Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανοί: Κοινωνικό μέρισμα σε βάρος της ανάπτυξης


3/12/2018

Στο ζήτημα της καταβολής του νέου κοινωνικού μερίσματος επανέρχονται οι Γερμανοί σχολιαστές εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από προεκλογικούς τακτικισμούς και εν τέλει βάζει φρένο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό άρθρο στην εφημερίδα Südkurier που επιγράφεται «Η Ελλάδα μοιράζει χριστουγεννιάτικα δώρα». Όπως σημειώνεται, «πάνω από τρία εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να περιμένουν ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δώρο: στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα τους εμβάσει το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. […]. H προσδοκώμενη παράπλευρη συνέπεια κατά την ανάγνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: το δώρο Χριστουγέννων ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους στο να ψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς τον ΣΥΡΙΖΑ».


Κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μέρισμα αυτό -το οποίο θα διανεμηθεί σε συνολικά 1,4 εκατομμύριο οικογένειες με 3,5 εκατομμύρια μέλη, αφορά δηλαδή σχεδόν έναν στους τρεις- χρηματοδοτείται από το υπερπλεόνασμα που επετεύχθη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «το πλεόνασμα αυτό δεν προκύπτει από αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά από την περιστολή δαπανών και, κυρίως, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Το 2016 ο Τσίπρας έκοψε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 462 εκατομμύρια, το 2017 κατά 800 εκατομμύρια ενώ φέτος είναι ήδη μειωμένες κατά 1,3 δις ευρώ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε επιβράδυνση, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα καταγράφει τους χαμηλότερους ρυθμούς μεταξύ των χωρών της κρίσης στη ζώνη του ευρώ. Ενώ η Πορτογαλία αύξησε τις οικονομικές της επιδόσεις μεταξύ 2015 και 2017 κατά 6,1%, η Κύπρος κατά 9,3% και η Ιρλανδία κατά 13%, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%».

Ο Τσίπρας, σύμφωνα με την Südkurier, ελπίζει ότι το δώρο αυτό στους πολίτες θα του αποφέρει πολιτικά κέρδη ενόψει της κρίσιμης «σούπερ εκλογικής χρονιάς του 2019» που, όπως σημειώνεται, «θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού».

Πηγή Deutsche Welle

Μπορεί να γίνει πιστευτό αυτό που γράφει. Κόβονται οι δημόσιες δαπάνες για να μοιραστεί το μέρισμα άρα αυτό οδηγεί σε ύφεση. Όμως θα αυξηθεί η κατανάλωση και θα υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση των εσόδων του κράτους. Έτσι, μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας θα επιστρέψει στο κράτος μέρος του ποσού για το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτό που δεν ανέφερε ο αρθρογράφος είναι ότι ''υπερπλεόνασμα'' θεωρείται το πλεόνασμα πάνω από το 3.5% του ΑΕΠ (6.3 δις ευρώ) που είναι η δέσμευση μέχρι το 2022 και 2.2% (4 δις ευρώ) μέχρι το 2060.

Ως γνωστόν τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται με αύξηση των φόρων και με μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Έτσι επιτυγχάνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα των 6.3 δις ευρώ. Βγαίνουν από τις τσέπες μας και από τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών, δαπάνες που κατευθύνονται στην λειτουργία του κράτους, στην Παιδεία, την Υγεία κλπ.

Επομένως στην Ελλάδα των μνημονιακώνμέτρων μετά τα μνημόνια, ο αρθρογράφος και οι οπαδοί της πολιτικής που επιβάλλει η Γερμανία, θεωρούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη τα ψίχουλα που δίνει κάθε χρόνο το κράτος (λιγότερο από 1 δις ευρώ) που είναι ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ φόρων και θεωρεί φυσιολογικό να υπάρχουν πλεονάσματα ίσα με το 3.5% του ΑΕΠ. Αυτά δεν προκαλούν ύφεση;

Θα μας πει ποτέ κανένας γι' αυτά; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου