Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018

Κερδισμένοι και χαμένοι 10 χρόνια μετά τη Lehman


15/9/2018

Της Kate Beioley

Οι επενδυτές που διατήρησαν την ψυχραιμία τους μετά το κραχ ανταμείφθηκαν. Ποιες μετοχές απέφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις. Το ρίσκο των τραπεζών και ο πυρετός των FAANG. Πως αλλάζει το τοπίο η άνοδος των επιτοκίων.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί τα 10 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers που πυροδότησε ένα χρηματοοικονομικό κραχ και άλλαξε το τοπίο για τους επενδυτές.

Ποιες τοποθετήσεις όμως απέδωσαν καλύτερα μετά την κρίση;

Αυτοί που παρέμειναν τοποθετημένοι στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει μέχρι τώρα να έχουν διπλασιάσει τα χρήματά τους, ενώ οι επενδυτές σε μετοχές των ΗΠΑ έδρεψαν τους καρπούς από την ισχυρή άνοδο στις τεχνολογικές μετοχές. Ωστόσο αυτοί που επέλεξαν τραπεζικές μετοχές, όπως η Royal Bank of Scotland, γιατρεύουν ακόμα τις πληγές τους.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers, η μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, διέλυσε τις αμερικανικές αγορές. Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις μετά την κατάρρευση της, σαν σήμερα στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, ο δείκτης FTSE All Share απώλεσε περίπου 10% της αξίας του και ως τα Χριστούγεννα είχε χάσει περίπου το 25%.

Έξι μήνες αργότερα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα: 10.000 λίρες που είχαν επενδυθεί στην βρετανική αγορά πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers είχαν υποτιμηθεί στις 6.581 λίρες, όπως προκύπτει από τον δείκτη FTSE All-Share.

Ακολούθησαν συντονισμένες προσπάθειες από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την στήριξη της οικονομίας, μειώνοντας τα επιτόκια και ρίχνοντας χρήμα στο σύστημα μέσω της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης. Το αποτέλεσμα είναι πως οι επενδυτές που παρέμειναν στην βρετανική αγορά έχουν τώρα διπλασιάσει τα χρήματα τους. Σύμφωνα με στοιχεία της FE, επενδυτές που είχαν τοποθετημένες 10.000 λίρες στον FTSE All Share την παραμονή της κατάρρευσης της Lehman θα έχουν τώρα πάνω από 21.000 λίρες. Αυτοί που αγόρασαν στο ναδίρ της αγοράς θα έχουν τώρα πολύ περισσότερα.

Οι επενδυτές που αγοράζουν βρετανικές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κερδίσει περισσότερα μακροπρόθεσμα από αυτούς που έχουν επενδύσει στις μεγαλύτερες βρετανικές μετοχές, αν και οι αναταράξεις ήταν πιο έντονες.

Ο Ρας Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεις στην AJ Bell, ανέφερε: «Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης τα πηγαίνουν καλά ή λιγότερο άσχημα κατά τη διάρκεια της βουτιάς, ενώ οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τα πηγαίνουν καλά κατά τη διάρκεια της ανόδου». Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές θεωρούν πως οι εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης έχουν υψηλότερο ρίσκο.

Ένας επενδυτής με 10.000 λίρες στον δείκτη FTSE 250 την παραμονή της πτώχευσης της Lehman θα είχε τώρα ένα χαρτοφυλάκιο αξίας τουλάχιστον 30.000 λιρών σύμφωνα με στοιχεία της FE, ενώ ένας επενδυτής με 10.000 λίρες στον δείκτη FTSE 100 θα διέθετε τώρα ένα χαρτοφυλάκιο λίγο κάτω από τις 20.000 λίρες.

Το μεγάλο success story μετά την κρίση είναι οι αμερικανικές μετοχές. Από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 ως το 2018 είχαν την καλύτερη επίδοση από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία στοιχείου ενεργητικού, σύμφωνα με την Fidelity, κερδίζοντας όλες τις άλλες κατηγορίες μετοχών και ομολόγων.

Αν κάποιος είχε επενδυμένες 10.000 λίρες στον δείκτη S&P 500 στο τέλος του Αυγούστου του 2008, θα είχαν τώρα ξεπεράσει τις 37.000 σύμφωνα με στοιχεία της FE.

Τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ και η επεκτατική νομισματική πολιτική έπαιξαν ρόλο στην επιτυχία των αμερικανικών εταιρειών, αλλά η τεχνολογία ήταν ο κινητήριος μοχλός πίσω από τις υψηλές αποδόσεις.

Ο Τομ Στίβενσον, υπεύθυνος επενδύσεων στη Fidelity, σημείωσε: «Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, έχουμε δει δύο από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, την Apple και την Amazon, να επιτυγχάνουν κεφαλαιοποίηση $1 τρις και κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν μπορεί να πλησιάσει την τεχνολογική υπεροχή της Σίλικον Βάλεϊ».

Η εποχή του εύκολου χρήματος, που έθρεψε μια bull market ρεκόρ στις ΗΠΑ, έστειλε επίσης τους επενδυτές σε στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερες αποδόσεις και ρίσκο, όπως τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων και το χρέος των αναδυόμενων αγορών, δύο από τα στοιχεία ενεργητικού με την καλύτερη επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Στη Βρετανία, οι μετοχές των εταιρειών IT, καταναλωτικών αγαθών και βασικών καταναλωτικών αγαθών, έφεραν τις καλύτερες αποδόσεις από οποιοδήποτε άλλο τομέα ανάμεσα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2008 και του 2018, σύμφωνα με έρευνα της Fidelity.

Οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές IT κατέγραψαν απόδοση 320,8%, σύμφωνα με το δείκτη MSCI UK IT, καθώς ο πυρετός από τις λεγόμενες FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix and Google) εξαπλώθηκε και στη Βρετανία.

«Μπορεί να μην έχουμε τις τεράστιες τεχνολογικές μετοχές που οδήγησαν την αγορά των ΗΠΑ υψηλότερα, αλλά η επανάσταση του IT παραμένει κινητήριος μοχλός της αγοράς μετοχών εδώ» επισήμανε ο κ. Στίβενσον.

Ωστόσο, η τραπεζική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου φέρει ακόμα τις πληγές της κρίσης. Στο τέλος Αυγούστου, η μετοχή της RBS παρέμενε περίπου 90% χαμηλότερα από την τιμή πριν την πτώχευση της Lehman, σύμφωνα με την Hargreaves Lansdown. O τραπεζικός δείκτης FTSE 350 παραμένει 17% κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές δεν απόλαυσαν ένα ήρεμο επενδυτικό ταξίδι ακόμα και στις επενδύσεις με την καλύτερη επίδοση. Υπήρχαν χρονιές, που οι κορυφαίες μετοχές και τομείς είχαν δραματικές μεταπτώσεις.

Κανένα στοιχείου ενεργητικού δεν είχε την κορυφαία επίδοση για δύο διαδοχικές χρονιές μετά το 2008. Παράλληλα, οι παράγοντες που οδήγησαν την μακρά bull market στις αγορές την τελευταία δεκαετία μπορεί να έχουν αρχίσει να φθίνουν. Ο Τζέισον Χόλαντς, γενικός διευθυντής στην Tilney Group, τόνισε πως η οικονομική κρίση οδήγησε σε μια «εποχή μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες», με de facto τύπωμα χρήματος και μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων.

«Οι επενδυτές που διατήρησαν την ψυχραιμία τους τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης έχουν ανταμειφθεί και οι ατρόμητοι που έκαναν επενδύσεις έβγαλαν τρελά κέρδη» ανέφερε. Προειδοποίησαν ωστόσο πως η σταθερή αύξηση των επιτοκίων και η απόσυρση δημοσιονομικής τόνωσης θα δημιουργήσουν ζητήματα για τους επενδυτές στο μέλλον.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου