3/7/2018
Επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκτός Ιταλίας παρότι είχαν λάβει προηγουμένως κρατικές ενισχύσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα πρόστιμα που επιβάλλει η νέα ιταλική κυβέρνηση.
Πρόκειται για το λεγόμενο « κυβερνητικό διάταγμα για την αξιοπρέπεια». Η ιταλική κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό επιβάλλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική βοήθεια, αλλά στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την ενίσχυση που τους δόθηκε.
Ουσιαστικά, κάθε εταιρεία που λαμβάνει κρατική βοήθεια για πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να φύγει στο εξωτερικό. Διαφορετικά, θα πληρώνει αμέσως τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Το νέο διάταγμα ισχύει και για την μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες εντός ΕΕ, όπως και σε περίπτωση φορολογικών ελαφρύνσεων.
Με τον τρόπο αυτό τα Πέντε Αστέρια προσπαθούν να απαντήσουν στη μεγάλη κινητικότητα που έδειξαν η Λέγκα και ο αρχηγός της Ματτέο Σαλβίνι. Ο υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι «είναι το πρώτο, αναγκαίο βήμα».
Πληγή για την ιταλική οικονομία
Όντως, η λεγόμενη «μετανάστευση των επιχειρήσεων», ακόμη και της ιστορικής βιομηχανίας αυτοκινήτων Fiat, είναι μια μεγάλη πληγή για την ιταλική οικονομία. Παράλληλα, στα νέα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου: μετά από το πολύ 24 μήνες θα είναι υποχρεωτική η πρόσληψη των εργαζομένων με συμβόλαιο αορίστου χρόνου.
Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αποφάσισε και την μερική τροποποίηση των μέτρων για το εργασιακό που είχε λάβει η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι. Στο εξής όποιος εργοδότης απολύει τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους του χωρίς βάσιμη αιτία θα πρέπει να καταβάλει υψηλότερη αποζημίωση απ’ ότι στο παρελθόν, κατά 50%.
Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι προς το παρόν δεν πρόκειται για τις θεαματικές αλλαγές που είχε υποσχεθεί το κίνημα Πέντε Αστέρων καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Στενοί συνεργάτες του Ντι Μάιο απαντούν ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, χωρίς να προκληθεί σύγκρουση με την Ευρώπη λόγω «εκτροχιασμού» της δημόσιας οικονομίας.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου