Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Γερμανική ανησυχία για τους δασμούς Τραμπ


1/6/2018

Από σήμερα τα ξημερώματα επιβάλλονται αμερικανικοί δασμοί σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα. Για αναγκαία και προσήκουσα ευρωπαϊκή αντίδραση κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το διεθνές εμπόριο» σχολίασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα που εισάγονται από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό. Στο χάλυβα οι δασμοί που επιβάλλονται είναι 25% και στο αλουμίνιο 10%. Οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμπυκνώνουν τις αντιδράσεις που ακολούθησαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στη Γερμανία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen εξέδωσε το πρωί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία λαμβάνει υπόψη της τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία και κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να συνεχίσουν τον διάλογο. Την λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας λέγοντας πως «η σωστή απάντηση στην ερώτηση America First είναι η Europe United, Ευρώπη ενωμένη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιαστήκαμε ωστόσο δεν το καταλαβαίνουμε και δεν το θεωρούμε νόμιμο».

Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό κρίνουν πως οι δασμοί που επιβάλλονται πλέον στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου είναι αδικαιολόγητα.


«Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο και στις ανοιχτές αγορές»

Παράνομα χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ενώ ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ, ο οποίος τις προηγούμενες εβδομάδες είχε συχνές και εντατικές συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πως η αντίδραση της ΕΕ θα είναι η ενδεδειγμένη. Η ΕΕ προσέφυγε ήδη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταθέτοντας την λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία προτίθεται να επιβάλλει δασμούς. Και όπως δήλωσε ο κ. Αλτμάγιερ πως θα απαιτηθούν ακόμα μερικές μέρες έως ότου εξεταστεί ο κατάλογος των μέτρων έτσι να μπορέσει η ΕΕ να τους επιβάλλει απρόσκοπτα. Και ο υπουργός συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η σαφής και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ θα επιβάλλει τη λογική και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο στις ανοιχτές αγορές και τις διεθνείς συμφωνίες».

Εκτός αυτού ο Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε πως η απάντηση στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι η προσήκουσα χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί. Από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας ο πρόεδρος του συνδέσμου Ντίτερ Κεμπφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «παίζει κορώνα γράμματα τη διατλαντική εταιρική σχέση που χρειάστηκε δεκαετίες για να χτιστεί».

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Χάλυβα τονίζει ότι  αμερικανικά μέτρα παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Χανς Γιούγκενρ Κέρκχοφ πρόσθεσε ότι το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση του ΠΟΕ το συντομότερο δυνατόν.

Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ενωμένοι, οι σκληρότεροι όλων είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι ζητούν από τα άλλα κράτη μέλη να μην υπάρξει καμία εμπορική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ εάν προηγουμένως οι Αμερικανοί δεν καταργήσουν τους δασμούς. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων και αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο λόγω της μεγάλης αμερικανικής επιρροής στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ας σημειωθεί τέλος ότι και ο Καναδάς και το Μεξικό ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου