10/7/2018
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου με τους αναλυτές να εστιάζουν στις πιθανές συνέπειες των παραιτήσεων στη διαδικασία του Brexit.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να αποτρέψει περαιτέρω παραιτήσεις και να τιθασεύσει τους αγανακτισμένους του κόμματός της, θα μπορούσε -με τη βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης- να περάσει από τη Βουλή το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Εντούτοις μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της Δευτέρας είναι μάλλον πιο πιθανό να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο η εξέγερση στο συντηρητικό κόμμα, καθιστώντας αναπόφευκτη την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της προέδρου. Κανείς στο Λονδίνο δεν τολμά να προβλέψει τι συνέπειες θα είχε αυτό για την κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και την ίδια τη χώρα».
Η Berliner Morgenpost: «Οι εκδηλώσεις δυσπιστίας ενδέχεται να καταλήξουν στην πτώση της πρωθυπουργού Μέι ή στην κατάρρευση όλης της κυβέρνησης. Οι διαπραγματευτές του Brexit στις Βρυξέλλες βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος: η ΕΕ δεν θέλει και δεν μπορεί να παραχωρήσει προνόμια στη Μεγάλη Βρετανία τα οποία αρνείται σε άλλους Ευρωπαίους. Η πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό, αλλά παρά ταύτα ρισκάρει πολλά. Η Μέι δεν έχει πλέον τη δύναμη να πει στους πολίτες την προφανή αλήθεια: αυτό το Brexit είναι ένα τεράστιο και τραγικό λάθος».
Στο αδιέξοδο της ιστορίας
Το σχόλιο της Die Welt: «Εδώ υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό από την απλή διαμάχη για τη διαπραγματευτική γραμμή με τις Βρυξέλλες. Αφορά το υπαρξιακό δίλημμα της χώρας που με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 οδηγήθηκε σε ένα αδιέξοδο της ιστορίας της […]. Διχασμένη από την ισόπαλη έκβαση του δημοψηφίσματος που έβγαλε μια οριακή πλειοψηφία υπέρ του Brexit […] δεν είναι μόνον η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η κοινωνία. Με την εθελοντική παραίτηση των δυο υπουργών η Μέι παίρνει μια μικρή ανάσα διότι οι δυο ανήκαν στο στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών. Στην ατζέντα βρίσκεται πλέον ένα μαλακό και όχι ένα σκληρό Brexit. Πρόκειται για τη θεωρητική επικράτηση της λογικής. Τελείως ασαφές παραμένει όμως πώς θα υλοποιηθεί πρακτικά».
Στους δυο παραιτηθέντες εστιάζει η αυστριακή Die Presse: «Οι Ντέιβις και Τζόνσον είχαν μήνες για να προετοιμάσουν ένα Μπρέξιτ με όσο το δυνατόν λιγότερα μειονεκτήματα για τη βρετανική οικονομία. Το να προσπαθούν τώρα να επιρρίψουν τις ευθύνες της αποτυχίας τους σε εκείνους που επιδιώκουν μια στενότερη σχέση με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, δεν είναι έντιμο. Είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τη δική τους εκδοχή της εξόδου από την ΕΕ, αλλά δεν την αξιοποίησαν».
«Η Μέι πρέπει να παραμείνει σκληρή»
Η βρετανική Financial Times: «Η σύγκρουση αυτή των υποστηρικτών του Brexit με την πραγματικότητα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έπρεπε να έχει επιβληθεί στους υπέρμαχους της εξόδου ήδη πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η μεμψιμοιρία και οι ευσεβείς πόθοι εκείνων που ήθελαν μια σαφή διαχωριστική γραμμή με την ΕΕ, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα των οικονομικών συμφερόντων της Μεγάλης Βρετανίας. […] Το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει μια αποφασιστική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του. Πρέπει να προχωρήσει σε ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για το μέλλον του. Για μεγάλο διάστημα οι Τόρις κράτησαν σε ομηρία ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας του ψυχοδράματός τους αναφορικά με την Ευρώπη. Η Μέι αντιλήφθηκε ότι η μαλακή εκδοχή του Brexit είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος του χωρισμού με την ΕΕ. Προκειμένου να αποτρέψει τη ριψοκίνδυνη εκδοχή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η πρωθυπουργός θα πρέπει να παραμείνει σκληρή».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου