Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Τι περιμένουν οι αναλυτές από τον Super Mario


26/4/2018

Του Adam Samson

Ποιες είναι οι πιθανότητες να ανακοινώσει η ΕΚΤ κάποιο μέτρο σήμερα. Πώς αναμένεται να τοποθετηθεί ο Ντράγκι για τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Οι προβλέψεις για την αντίδραση του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση της για την νομισματική πολιτική, σε μια στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη ξεκίνησε το 2018 σε ολισθηρό έδαφος μετά από μια εντυπωσιακή επίδοση την προηγούμενη χρονιά.

Οι Financial Times συνέταξαν έναν οδηγό με όλα όσα παρακολουθούν οι αναλυτές.

Πολλά λόγια, λίγη δράση

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική. Έχει δεσμευτεί να αγοράζει €30 δισ. ομόλογα τον μήνα ως το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το τι θα συμβεί μετά το Σεπτέμβριο, με πολλούς να προβλέπουν μια αργή περιστολή του QE. Αλλά οι περισσότεροι δεν αναμένουν μια ανακοίνωση σήμερα.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξηθούν το 2019.

Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING, δήλωσε: «Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας θα είναι απλώς μια γενική επανάληψη ή απλά το πρελούδιο στην μεγάλη συνάντηση του Ιουνίου. Δεδομένων των εξονυχιστικών συζητήσεων και των αψιμαχιών για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του tapering, θα είναι μια γενική επανάληψη που η ΕΚΤ θα προτιμήσει να την εκτελέσει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς τώρα η σιωπή είναι ξεκάθαρα πιο πολύτιμη από τα λόγια».

Ο Λουίτζι Σπεράντσα, επικεφαλής σε θέματα ευρωπαϊκής οικονομίας στην BNP Paribas, συμφωνεί ότι η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα κάνει αλλαγές στην νομισματική της πολιτική:

«Δεν αναμένουμε η ΕΚΤ να αλλάξει την φρασεολογία της μελλοντικής της καθοδήγησης στην συνάντηση της 26ης Απριλίου. Με τα οικονομικά στοιχεία να είναι πιο αδύναμα, τις νομισματικές συνθήκες να είναι ελαφρώς πιο σφιχτές και τα καθοδικά ρίσκα να αυξάνονται λόγω των εμπορικών διαφωνιών, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα που έδωσε το Μάρτιο, όταν η ΕΚΤ απέσυρε την υπόσχεση πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν χρειαστεί: αν και έχει γίνει πολύ πρόοδος, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ακόμα να διακηρύξει τη νίκη και πρέπει να επιδείξει σύνεση, επιμονή και υπομονή στην εκτέλεση της νομισματικής πολιτικής».

Τι συμβαίνει με την οικονομία;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και οι έρευνες στην αρχή του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται πιο αργά σε σχέση με τον ταχύ ρυθμό του 2017. Αυτό συμβαίνει ενώ ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ και τα ρίσκα για το παγκόσμιο εμπόριο αυξάνονται.

Η Bank of America Merrill Lynch ανέφερε: «Φυσιολογικά, η ΕΚΤ δεν θα υποστεί υπερβολική πίεση στην συνάντηση αυτής της εβδομάδας, έχοντας κάνει αρκετά το Μάρτιο για να πάρει μια ανάσα. Αν και δεν περιμένουμε πυροτεχνήματα, αξίζει να σημειωθεί πως τα εισερχόμενα στοιχεία έχουν απογοητεύσει και έχουν γίνει πιο δύσκολο να ερμηνευτούν. Οι αγορές θα θέλουν να ακούσουν την εκδοχή του Ντράγκι».

Ο Στέφεν Γκάλο, υπεύθυνος στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά νομίσματα στην BMO Capital Markets, δίνει την δική του εκδοχή:

«Δεδομένου του θετικού χαρακτήρα του ανακοινωθέντος της ΕΚΤ το Μάρτιο και τις πρόσφατες αρνητικές οικονομικές εκπλήξεις, υπάρχει αρκετό περιθώριο στην εναρκτήρια ανακοίνωση του Απριλίου να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων δείχνουν χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο (και πιθανότατα το πρώτο μισό). Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως η πρόσφατη αδυναμία στην Ευρώπη είναι η αρχή μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωζώνης για την μεταποίηση τον Απρίλιο (τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες) ήταν μάλλον θετικά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το πρώτο τρίμηνο ήταν πιθανότατα υπεύθυνες για την αδυναμία της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο. Οι εμπορικές εντάσεις μπορεί επίσης να επιβαρύνουν ορισμένα στοιχεία που βασίζονται σε δημοσκοπήσεις, αλλά οι παράγοντες αυτοί θα αντιστραφούν γρήγορα αν χαλαρώσουν οι εμπορικές εντάσεις».

Τι θα σημαίνει αυτό για το ευρώ;

Η περασμένη χρονιά ήταν καλή για το ευρώ. Σκαρφάλωσε 14,1% έναντι του δολαρίου και 4,3% έναντι της στερλίνας. Μέχρι στιγμής το 2018, το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί 1,8% έναντι του αμερικάνικου νομίσματος και έχει υποχωρήσει 1,6% έναντι της βρετανικής λίρας.

Τα όχι και τόσο θετικά οικονομικά στοιχεία δεν έχουν κάνει πολλά για να στηρίξουν την εμπιστοσύνη. Ούτε και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις, κάτι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πραγματικό πρόβλημα σε μια ανοιχτή οικονομία βασίζεται σε εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Γκάλο αναμένει «ένα ουδέτερο προς ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στο ευρώ» υποθέτοντας ότι τα σχόλια του κ. Ντράγκι θα ακολουθήσουν το αρχικό σχέδιο.

Εδώ είναι οι πιθανότητες που δίνει ο κ. Γκάλο:


Η BofA δεν περιμένει ούτε αυτή μια τεράστια αντίδραση. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι τα στοιχεία έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος:

«Έχουμε υποστηρίξει πως η ΕΚΤ δεν θα έχει μεγάλη σημασία για το ευρώ φέτος. Η αγορά αναμένει ήδη πως το QE θα λήξει το Δεκέμβριο. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να αποδυναμώσει το ευρώ, καθώς έχει περιορισμένο περιθώριο κινήσεων. Και αναμφίβολα δεν υπάρχει τίποτα που θα ήθελε να κάνει η ΕΚΤ για να ενισχύσει το ευρώ, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλά. Έχουμε επίσης υποθέσει ότι ο Ντράγκι θα αντιμετωπίσει την επικοινωνιακή πρόκληση και θα αντισταθμίσει το τέλος του QE με την κατάλληλη μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκια. Ωστόσο, η πρόσφατη αδυναμία στα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης έχει αυξήσει κατά τη γνώμη μας τα ρίσκα για έναν πιο ήπιο τόνο από την ΕΚΤ.

Αναμένουμε ότι ένα μέρος της αδυναμίας στα στοιχεία θα αποδειχθεί προσωρινή, εξαιτίας του βαρύ χειμώνα και της γρίπης. Ωστόσο, ένα μέρος της θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονο, εξαιτίας του ισχυρού ευρώ, της ανάκαμψης χωρίς πίστωση και τις ανησυχίες για τον εμπορικό προστατευτισμό. Τα στοιχεία μπορούν να βελτιωθούν τους επόμενους μήνες, αλλά το momentum της προηγούμενης χρονιάς έχει χαθεί για πάντα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη για την μεγάλη πλειοψηφία που παραμένει αισιόδοξη. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτική σε αυτήν την περίπτωση και να αναδείξει τα υφιστάμενα εργαλεία νομισματικής πολιτικής αν τα στοιχεία συνεχίσουν να είναι αδύναμα. Ένας τέτοιος τόνος θα μπορούσε να είναι αρνητικός για το ευρώ, αν και η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει για περισσότερα στοιχεία προτού υιοθετήσει μια πιο επιθετική φρασεολογία για νέα μέτρα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου