρευση της ελπίδας και των όποιων προσδοκιών», δήλωσε χθες ο Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. «Την ίδια χρονική περίοδο, όλα τα κράτη της Ευρωζώνης μείωναν τα ελλείμματά τους και εξυγίαιναν τα οικονομικά τους. Αυτό είναι η αιτία της διπλής ύφεσης που είχαμε το 2012-2013, η οποία δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος του μήνα.

Ο Πορτογάλος τραπεζίτης καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης υποστήριξε αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, τα ελληνικά συμφέροντα. «Οι χώρες της περιφέρειας έχουν φέρει εις πέρας μία τεραστίων διαστάσεων προσαρμογή. Έχουν μεταβεί από μεγάλα ελλείμματα, τόσο δημοσιονομικά όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.», τόνισε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Στη συνέντευξη ο κ. Κονστάνσιο υποστήριξε και αυτός μετά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Ντράγκι, υιοθετώντας την πρόταση Μακρόν, στήριξε τη δημιουργία ενός νέου, κοινού «δημοσιονομικού εργαλείου», δηλαδή ενός προϋπολογισμού που θα προστάτευε τις χώρες της Ευρωζώνης από επιθέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και θα προωθούσε την ενότητα της Ευρωζώνης.

Τη δημιουργία ενός τέτοιου προϋπολογισμού για την προστασία από οικονομικά σοκ, υποστηρίζει και ο Κονστάνσιο. Θεωρεί ότι τα κράτη του Νότου έχουν κάνει αρκετά βήματα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει τώρα να προχωρήσει η ολοκλήρωση της τραπεζικής και νομισματικής ένωσης. «Οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί αρκετά, ώστε να δικαιολογείται η εισαγωγή στοιχείων διάχυσης-επιμερισμού κινδύνου [ανάμεσα στις χώρες του ευρώ], όσον αφορά την τραπεζική ένωση», είπε αναφερόμενος στα βήματα που έχουν κάνει κράτη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η Γερμανία και άλλα κράτη του Βορρά υποστηρίζουν ότι μέτρα όπως το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και ο προϋπολογισμός ανοίγουν την πόρτα για μεταφορά πόρων σε χώρες τις οποίες θεωρούν σπάταλες. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζει τη μετάλλαξη του ESM σε έναν μηχανισμό που θα δανείζει χρήματα στο ταμείο εξυγίανσης τραπεζών της ευρωζώνης. Η ατζέντα μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης θα δοκιμαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28 και στις 29 Ιουνίου. Ο Κονστάνσιο εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι η σύνοδος θα περιοριστεί μόνο σε δηλώσεις για «κάποιου είδους μακροπρόθεσμες υποσχέσεις».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου