Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

FAZ: «Ντροπή» η δίωξη του «έντιμου στατιστικολόγου»


12/6/2018

Εκτενείς είναι οι αναφορές των αναλυτών στην τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με τους σχολιαστές να στηλιτεύουν την δίωξη του επιφανούς Έλληνα στατιστικολόγου.

Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Χωρίς αξιόπιστα και ορθά στατιστικά στοιχεία δεν μπορεί να λάβει κανείς σωστές αποφάσεις, ούτε επιχειρηματίες και επενδυτές αλλά ούτε και η πολιτική. Μέχρι το 2009 τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας ήταν λανθασμένα και απέκρυπταν το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος. Το φθινόπωρο του 2010 κλήθηκε από την Αμερική ο Ανδρέας Γεωργίου προκειμένου ως νέος επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας να αναλάβει να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Για τη δουλειά του επαινέθηκε από ειδικούς του κλάδου και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε αυτά τα συμφραζόμενα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο όνειδος το γεγονός ότι εδώ και χρόνια διώκεται από την πολιτική και τη δικαιοσύνη ως αποδιοπομπαίος τράγος, με την κατηγορία ότι ευθύνεται για την κλιμακούμενη κρίση χρέους. Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επιβεβαίωσε τη διετή ποινή […] λόγω υποτιθέμενης παράβασης καθήκοντος. Σύνδεσμοι στατιστικών υπηρεσιών, βραβευμένοι με Νομπέλ και καθηγητές σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρώσει υπογραφές για τον Γεωργίου. Δεν οδήγησαν όμως πουθενά. Η πολιτικά υποκινούμενη ποινική δίωξη στιγματίζει την υποτιθέμενη επανεκκίνηση της Ελλάδας […]. Η υπόθεση Γεωργίου εγείρει το ερώτημα εάν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται μελλοντικά τα στατιστικά στοιχεία και την πολιτική της Ελλάδας».


Οι κατηγορίες θυμίζουν θεωρίες συνωμοσίας

Υπό τον τίτλο «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με έναν έντιμο στατιστικολόγο» η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει ότι όταν ο Γεωργίου μετέφερε στην ΕΕ τα σωστά στοιχεία για το έλλειμμα, προκλήθηκε μια «καφκική αλληλουχία από δίκες. Όχι όμως εναντίον εκείνων που παραποίησαν τα στοιχεία, αλλά εναντίον του Γεωργίου. […] Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πρόσωπο ενός έντιμου στατιστικολόγου πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος προς παραδειγματισμό. Οι κατηγορίες πρώην υφισταμένων ότι ο Γεωργίου δραματοποίησε την οικονομική κατάσταση της χώρας βοηθώντας έτσι την ΕΕ να επιβάλει δρακόντεια μέτρα περικοπών ακούγονται σαν θεωρίες συνωμοσίας. Σε κύκλους του κλάδου του, ο ειδικός έχει μια εξαιρετική φήμη. Ενώ για μεγάλο διάστημα ο όρος ‘ελληνικά στατιστικά στοιχεία’ ήταν συνυφασμένος με έργο παραποίησης στοιχείων, ο Γεωργίου αποκατέστησε την τιμή της ΕΛΣΤΑΤ και κατέστρεψε τη δική του στην Ελλάδα. Από το 2015 ο οικονομολόγος ζει και πάλι στην Αμερική. Μάλλον δεν έχει και πολλούς λόγους να επιστρέψει στην πατρίδα».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου